Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'İdlib'e intikal tarihi mirasa uygun bir eylem'

Tarihçi ve yazar Enes Demir, top ve tüfekle donatılmış bir Türk birliğinin 96 yıl önce Fransızların Antep'i işgal girişimine karşı İdlib'e sevk edildiğini hatırlatarak, "Bu askeri intikal tarihi mirasa da uygun bir eylemdir." dedi.

’İdlib’e intikal tarihi mirasa uygun bir eylem’
Tarihçi ve yazar Enes Demir, "Yeni Belgeler Işığında Vazgeçilmeyen Topraklar Misak-ı Milli" isimli kitabında, İdlib'deki çatışmazlık bölgesine gerçekleştirilen intikale ışık tutacak tarihi bilgilere yer verdi.

Türkiye sınırlarının güvenliği konusunda büyük önem taşıyan İdlib'in tarihine ilişkin önemli detayların bulunduğu kitapta, 96 yıl önce Ankara Hükümeti'nin Fransızların Antep'i işgal girişimlerine karşı, top ve tüfekle donatılmış bir Türk birliğini İdlib'e sevk ettiği hatırlatıldı.

Kitapta, İdlib'in demografik ve stratejik önemi ile bölgedeki Türk varlığıyla ilgili bilgilere de yer verildi. Şehir merkezi ile Eriha, Maretü'n-Numan, Cisr-i Şugur, Maretü'l-Misrin, Han Şeyhun, Sermin, Saragib, Kifri Nubl gibi önemli yerleşim merkezlerini barındıran ve Suriye'nin 13 bölgesinden biri olan İdlib'in geniş bir alanı kapsadığına vurgu yapılan kitapta, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilen bölgenin 402 yıl boyunca Osmanlı idaresinde kaldığı anlatıldı. 

Kitapta Antep'in savunmasının İdlib'den başladığı, bölgedeki Türk ve Arap Kuva-yı Milliye birliklerinin, Ankara'nın yönetimindeki Halep Müdafaa-i Hukuk Cemiyetine bağlı olarak hareket ettikleri ve Fransızları İdlib'de oyalamaya ve zayiat verdirmeye çalıştıkları aktarıldı.

İdlib'teki bu kritik mücadele üzerine Mustafa Kemal Paşa başkanlığındaki Ankara Hükümeti'nin İdlib'e Ocak 1921'de 10 yük cephane gönderdiğine dikkat çekilen kitapta, şunlar kaydedildi:

"Bu dönemde birçok makineli top ve tüfekle donatılmış bir Türk müfrezesi de İdlib'e sevk edilmiştir. Ankara’nın emriyle Adana Cephesi Kumandanlığından gelen bu yardımlar sayesinde Mayıs 1921'de İdlib'deki Kuva-yı Milliye birlikleri Fransızları, garnizonlarında kuşatmış ve Antep'e takviye gönderilmesini engellemiştir."

"Bu askeri intikal tarihi mirasa da uygun bir eylemdir"
Yazar Enes Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sınır güvenliğinin beka meselesi olduğunu dile getirdi. Demir, Türkiye'nin bu hamlesinin aynı zamanda IKBY referandumuna karşı bölgede tesis edilmeye çalışılan büyük planlara da bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bu girişimiyle yeni bir göç riskini minimize ettiğini ifade eden Demir, "İdlib, Osmanlı Devleti'nin asırlarca yönettiği ve Misak-ı Milli sınırlarına dahil bir bölge. Türkiye'nin, sınırında yer alan bu bölgeyle tarihi gönül bağları ve alakası var. Dolayısıyla bu askeri intikal tarihi mirasa da uygun bir eylemdir." diye konuştu. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English