Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hindistan'da çeyiz karşıtı yasada değişilik talebi

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Hindistan'da Yüksek Mahkeme, yetkililerden, çeyizi yasaklayan yasanın suistimal edilmesine son verilmesini istedi.

BBC'nin haberine göre, Yüksek Mahkemeden yapılan açıklamada, "çeyiz zorbalığı" yapmakla suçlanan kişilerin, suçu ispatlana kadar gözaltına alınmaması istendi.

Mahkeme, eyalet yetkililerine, her bölgede, "çeyizi az diye" öldürülen ya da eziyet gören kadınların sorunlarına eğilmek üzere Aile Refah Komitesi kurulması çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Şikayet yapıldığında somut deliller ortaya konulamıyor. Zaman zaman bu tür şikayetler, yalnızca suçlanan değil müşteki için de istenmeyen sonuçlara yol açıyor." ifadesine yer verildi.

Kurulacak komitenin, "haksız gözaltının, uzlaşma şansını ortadan kaldırabileceği" için açılacak bir davadaki tüm taraflarla konuşması gerektiği vurgulandı.

Yasadaki herhangi bir değişikliğe yönelik olası itirazları da dikkate alan yargıçlar, "Hükmün yasaya konma amacının bilincindeyiz. Aynı zamanda, masumların haklarının ihlal edilmesini de görmezden gelemeyiz." ifadesini kullandı.

- Her yıl binlerce kadın çeyiz nedeniyle öldürülüyor

Hükümet verileri, 2015'te çeyizle ilgili olaylarda 7 bin 634 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu.

Çeyiz karşıtı yasa kapsamında her yıl binlerce kişi gözaltına alınıyor ancak mahkumiyet oranlarının düşük olduğu biliniyor.

Kadın hakları savunucuları, değişikliklerin çeyiz istismar mağdurlarının hakkını almasını zorlaştıracağını savunuyor.

Çeyiz uygulaması, 1961'den beri Hindistan'da yasa dışı kabul edilse de uygulanmaya devam ediyor ve bu durumla mücadele edenlerin aktardığı bilgilere göre kadınlar aile içi şiddete maruz kalıyor

Güney Asya'da yüzyıllardır gelenek haline gelen çeyiz uygulamasında, gelinin ebeveynleri, damadın ailesine nakit para, kıyafet ve mücevher gibi hediyeler sunuyor.

Hindistan, 1983'te, damat evinde çeyiz nedeniyle meydana gelen gelin ölümlerini önlemek için kısıtlayıcı ve güçlü bir çeyiz yasasını yürürlüğe koymuştu.

Yapılan şikayet sonucu, çoğunlukla erkek tarafının derhal tutuklanması ve hapsedilmesine hükmedilebiliyor. Ancak bu durumla mücadele eden ve kampanya yürütenler, hükümlerin ve yasaların sıklıkla sahte dava açan birçok kadın tarafından suistimal edildiğini öne sürüyor.

Mahkeme, 2014'teki bir duruşma sırasında yasanın kötüye kullanıldığının farkına varmış ve yasanın kadınlara yardım etmek için çıkarıldığını, ancak bu yasanın, "eşler tarafından bir silah" olarak kullanıldığını söylemişti.

Ulusal Suç Kayıtları Bürosunun 2013'te hazırladığı raporda, çeyizi damat ve ailesince yetersiz bulunan kadınların yakılarak öldürülmesinin son derece ciddi boyutlarda olduğuna işaret edilmişti. Raporda, uygulamanın artık yasaklanmış olmasına rağmen, 2012'de ülke genelinde 8 bin 200'den fazla kadının "çeyizi az" diye öldürüldüğü ifade edilmişti.

Hindistan'da damadın ve ailesinin çeyiz talebinin, evliliğin başlangıcından sonra da yıllarca sürebildiği kaydediliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English