Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hindistan'da 1992'de düzenlenen cami saldırısı

Yüksek Mahkeme, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin 4 yetkilisinin, binlerce kişinin öldüğü cami saldırısı nedeniyle yargılanmasını istedi

Anadolu Ajansı haberine göre;
YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da Yüksek Mahkeme, iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) dört üst düzey yetkilisinin, 1992 yılında binlerce kişinin öldüğü Hindu-Müslüman çatışmasını tetikleyen cami saldırısı nedeniyle yargılanmasını istedi.

Yüksek Mahkeme, Hindistan'ın ana soruşturma kurulu Merkezi Soruşturma Bürosundan gelen talep üzerine, üst düzey parti liderlerine yönelik komplo suçlamalarının yeniden incelenmesi talimatını verdi.

1992 yılındaki cami saldırısı öncesinde Ayodhya'da kamp kuran binlerce destekçisine kışkırtıcı konuşmalar yapmakla suçlanan L.K. Advani, Murli Manohar Joshi, Uma Bharti ve Kalyan Singh ise caminin yıkımının, öfkeli Hindu aktivistler tarafından aniden gelişen bir tepki olduğunu savundu.

Mahkeme, duruşmanın Uttar Pradeş eyaletinin başkenti Lucknow'da gerçekleşeceğini açıkladı.

Caminin yıkılması ile suçlanan 20 kişinin yargılandığı başka bir dava hala sürerken, Yüksek Mahkeme iki davanın birleştirilmesi ve iki yıl içinde nihai kararın alınması gerektiğini kaydetti.

Şu an 89 yaşında olan Advani, içişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Joshi ve Bharti, Federal Parlamento üyesi olarak görev alırken, Bharti, Başbakan Narendra Modi'nin kabinesinde bakan olarak görevini sürdürüyor.

Ayodhya kentinin yer aldığı Uttar Pradeş eyaletinin 1992 yılındaki Başbakanı Singh, Hindistan'ın bir şehrinde vali olarak görevli ve anayasal olarak ceza davalarına karşı dokunulmazlığı bulunuyor. Bu nedenle Singh'in görev süresi dolduktan sonra duruşma başlayacak.

Bir alt mahkeme, 25 yıldır devam eden bir davada söz konusu dört kişiyle ilgili komplo suçlamalarını düşürmüştü.

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu tanrısı Ram adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami inşa ettiklerini iddia ediyor.

Tapınağın üstüne yapıldığı iddia edilen 16. yüzyıldan kalma Babri Cami, 1992 yılında fanatik Hindularca yıkılmış, ardından kentte çıkan olaylarda çoğu Müslüman 2 binden fazla kişi ölmüştü.

Hindu muhafazakarlar, bu araziye yeni bir tapınak yapılmasını istiyor. Müslümanlar ise burada antik bir tapınağın bulunduğuna dair kanıt olmadığını belirtiyor.










Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English