Son Dakika Haberler

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlar Kurulunun son toplantısında Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Kuruluş Kanun Taslağı'na ilişkin sunum yaptıklarını ve söz konusu düzenlemenin imzaya açılmasına karar verildiğini belirterek, "HAK, helal ürün belgelendirmesi ve akreditasyonu alanında ülkemizin 'merkez' konumunu güçlendirecek, Türkiye'nin bu alandaki kural koyucu ve yön belirleyici özelliğini belirginleştirecek." dedi.

Helal ürün HAK’tan sorulacak
Zeybekci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ticaretinde standartların, denetim ve kalitenin her zamankinden daha önemli hale geldiğini ancak 1,8 milyar Müslümanın helal ürün ihtiyacına ilişkin belgelendirmenin henüz küresel çapta tamamlanamadığını söyledi.

Helal ürün belgelendirmesi hususunda İslam dünyasında çok başlılık bulunduğuna işaret eden Zeybekci, İslam ülkeleri arasındaki farklı uygulamaların ticaretin gelişmesinin de önüne geçtiğini anlattı.

Helal belgelendirme konusunda 2010 yılında Türkiye öncülüğünde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında önemli adımlar atıldığını dile getiren Zeybekci, "Helal Gıda Standardı" ve "Helal Akreditasyon Standardı"nın İİT bünyesinde kabul edildiğini, merkezi Türkiye olan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) kurulduğunu ve uluslararası bu teşkilatın üye sayısının 36'ya yükseltildiğini bildirdi.

- "Yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık potansiyel"

Zeybekci, helal standardı kadar, helal belgeli ürünlere güven temini ve belgelerin karşılıklı tanınmasına zemin oluşturması açısından helal akreditasyon sisteminin önem arz ettiğini, bu bağlamda Türkiye'nin helal belgelendirmesi ve akreditasyonu konusundaki merkez konumunu güçlendirecek bir kuruluşa ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Bu çerçevede Ekonomi Bakanlığınca "HAK Kuruluş Kanun Taslağı" hazırlandığını ve temmuz ayında Başbakanlığa sevk edildiğini belirten Zeybekci, hafta başında Bakanlar Kurulunda da bu konuda sunum yaptıklarını ve düzenlemenin imzaya açılmasına karar verildiğini söyledi.

Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

"HAK, ülkemizin helal belgelendirmesi ve akreditasyon alanındaki merkez konumunu güçlendirecek, Türkiye'nin bu alandaki kural koyucu ve yön belirleyici özelliğini belirginleştirecek. Bugün dünya genelinde yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık helal gıda potansiyeli mevcut ve her sene hızla artıyor. Kozmetik, eczacılık ve diğer pek çok ürünü dahil ettiğimizde küresel helal ürün potansiyeli 3,9 trilyon dolara ulaşıyor. Türkiye, İslam ülkeleri arasında en büyük üretim merkezi olma özelliği taşıyor. Bu nedenle de küresel helal ürün pazarından azami derecede istifade etmemiz gerekiyor. İslam ülkeleri arasında, kültür coğrafyamızda, trendleri ve tüketim alışkanlıklarını önümüzdeki dönemde Türkiye'nin belirlemesini hedefliyoruz. Bu nedenle helal ürün pazarındaki 3,9 trilyon dolarlık potansiyele kayıtsız kalmayacağız, bu konuda öncü olacağız."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English