Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Havacılık ve savunma sanayi sektörü Konya'da buluştu

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Güldoğan: "Her anlamda Türkiye'nin sınırlarını zorlayan projeleri başlattık. Birçoğunda da sonuca ulaştık. Bundan sonraki hedeflerimiz uçak, milli fırkateyn projesi gibi dünyada gerçekten birkaç ülkenin, başat ülkelerinin yaptığı projeler" SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Dörtkaşlı: "2013 yılında SASAD üyesi şirketlerin iş hacmi 2012 yılına göre yüzde 5 artış göstererek 5,1 milyar dolar olmuştur. Bunun içinde 2013 yılında 1,4 milyar dolarlık bir ihracat var.

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan, sektörde çok iddialı projelere girdiklerini belirterek, "Her anlamda Türkiye'nin sınırlarını zorlayan projeleri başlattık. Birçoğunda da sonuca ulaştık. Bundan sonraki hedeflerimiz uçak, milli fırkateyn projesi gibi dünyada gerçekten birkaç ülkenin, başat ülkelerinin yaptığı projeler" dedi.

Konya Sanayi Odası ile Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği'nin (SASAD) birlikte düzenlediği ve sektör temsilcilerinin buluştuğu Konya Endüstri Günü, Dedeman Otel'de başladı.

Güldoğan, iki gün sürecek olan programın açılışında yaptığı konuşmada,  savunma sanayinin son 8-10 yılda yaptığı atılımlarla kuvvetli emareler verdiğini belirterek, hem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanması hem de yurt dışına ihraç edilmesinde önemli mesafeler alındığını ifade etti.

Artık bundan sonra sanayide derinleşmeyi hedeflediklerini vurgulayan Güldoğan, şöyle konuştu:

"Savunma ve havacılık sektöründe ana hatları çizdiğimizi düşünüyoruz. 2012-2016 Stratejik Planımızda da var. Altını çizdiğimiz konu şu; sanayide ve teknolojide derinleşmek. Çok çok iddialı projelere girdik. Teknoloji ve sanayi altyapısı anlamında Türkiye'nin sınırlarını zorlayan projeleri başlattık. Birçoğunda da sonuca ulaştık. Bundan sonraki hedeflerimiz uçak gibi, milli fırkateyn projesi gibi dünyada gerçekten birkaç tane ülkenin, başat ülkelerinin yaptığı projeler."

"Son 10 yılın istikrarından en çok faydalanan sektörlerden birisi de savunma sanayi sektörü oldu" diyen Güldoğan, savunma sanayinin uzun soluklu bir sektör olduğunu, bugün atılan tohumların ancak 5-10 senede sonuç verebildiğini aktardı.

- "Havacılıkta ilk ürünlerimiz uçmaya başladı"

Güldoğan, 2000'li yılların başlarında ve ortalarında kara, deniz ve hava sektöründe attıkları tohumların bugün sonuçlarını almaya başladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Havacılıkta ilk ürünlerimiz uçmaya başladı. Denizcilik sektöründeki birçok proje Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edildi. Kara sektöründeki projeler de aynı şekilde. Karada zaten önceden ciddi bir potansiyelimiz vardı. 2017 yılında ilk ürün teslimatlarıyla mili muharip tank projemizi de nihayete erdirmiş olacağız. Havacılıkta atak helikopterinin teslimat törenini yapacağız . İnsansız hava araçları uçuşlarına devam ediyor. Geçen hafta itibariyle özel sektör tarafından yapılan taktik insansız hava araçlarının yapımı da başarıyla gidiyor."

-"SASAD üyesi şirketlerinin iş hacmi 2012 yılına göre yüzde 5 artış gösterdi"

SASAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Dörtkaşlı da savunma ve havacılık sektöründe hizmet veren şirketlerin 20-30 yıllık sözleşmelere imza attığını belirterek, dünyadaki büyük şirketlerin de benzer şekilde 20-30 yılık işbirliklerine gittiklerini söyledi.

Savunma ve havacılık sanayi bakımından dünyanın ilk 15 ülkesi arasında yer alan Türkiye'nin, 2023 hedeflerine ulaşacağına inandığını dile getiren Dörtkaşlı, "2013 yılında SASAD üyesi şirketlerin iş hacmi 2012 yılına göre yüzde 5 artış göstererek 5,1 milyar dolar olmuştur. Bunun içinde 2013 yılında 1,4 milyar dolarlık bir ihracat var. Ciromuzun yaklaşık yüzde 28'i ihracat olarak yansımıştır" dedi.

Dörtkaşlı, milli tank, milli gemi, milli haberleşme uydusu, milli istihbarat uydusu, radar, milli muharip uçak, milli insansız hava aracı, roketler, mühimmatlar gibi konularda gerçekleştirilecek projelerin Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki ülkelerin koyduğu hedeflere yaklaştıracağını anlattı.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise savunma sanayinin ihtiyaçları gözönüne alındığında Konya'nın bu ihtiyaçlardan birçoğunu karşılayabilecek kurulu tesisleri ve üretim yeteneği olduğunu belirtti.

Konya'nın savunma ve havacılık sanayi ihracatının 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25,34 yükselerek 32 milyon 565 bin dolara ulaştığını ifade eden Kütükcü, bu yılın ilk 5 ayında savunma ve havacılık sektörünün Türkiye ihracatındaki payının yüzde 0,94, Konya'nın ise yüzde 2,24 olduğunu kaydetti.

Kütükcü, 2015 yılında yapılacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri Malzeme Yerleştirme Sergisi'ne Konya'nın ev sahipliği yapmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, bu konuda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan destek beklediklerini dile getirdi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yatırımlarını konu alan sunumunun ardından ikili firma görüşmelerine geçildi. 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English