Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Harabeye dönen Musul Üniversitesi'nde eğitim

Terör örgütü DEAŞ ile Irak ordu güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmaların izlerini üzerinde taşıyan Musul Üniversitesi'nde yaklaşık 45 bin öğrenci türlü imkansızlıklar içinde eğitim görüyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
MUSUL (AA) - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın harabeye dönüştürdüğü Musul Üniversitesi, içinde bulunduğu fiziki olumsuzluklara ve tüm imkansızlıklara rağmen Iraklı gençler için umut olmaya devam ediyor.

AA ekibi tarafından görüntülenen ülkenin "en büyük ikinci üniversitesi", Irak ordusu ile DEAŞ arasında yaşanan şiddetli çatışma ve ağır bombardımanların tüm izlerini üzerinde taşıyor.

Birçok fakülte binası yerle bir olmuş veya yıkılmış olan üniversite yerleşkesinde, mermi, bomba veya yangın izi olmayan bir yer görmek neredeyse imkansız.

Kampüs içinde tahrip edilmiş yollar ve etraftaki yıkıntılar arasında derslerine yetişmeye çalışan öğrenciler ise bu savaş kentinde hayatın yeniden başladığının en büyük göstergesi. Savaşın oluşturduğu yıkıma ve mevcut tüm olumsuzluklara rağmen öğrencilerin yıllar sonra okullarında olmaktan duyduğu heyecan ve mutluluk ise yüzlerinden okunuyor.

- "Binaların yüzde yetmişi yıkıldı veya hasar gördü"

Musul Üniversitesi Basın Sözcüsü Abdulkerim Hetroşi, bazı yardım kuruluşları ve hükümetten gelen sınırlı destek sayesinde üniversitenin uzun bir aradan sonra geçen ekim ayında yeniden kapılarını öğrencilerine açtığını söyledi.

Üniversitenin hali hazırda pek çok eksikliklerinin bulunduğunu aktaran Hetroşi, şöyle konuştu:

"Musul Üniversitesi 1967'de kuruldu. Terör örgütü DEAŞ'ın eline geçmeden önce 23 fakülte,120 bölüm ve 120 laboratuvara sahip olan üniversite, yaşanan çatışmalar nedeniyle şu anda binalarının yüzde yetmişi yıkılmış veya hasar görmüş durumda. Bu nedenle öğrencilerin ders görebileceği sınıflar, çalışacakları laboratuvarlar çok sınırlı, birçok farklı bölüm veya fakülte aynı mekanları paylaşmak durumunda kalıyor. Mesela Veterinerlik Fakültesi'nin binası kullanılamaz durumda, dolayısıyla bu fakültenin öğrencileri derslerini Eczacılık Fakültesi binasında görüyor."

- "Kütüphaneler yakıldı, 80 milyondan fazla kitap ve elektronik belge yok oldu"

DEAŞ'ın askeri kışla ve militanları için eğitim kampı olarak kullandığı Musul Üniversitesi'nde bulunan tüm kütüphanelerin yakıldığını, 80 milyondan fazla kitap ve elektronik belgenin yok olduğunu belirten Hetroşi, "Üniversitemiz Ortadoğu'daki en büyük matbaaya sahipti. Ancak bu matbaa, kütüphanelerle beraber havaya uçurularak kullanılamaz hale getirildi." dedi.

Musul Üniversitesi'nin kapılarını yeniden açmasının sadece eğitim anlamında değil geleceğe dönük umut oluşturması bakımından da büyük önem taşıdığını dile getiren Hetroşi, şunları söyledi:

"Üç yıl aradan sonra eğitimin yeniden başlaması için Irak hükumeti hemen çalışmalara başladı. İlk olarak elektrik hatları ve alt yapı sistemi onarıldı, birçok önemli eksiklik giderildi ve kampüsün büyük çoğunluğuna elektrik verildi. Buranın yeniden normale dönmeye başlamasını görmek umut verici. Musul'un ve üniversitemizin eski güzel günlerine yeniden kavuşacağına inanıyorum. Tabi ki bunun için hem hükumetin hem de yardım kuruluşlarının daha fazla ilgi ve desteğine ihtiyaç var."

Terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014'te ele geçirdiği Musul Üniversitesi yaklaşık üç yıl sonra Ekim 2017'de yeniden öğrencileriyle buluştu. Geçen ekim ayında 11 bin öğrencinin kayıt yaptırdığı üniversitede, halihazırda yaklaşık 45 bin civarında öğrenci eğitim görüyor.

Musul Üniversitesi'ndeki kafeteryalar dolu, öğrenciler bahçede dolaşıp sohbet ediyor, bir kısmı yıkılan binalarda ders görmeye devam ediyor. Savaşın izlerinin her yerde görüldüğü Musul Üniversitesi, öğrencilerin dolmasıyla manevi olarak canlanmış olsa da fiziki olarak tamamlanmasının yıllar alacağa benziyor.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English