Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Han Şeyhun katliamı için Rusya'ya suçlama

Suriye İnsan Hakları Ağı, Esed rejiminin Han Şeyhun kimyasal silah katliamını inceleyen rapor yayımladı Raporda, rejimin katliamı, "yüksek ihtimalle Rusya'nın desteğiyle bilinçli ve üç aşamalı bir plan dahilinde" gerçekleştirdiği öne sürüldü

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Beşşar Esed rejiminin Han Şeyhun kimyasal silah katliamını, "yüksek ihtimalle Rusya'nın desteğiyle bilinçli ve üç aşamalı bir plan dahilinde" gerçekleştirdiğini iddia etti.

SNHR, dün saldırıdan kurtulanlar, yaralıları tedavi eden doktorlar, sivil savunma görevlileri, tanıklar ve telsiz görevlilerinin ifadeleriyle hazırlanan "Rus güçleri yüksek ihtimalle Han Şeyhun katliamında rejim güçlerini destekledi" başlıklı bir rapor yayımladı.

4 Nisan'da Türkiye sınırındaki İdlib iline bağlı Han Şeyhun'da 91 sivilin öldüğü, en az 520'sinin yaralandığı kimyasal silah katliamını inceleyen raporda, ilk aşamanın rejimin Su-22 sabit kanatlı savaş uçağının Şamali mahallesini bombalaması olduğu bilgisine yer verildi.

Raporda, ikinci aşamanın kimyasal silah bombalarının düştüğü alana yardım gitmesini engellemek için Han Şeyhun'a giden yolların birkaç kez bombalanması olduğu belirtildi.

Üçüncü aşamanın SNHR'nin Rusya'ya ait olduğuna "inandığı" Su-25 savaş uçaklarının yaralı sivilleri öldürmek için birkaç kez sabit kanatlı savaş uçaklarıyla bir sağlık merkezini, bir sivil savunma merkezini ve yaralıların akın ettiği iki alanı bombalaması olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, rejimin saldırıyı büyük çaplı katliam yapabilmek için havanın durgun ve sıcaklığın düşük olduğu sabah erken saatlerde düzenlediği vurgulandı.

SNHR raporunda Rusya'ya ait olduğuna inanılan savaş uçaklarının saldırıdan 48 saat önce İdlib'in güney kırsalını bombaladığı ve Han Şeyhun katliamında yardım ulaştırılmasını engellemek için hazırlık yaptığı öne sürüldü.

- Doğu Guta katliamıyla büyük ölçüde benzer taktik

Raporda, rejimin 21 Ağustos 2013'te bin 500 sivili öldürdüğü Doğu Guta kimyasal katliamıyla büyük ölçüde benzer taktikleri kullandığına işaret edildi.

SNHR'nin 25 ayrı raporunda rejimin iç savaş boyunca 346 kez kimyasal silah katliamı yaptığını belgelediğinin hatırlatıldığı raporda, 169 saldırının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Doğu Guta katliamının ardından aldığı 2118 sayılı karardan sonra yapıldığına dikkat çekildi.

Raporda, BMGK'ya Rusya'ya rejime verdiği desteği durdurması için baskı yapma çağrısında bulunuldu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English