Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Haksız tutuklanan" polise 8 bin lira tazminat

İzmir'de 7 yıl önce düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındıktan sonra cezaevinde 4 ay tutuklu kalan polis memuru, ?haksız tutuklama? gerekçesiyle açtığı davada 8 bin lira tazminat kazandı

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - İzmir'de 2007 yılında düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan polis memuru, ?haksız tutukluluk? gerekçesiyle açtığı davada 8 bin lira tazminat kazandı.

2007 yılında okul önlerinde uyuşturucu madde satanlara yönelik düzenlenen operasyonda 36 kişi gözaltına alındı. Açılan davada, aralarında polis memuru Recep Özmen'in de bulunduğu 14 kişi tutuklandı. 4 ay kadar cezaevinde kalan Özmen, davası sonunda beraat etti.

Beraat kararının onanmasının ardından Recep Özmen, avukatı Yurthan Kadıköylü aracılığıyla İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde 70 bin liralık tazminat davası açtı.

Dava dilekçesinde 4 ay haksız yere tutuklu kaldığını, psikolojisinin bozulduğunu belirten Özmen, ?Toplum tarafından dışlanan bir insan oldum. Bana uyuşturucu kullanan biri gözüyle bakıyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım. Oğlum okulda, babası uyuşturucu suçundan cezaevine giren polis memurunun çocuğu olarak görüldü. Çocuğum kekeme oldu" ifadelerini kullandı.

- Tazminat miktarı çok bulundu

Mahkeme heyeti Özmen'e ana parası 30 bin olmak üzere, yasal faiziyle birlikte toplam 70 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Maliye Bakanlığı avukatlarının kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi, tazminatı fazla bularak kararı bozdu.

Tekrar görülen davada mahkeme heyeti bu kez Özmen'e 60 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Hazine avukatları kararı bir kez daha temyiz etmesi üzerine karar bir kez daha bozuldu.

- Dava üçüncü kez görüldü

5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü kez görülen duruşmaya, polis memuru Recep Özmen ve avukatı Yurthan Kadıköylü katıldı.

Recep Özmen, "Haksız tutukluluğum süresince büyük üzüntü yaşadım. Mahkemenin önceki kararında ısrar etmesini ve direnmesini talep ediyorum. Benim, haksız yere tutuklu kaldığım 4 ayın hesabını kim verecek? Suçsuz yere yattım" dedi.

Avukat Kadıköylü de tazminat taleplerinin müvekkilinin 112 gün tutuklu kalmasına ilişkin maddi bir tazminat davası olmadığını belirterek, ?Müvekkilim bir polis memuru olarak uyuşturucu satıcısıymış gibi gazetelere çıktı. Bunun sonucunda da küçük çocuğu kekeme oldu. Ardından başka ile tayin edilip, meslekten de ihraç oldu. Açtığımız idari dava sonunda mesleğine geri döndü. Kendisi ve ailesi bu durumlardan manevi üzüntü yaşadı. Telefon görüşmeleri dikkatli incelenmediği için 4 ay boşu boşuna cezaevinde yattı. Yargılandığı davada delil yetersizliğinden değil, suç işlemediği sabit görüldüğünden beraat etti. Mahkemenin daha önce verdiği manevi tazminat miktarı uygundur. Ceza Dairesinin yerel mahkemenin dosya kapsamı ve vicdani kanaati ile verdiği manevi tazminat miktarına karışmaması gerekirdi? dedi.

Yargıtay ilamının başında ?nesnel bir ölçüt olmamakla birlikte? yazıldığını hatırlatan Kadıköylü, bunun da manevi tazminat miktarının objektif bir ölçütünün olmadığı hususunun Yargıtay tarafından kabul edildiği anlamına geldiğini, ancak başka gerekçelerden söz edilerek mahkeme kararının bozulduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını, davacının tutuklu kaldığı süre, yüklenen suç, sosyal ekonomik durumu göz önünde bulundurularak sebepsiz zenginleşmesine yol açmayacak şekilde manevi tazminata ve asgari ücret üzerinden maddi tazminata hükmedilmesi yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme Başkanı Hüseyin Yaşar Özyavuz, ana parası 8 bin lira olmak üzere, yasal faiziyle 35 bin lira tazminat verilmesine karar verildiğini açıkladı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English