Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Güney Kore, Türk askerinin fedakarlığını unutmayacak"

Türkiye-Kore Dostluk Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Lee: "Güney Kore’nin kurtuluşu için kahraman Türk askerinin yaptığı fedakarlığı hiçbir zaman unutmayacağız ve gelecek nesillerimize aktaracağız" "Dünya tarihinde bir ülke askerinin diğer bir ülkede Mehmetçik'inki gibi hümanist davranışlar sergilediği örneklere rastlamak pek mümkün değil" "Koreli turistler, kültürel ve doğal zenginliği, mutfağı ve hepsinden önemlisi halkının olağanüstü misafirperverliği nedeniyle Türkiye’yi tercih ediyor" "Bü

Anadolu Ajansı haberine göre; SEUL (AA) - TEVFİK DURUL - Türkiye-Kore Dostluk Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Lee Hee Soo, Güney Kore'de en çok sevilen milletler arasında Türklerin üst sıralarda yer aldığını belirterek, "Güney Kore’nin kurtuluşu için kahraman Türk askerinin yaptığı fedakarlığı hiçbir zaman unutmayacağız ve gelecek nesillerimize aktaracağız." dedi.
Başkent Seul'de bulunan Hanyang Üniversitesi Kültürel Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve İslam Tarihi Araştırmacısı da olan genel sekreter Lee, Türkiye ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin 60. yılında ikili ilişkiler, Kore Savaşı, FETÖ'nün darbe girişimi ve Kuzey Kore gerginliğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Lee, Kore'de en çok sevilen milletler arasında Türklerin üst sıralarda bulunduğunu vurgulayarak, "Türkiye’nin, Kore halkının gönlündeki yeri sarsılmaz." ifadesini kullandı.

Kore Harbi sırasında 15 bin Türk askerinin kendilerine yardım etmek için geldiğini anımsatan Lee, "Güney Kore’nin kurtuluşu için kahraman Türk askerinin yaptığı fedakarlığı hiçbir zaman unutmayacağız ve gelecek nesillerimize aktaracağız." diye konuştu.

Lee, Kore Harbi sırasında Amerikan askerinin ülkelerinde bazı olumsuz ve istenmeyen davranışlara da imza attığını dile getirerek, Mehmetçik'in ise sadece kahramanlık ve yiğitlik ile bir insanlık dersi verdiğini vurguladı.

Mehmetçik'in, 1950-1953'de Kore yarımadasındaki savaş sırasında tek bir olumsuz davranışına rastlanmadığı gibi Türk Tugayı etrafında toplanan Koreli yetimler için okul açtığına ve eğitim fırsatı verdiğine işaret eden Lee, "Dünya tarihinde bir ülke askerinin diğer bir ülkede bu denli hümanist davranışlar sergilediği örneklere rastlamak pek mümkün değil." dedi.

Lee, Türk askerinin cephede kahramanca çarpışmasının yanında gösterdiği bu iyilik ve merhamet timsali davranışları karşısında etkilenen bazı Korelilerin, ülkede Müslümanlığı seçen ilk insanlar olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Kore ve Türk halkı arasında "kan kardeşliği bağı" bulunduğuna ve bunun "ortak bir şuur halinde sürdüğüne" dikkati çeken Lee, "Bu bağı pratikte daha da güçlendirmek ve gelecek nesillere de aktarmak adına her alanda daha çok çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

- Ekonomik ve kültürel ilişkiler

Lee, Türkiye ile Güney Kore arasında haftada karşılıklı 21 doğrudan uçak seferi olduğunun altını çizerek, coğrafi olarak birbirine bu denli uzak iki ülkenin bu kadar yoğun uçak seferleri ile birbirine bağlanmasının da devletler ve halkları arasındaki dostluk bağının bir örneği olduğunu dile getirdi.

Geçen yıl 300 bin civarında Koreli turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Lee, "Koreli turistler, kültürel ve doğal zenginliği, mutfağı ve hepsinden önemlisi halkının olağanüstü misafirperverliği nedeniyle Türkiye'yi tercih ediyor." diye konuştu.

Lee, Türk ve Koreli gençlerin de birbirlerinin kültürüne ve diline ilgisinin giderek arttığını ve bu yolla halklar arasındaki dostluk köprülerinin güçlendiğini belirtti.

Türkiye ve Güney Kore arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin büyük potansiyeller barındırdığını aktaran Lee, "Bölgesinde ekonomik istikrar örneği olarak görülen Türkiye, Koreli yatırımcıların ilgisini giderek daha çok çekiyor." dedi.

- FETÖ’nün darbe girişimi

Türkiye’de FETÖ’nün hain darbe girişimi ve Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınarak tutuklanmasına sebep olan "Choi Skandalı" nedeniyle 2016’da karşılıklı temasların doğal olarak sekteye uğradığını anlatan Lee , iki ülkenin zorlukları atlatarak ilişkileri kuvvetlenmesi için gerekli iradeyi ortaya koyacağına inandığını dile getirdi.

Lee Hee Soo, FETÖ’nün hain darbe girişimine de değinerek,"21. yüzyılda demokrasiyle yönetilen bir ülkede, seçimle başa gelmiş meşru hükümeti devirmek için kendi devletine karşı ayaklanmak, meclisini bombalamak, yüzlerce masum sivilin canına kıymak kesinlikle kabul edilemez." değerlendirmesini yaptı.

"Osmanlı’nın kuruluşundan bu yana dış güçler, Türklerin bölünmesi ve parçalanması adına faaliyetlerini kesintisiz sürdürüyor." ifadesini kullanan Lee, "Büyük Türkiye ve aziz Türk milletinin, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da karşılaştığı her zorluğun altından kalkacağına hiç şüphem yok." diye konuştu.

- Kuzey Kore gerginliği

Prof. Dr. Lee, Kuzey Kore ile yaşanan gerginliğe ilişkin olarak ise bölge halkının, yarımadada tekrar savaş istemediği vurgulayarak, "Kore harbi sırasında 2 milyon insanımızı kaybettik. 10 milyon kişi, eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden ayrı düştü. Böyle bir trajediyi tekrar yaşamak istemiyoruz." dedi.

"Savaş" kelimesinin ülkedeki insanların psikolojisini son derece olumsuz etkilediğini belirten Lee, Güney Kore halkının, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kore yarımadasındaki nükleer meselesine ilişkin agresif söylemlerinden çok rahatsız olduğunu söyledi.

Lee, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, Güney'e karşı nükleer kullanmayacağına inandığının altını çizerek, Kore yarımadasındaki tarafların diplomatik diyalog kanallarını sürekli açık tuttuğuna dikkati çekti.

Meselenin agresif yaklaşımlar ile çözülemeyeceğini savunan Lee, karşılıklı diyalog ve müzakerelerin tek çıkar yol olduğunu sözlerine ekledi.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English