Son Dakika Haberler

Moon, ikili ilişkilerde güvene dayalı yeni bir döneme başlamak istedikleri vurgusunu yaptı

Anadolu Ajansı haberine göre;
PEKİN (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Çin ile ikili ilişkilerin gelişmesi ve Kore Yarımadası'nın barışçıl yollarla nükleerden arındırılması için "yeni bir döneme" başlamak istediklerini belirtti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, resmi ziyaret kapsamında başkent Pekin'e gelen Güney Koreli mevkidaşı Moon'u Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda resmi törenle karşıladı. Töreninin ardından taraflar, ikili ve heyetler arası görüşmelere geçti.

Şi, Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması gerektiğini vurgulayarak, yarımadadaki bu meselenin diyalog ve müzakere ile çözülmesinde ısrarcı olunması gerektiğini, Çin'in sorunun müzakere ile çözülmesi için yarımadayı destekleyeceğini ifade etti.

Güney Kore'ye bazı parçaları kurulan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) konusunda da Çin'in tutumunu aktaran Çin lideri Şi, Seul yönetiminin THAAD konusunu uygun şekilde ele almasını umduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı, mevkidaşı Moon'un ziyaretinin ikili ilişkilerde herkesçe malum olan bazı tıkanıkları gidereceğine vurgu yaparak, iki tarafın karşılıklı çıkarlara saygı çerçevesinde ve kazan-kazan temelinde diplomatik ilişkilerini, iletişimini ve dayanışmasını güçlendirmesi gerektiğine işaret etti.

Güney Kore'nin Kuşak ve Yol inisiyatifine katılmasını memnuniyetle karşılacaklarını belirten Şi, Çin ve Kore halkları arasında bilimden spora, teknolojiden sağlığa her alanda iletişimin artırılması gerektiğini kaydetti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon da iki ülke ve liderleri arasında güven odaklı ilişkinin gelişmesi için yeni bir dönemi inşa etmeyi arzu ettiğini belirtti. Yarımadadaki nükleer sorunun barışçıl yollarla çözülmesine bağlı kaldıklarını belirten Moon, bölgede barış ve istikrarı sağlama konusunda Çin ile birlikte çalışmak istediklerine dikkati çekti.

Moon ayrıca, Çin'de dün 80'inci yıl anma törenleri düzenlenen Nancing Katliamı'nın dolayısıyla taziyelerini bildirdi.

Taraflar daha sonra, ikili ve bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Toplantıların ardından iki ülke arasında çevre, enerji, ikili serbest ticaret konularında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Moon, yarın da Çin Başbakanı Li Kıçiang ile Çongçing kentinde bir araya gelecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English