Son Dakika Haberler

"Son dönemde siyasi gelişmelere bağlı olarak özellikle Almanya'nın Gümrük Birliği'nin güncellenmesini şantaj aracı olarak kullanmasını yadırgıyoruz" "Adaleti sağlama adına Gümrük Birliği'nin güncellenmesi önemli. Bu noktada görüşmelerimizi sürdürüyoruz, şu anda herhangi bir kopukluk yok" "Amazon'un Türkiye'de ofis açmasının ve bazı operasyonlarını Türkiye üzerinden yapmasının ülkemizdeki yerli firmalara örnek teşkil edeceğine inanıyorum"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Almanya'nın Gümrük Birliği'nin güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını yadırgadıklarını belirterek, "Adaleti sağlama adına Gümrük Birliği'nin güncellenmesi önemli. Bu noktada görüşmelerimizi sürdürüyoruz, şu anda herhangi bir kopukluk yok." dedi.

Tüfenkci, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Küresel Ticaret: Politikadan Eyleme" başlıklık konferansın açılışında yaptığı konuşmada, TÜSİAD'ın Türkiye için öneminden bahsetti.

Dernek üyelerinin küresel ticaretteki başarısına değinen Tüfenkci, TÜSİAD'ın Türkiye için yurt dışında yaptığı çalışmaları takdirle izlediklerini aktardı.

Tüfenkci, global kriz sonrası küresel ticaretin daraldığını ve ülkelerin daha korumacı olduğunu kaydederek, serbestleşme çalışmalarının azalması, dünyanın farklı yerlerinde yaşanan siyasi gelişmeler gibi nedenlerle küresel ticaretin azaldığını anlattı.

Küresel ekonomik krizden sonra serbestleşme beklediklerini ancak ülkelerin bunun aksine korunmacı bir tutum takındığını belirten Tüfenkci, 2014 ve 2015 yılları itibarıyla ticarete konu toplam ürün bazına düşen gelirin azalmaya başladığını anımsattı.

Tüfenkci, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin küresel ticarette alınan korumacılık tedbirlerinden daha fazla etkilendiğini, bu tedbirleri daha az uyguladıklarını bildirdi.

Ticaretin serbestleşmesi, liberalleşmesi konusundaki duruşlarını her zaman açıkça ifade ettiklerini aktaran Tüfenkci, ihracatın artış gösterdiği yıllarda ekonomik büyümeye olumlu katkı sağlandığını söyledi.

Tüfenkci, dış ticarete konu olan ürünlerin niteliklerini artırmaları, gelişmiş pazarlara daha nitelikli ürün ihraç etmeleri gerektiğini, bunun büyük önem arz ettiğini vurguladı.



- "Gümrük Birliği'nin güncellenmesini çok önemsiyoruz"



Tüfenkci, Türkiye'nin orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının artırılması gerektiğini kaydederek, son dönemde bu ürünlerin ihracatının yükselişiyle ilgili rakamlar paylaştı.

İhracatta en önemli pazarlarının Avrupa Birliği olduğunun altını çizen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Biz Gümrük Birliği'nin güncellenmesini gerçekten önemsiyoruz. Ama son dönemlerde siyasi gelişmelere bağlı olarak özellikle Almanya'nın Gümrük Birliği güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını doğrusu yadırgıyoruz. Özellikle uluslararası ticarete öncülük ettiğini ifade eden bir ülkenin diğer ülkeler noktasında ekonomik anlamda bir şantaja yönelmesi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesini şantaj aracı olarak kullanması, bunun güncellenmeyeceği noktasında birtakım beyanlarda bulunması doğrusu bizi üzüyor.

Biz inanıyoruz ki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi evet Türkiye için önemli bir kazanç. Ama aynı zamanda AB için de bir kazanç. Bizim istememizle olacak bir konu da değil. Bunu iki taraf birlikte kararlaştırdı. AB ve Türkiye'nin menfaatine olan, iki tarafın da kazanacağı, ticaret hacminin büyüyeceği bir güncelleme."



- "Güncelleme görüşmeleri sürüyor herhangi bir kopukluk yok"



Tüfenkci, Gümrük Birliği anlaşmasının zamanla Türkiye'nin aleyhine geliştiğini ve sorunlar doğurduğunu kaydederek, güncelleme yapılmasının adaleti sağlama adına çok önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Tüfenkci, "Biz bunu önemsiyoruz. Bu noktada görüşmelerimizi sürdürüyoruz, şu anda herhangi bir kopukluk yok. Kendi seyri içerisinde devam ediyor. Ama biz bunu biraz daha hızlandırmak istiyoruz ve bunu 2018'in sonuna doğru belli bir yola koymak istiyoruz." diye konuştu.

Ticaretin kolaylaştırılması müzakerelerine de Türkiye'nin büyük destek verdiğini dile getiren Tüfenkci, bu konuda yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Tüfenkci, gümrüklerde 19 bakanlığın işlem yaptığını, burada sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın tasarrufu olmadığını belirterek, ticaretin hızlanması konusunda ve gümrüklerde bekleme süresini kısaltılması adına yaptıkları uygulamaları anlattı.



- "E-ticaret yarışından geri kalmak istemiyoruz"



Tüfenkci, e-ticaretin gizlenebilirliğinden güvenilirliğine kadar birtakım karar ve tedbirleri yayınladıklarını kaydederek, Türkiye olarak bu yarıştan geri kalmak istemediklerinin altını çizdi.

Bakan Tüfenkci, "Bu alanda önemli bir yeri olan Amazon'un Türkiye'de ofis açmasının ve bazı operasyonlarını Türkiye üzerinden yapmasının ülkemizdeki yerli firmalara örnek teşkil edeceğine inanıyorum." dedi.

E-ticarette verilen teşviklerden bahseden Tüfenkci, sektör temsilcileri ve bu işi yapanlarla bakanlık olarak sık sık bir araya geldiklerini, onların önünü açma noktasında özel gayret gösterdiklerini aktardı.

Tüfenkci, üreticinin, ihracatçının, iş adamlarının, şirketlerin her zaman yanında olduklarını belirterek, tedbirlerden, teşviklerden firmaların yararlanmasını istediklerini sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English