Son Dakika Haberler

Gayrimeşru referandum sonrası gerilen Bağdat-Erbil hattında Kerkük ve çevresindeki askeri hareketlilik dikkati çekiyor Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Havice ilçesi ve ona bağlı 4 kasabayı DEAŞ'tan geri almasıyla kentteki güç dengesi değişmeye başladı Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasındaki mesafenin yer yer 500 metreye kadar düştüğü, kilometreler boyunca karşılıklı mevzilerin meydana geldiği belirtiliyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Irak'ta Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük vilayetinin batı ve güney bölgelerine konuşlanıp Peşmerge mevzilerine karşı yığınak yapması kentteki askeri gerilimi artırdı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumu ile tansiyonun yükseldiği Bağdat-Erbil hattında gözler son günlerde Kerkük ve çevresindeki askeri hareketliliğe çevrilmiş durumda.

Terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014'te ele geçirdiği Kerkük'ün batısındaki Havice ilçesi ve ona bağlı 4 kasabanın Irak ordusu ve Haşdi Şabi tarafından geri alınmasıyla kentteki güç dengesi değişmeye başladı.

Kerkük'ün batısında yer alan Salahaddin'in Tikrit kentinden hareket eden Irak güçleri, DEAŞ'tan geri alınan Havice ilçesi üzerinden ona bağlı Reşad kasabasında kontrolü sağladı, ardından Şii Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Beşir ve Tazehurmatu kasabalarına güç takviyesine başladı.

Ağır silahlarla Tazehurmatu'da konuşlanan Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük kent merkezine mesafesi yaklaşık 20 kilometreye kadar düştü.

Kerkük'teki son askeri güç dengesine bakıldığında Haşdi Şabi'nin vilayetin batı ve güneybatı bölgelerinin tamamını kontrol ettiği görülüyor. Haşdi Şabi, Kerkük-Bağdat karayolu üzerinde de önemli bir etki alanı elde etmiş durumda.

Buna karşılık Peşmerge güçleri mevcut mevzilerinde kalmaya devam ederken, herhangi bir çatışma ihtimaline karşılık Süleymaniye ve Erbil'den güç sevkiyatı yapıyor.

Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasındaki mesafenin bazı noktalarda yaklaşık 500 metreye kadar düştüğü, bölgede kilometreler boyunca karşılıklı mevzilerin meydana geldiği belirtiliyor.

- Peşmerge Kerkük'te nasıl nüfuz sahibi oldu?

Terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014'te Musul başta olmak üzere birçok bölgeyi ele geçirmesi, Peşmerge güçlerinin hareket alanını genişletmesine yol açtı.

DEAŞ'ın ilerleyişi karşısında Kerkük'ten çekilen Irak ordusunun yerini alan Peşmerge güçleri bölgede önemli bir nüfuz sağladı.

Kerkük'ün batısındaki Havice ilçesi ve ona bağlı 4 kasabanın dışında vilayetin tamamını denetleyen Peşmerge, aynı zamanda kentteki 5 petrol kuyusundan 2'sini elinde tutuyor.

- Gayrimeşru referandumla ipler koptu

IKBY'nin uluslararası toplum, komşu ülkeler ve Irak merkezi hükümetinin tüm uyarılarına rağmen anayasaya aykırı referandumu iptal etmemesi, ayrıca statüsü tartışmalı Kerkük ve diğer bölgeleri de sürece dahil etmesi iplerin kopmasına neden oldu

IKBY'nin tek taraflı kararına şiddetle karşı çıkan Irak merkezi hükümeti, referandumun asla bir pazarlık süreci olmayacağını belirterek sonuçların derhal iptal edilmesini istedi. Ancak Erbil yönetimi buna da sessiz kaldı.

Irak meclisi, 27 Eylül'de düzenlediği olağanüstü oturumda IKBY'ye yönelik önemli yaptırım kararları aldı.

Irak merkezi hükümetinin idari sınırları içinde yer alan Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere Irak ordusunun konuşlandırılması, Erbil ve Süleymaniye Havalimanları'ndaki uluslararası uçak seferlerinin askıya alınması ile Türkiye ve İran'a açılan toplam 6 sınır kapısının merkezi hükümete teslim edilmesi söz konusu yaptırım kararları arasında öne çıktı. Merkezi yönetim son olarak Erbil'in altın ithal etmesini ve IKBY'deki bankalardan para transferi yapılmasını yasakladı.


















Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English