Son Dakika Haberler

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi'nin yeni lideri Ömer Seyid Ali oldu

Anadolu Ajansı haberine göre;
SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi'nin yeni liderinin Ömer Seyid Ali olduğu belirtildi.

IKBY'de yer alan Süleymaniye kentindeki parti merkezinde bir araya gelen Goranlı delegeler, 19 Mayıs'ta hayatını kaybeden hareketin kurucu lideri Noşirvan Mustafa'nın yerine geçecek ismi belirlemek üzere oy kullandı. Oylama işlemi basına kapalı yapıldı.

Partinin resmi televizyonu KNN'den yapılan açıklamaya göre, seçime tek aday olarak giren ve 38 oy alan Ömer Seyid Ali, Goran'ın yeni lideri oldu.

- Ömer Seyid Ali kimdir?

Ömer Seyid Ali, 1945 yılında Süleymaniye'de doğdu. Aktif siyasete 1974'te atılan Ali, siyasi faaliyetleri nedeniyle Baas rejimi tarafından tutuklandı, bir süre cezaevinde kaldıktan sonra 1979'da çıkarılan genel af yasasıyla serbest bırakıldı.

Ali, 1980 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyesi seçildi ve 2006 yılına kadar bu görevi yürüttü.

KYB içindeki "reformcu kanat" arasında yer alan Ali, Noşirvan Mustafa'nın Goran Hareketi'ni kurmasıyla KYB'den istifa ederek 2009 yılında bu harekete katıldı.

- Goran Hareketi

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin genel sekreterliğindeki KYB içinde reformcu kanadının öncüleri arasında yer alan Noşirvan Mustafa, 2006 yılında partisinden istifa ederek Goran Hareketi'ni kurdu.

Goran, IKBY'de 25 Temmuz 2009'da düzenlenen seçimlerde yüzde 23,75 oy oranıyla 25 milletvekili çıkararak bölgedeki en etkili muhalefet partisi haline geldi.

Hareket, 2013'te düzenlenen IKBY milletvekili seçimlerinde yükselişini sürdürdü. Bu seçimde 24 sandalye kazanan Goran, IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) ardından ikinci parti konumuna yükseldi.

Önceki seçimlere KDP ile ittifak halinde giren KYB ise 18 milletvekili çıkararak üçüncü parti seviyesine geriledi.

- Goran'ın hükümete katılması

Seçimin ardından muhalefette yer almayı bırakan Goran, KDP öncülüğünde kurulan koalisyon hükümetine katıldı.

Koalisyondaki diğer partilerle yapılan anlaşma sonucu, IKBY Parlamento Başkanlığı'nın yanı sıra Maliye, Peşmerge, Ticaret ve Diyanet bakanlıklarını Goran aldı.

- KDP ile gerginlik

Goran Hareketi, Ağustos 2015'te başkanlık süresi dolan Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkarak Süleymaniye kentinde kitlesel gösteriler düzenledi.

Söz konusu gösterilerde KDP parti binalarının hedef alınmasından sonra, 12 Ekim 2015'te IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin kararıyla hükümette yer alan Goranlı bakanlar ve Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed görevinden azledildi.

Bu gelişmenin ardından Goranlı bakanlar ve Muhammed'in Erbil'e gelişine de izin verilmedi. Goran ile KDP arasındaki siyasi kriz o tarihten bu yana giderek derinleşmeye devam ediyor.

- KYB ile birleşme çabaları

Süleymaniye merkezli olup aynı tabandan oy alan KYB ve Goran, ortak hareket etmek için 17 Mayıs 2016'da stratejik iş birliği anlaşması imzaladı.

Bu bağlamda iki partinin seçimlere ortak listeden girmesi öngörülüyordu, ancak daha sonra hem KYB hem de Goran'da bu adıma karşı çıkanlar oldu. Söz konusu stratejik anlaşmadan şimdi kadar somut bir sonuç çıkmadı.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English