Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Gladyatörler kentinde" kazı çalışmaları

"Aşkın ve gladyatörlerin kenti" olarak bilinen Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde geçen yıl gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 90 eser gün yüzüne çıkarıldı Kazı Başkanı Prof. Dr. Söğüt: "İnsanlar buraya geldiklerinde zaman tünelinde dolaşır gibi kenti gezecek. Buradaki yapılar oldukça görsel ve gösterişli"

Anadolu Ajansı haberine göre;
MUĞLA (AA) - Muğla'nın Yatağan ilçesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında geçen yıl 90 eser gün yüzüne çıkarıldı.

Kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia'nın "aşkın ve gladyatörlerin kenti" olarak bilindiğini söyledi.

Antik kentin birçok bölgesinde kazı çalışması yürütüldüğünü dile getiren Söğüt, Helen, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu ifade etti.

Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında şehrin giriş kapısından imparatorlar tapınağına, Roma hamamından Türk evine kadar her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını belirterek, 2016 yılında kazı, konservasyon ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Stratonikeia Antik Kenti'nin yaşayan bir tarih kenti olduğuna işaret eden Söğüt, "Özellikle batı cadde, gymnasium, kilise ve latina da önemli çalışmalar yürüttük. Ayrıca Selçuk Hamamı'ndaki projeler tamamlandı. Bu yıl içerisinde de ihalesi yapılarak her şeyiyle tam olan hamam yapısını turizme kazandıracağız.” dedi.

Kentte "Bılla Evi" olarak bilinen yapının da ayağa kaldırılması için çalışma yürütüleceğini aktaran Söğüt, Muğla Valiliğinin destekleriyle Şaban Ağa Camisinin de restorasyon çalışmalarının yapılacağını dile getirdi.

Söğüt, kentteki yapıları bir bütün olarak korumaya çalıştıklarını anlatarak, "Biz burada antik dönemden günümüze tüm yapıları koruyoruz. 2016 yılı içerisinde antik kentte yürütülen kazı çalışmalarında 90 eser bulundu. Eserleri kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Muğla Müzesi'ne teslim ettik. İnsanlar buraya geldiklerinde zaman tünelinde dolaşır gibi kenti gezecek. Buradaki yapılar oldukça görsel ve gösterişli. Buluntular da zaten kentin kendi tarihsel bütünlüğüyle bize önemli bilgiler veriyor." diye konuştu.

Eserler arasında antik dönemde kullanılan birçok materyalin yanı sıra özgün değerde buluntular olduğunu da aktaran Söğüt, Stratonikeia Antik Kenti'nin kentsel dokusuyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer aldığına dikkati çekerek, kentin daimi listeye girmesi için de çalışmaları aralıksız devam ettirdiklerini sözlerine ekledi.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English