Son Dakika Haberler

Sanık eski Kurmay Albay Turhan: "ByLock listesi haziran ayı sonunda, 'Özel iletişim ağını kullanan TSK personeli' diye geldi. Kimler bu özel irtibat ağını kullanıyor, çizelgemize dahil etmiştik" "Genelkurmay Başkanı, basit bir mesajla bu işi engelleyebilirdi. Kuvvet ve ordu komutanlarına emir vererek bu işi engelleyebilirdi. Bunun bir eksiklik olduğunu, mutlaka ve mutlaka incelenmesi, dava konusu olması gerektiğini düşünüyorum"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili davanın sanıklarından eski Genelkurmay Başkanlığı General-Amiral Şube Müdürü Kurmay Albay Cemil Turhan, "ByLock listesi haziran ayı sonunda, 'Özel iletişim ağını kullanan TSK personeli' diye geldi. Kimler bu özel irtibat ağını kullanıyor, çizelgemize dahil etmiştik" dedi.

Turhan, listede 2'si general, yaklaşık 400-500 kişi bulunduğunu söyledi.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de arasında bulunduğu 221 kişinin Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, sanıkların sorgusu devam ediyor.

Eski Genelkurmay Başkanlığı General-Amiral Şube Müdürü Kurmay Albay Cemil Turhan, sanık avukatlarından Hakan Tunçkol'un "İstihbarattan FETÖ ile ilgili gönderilen yazılarda bugünkü kriterler geliyor muydu? Örneğin, 'Bank Asya'da parası var, NT kırtasiyeye gidiyor, şu yakını başörtülü' gibi" sorusunu şöyle yanıtladı:

"MİT Emniyet raporlarında Bank Asya listesi iki kanaldan geldi. Birincisi İlhan Paşa'ya, diğer kaynaklardan biri tespit etti. İkincisini de İzmir Savcısı Okan Bato verdi. ByLock listesi de aynı şekilde geldi. ByLock listesi haziran ayı sonunda, 'Özel iletişim ağını kullanan TSK personeli' diye geldi. Kimler bu özel irtibat ağını kullanıyor, çizelgemize dahil etmiştik. 'Kızkardeşi başörtülü, şu başörtülü' diye bir bilgi hiç gelmedi. NT'ye gitti diye de bilgi gelmedi. Ama bir ara İkinci Başkana 'Paralel şirketlerde çalışıp sigorta kaydı olup, daha sonra TSK'ya girmiş' diye liste hatırlıyorum."

Aynı avukatın "Özel iletişim ağını kullanan personel listesi kaç kişiydi?" sorusu üzerine Turhan, "Yaklaşık TSK'dan 450-500 kişi diye hatırlıyorum. Bunun içinde iki general de vardı" dedi.

Turhan, 15 Temmuz'da Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki özel kuvvetler personelinin başında Albay Fırat Alakuş'un bulunduğunu belirterek, bu personelin Karargaha İkinci Başkan Yaşar Güler'in emriyle çağrıldığını düşündüğünü söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, Karargahtan elini kollunu sallayarak Akıncı Üssü'ne gittiğini öne süren Turhan, Akar'ın tavrı nedeniyle de darbenin Akıncı Üssü'nden yönetildiğini anladığını kaydetti.

- "Görevdeki bir orgenaralle ilgili MİT'ten 2 yıl üst üste FETÖ'cü ihbarı geldi"

Yüksek Askeri Şurada terfi edecekler hakkında önceden ihbarlar yapıldığını ancak 17-25 Aralık olaylarından sonra terfi edeceklere yönelik listelerin ortaya çıktığını, birbirini saf dışı bırakmak isteyen kişilerin rakiplerini "FETÖ'cü olmakla" itham ettiğini anlatan Turhan, "2015 ve 2016'da MİT tarafından FETÖ'cü olabileceği ifade edilen iki korgenarel ismi geldi, bunlardan biri tutuklu, diğeri terfi ettirilerek orgeneral oldu. Görevdeki bir orgenaralle ilgili MİT'ten 2 yıl üst üste FETÖ'cü ihbarı geldi. TSK'da orgeneral rütbesinde olup da 2 sene üst üste MİT'ten 'FETÖ'cüdür' diye rapor gelen general var. Ama bu kişiye ben kesinlikle FETÖ'cüdür diyemem. Olmadığını komutanlarımız görmüş ki terfi ettirilmiş. TSK'da görev yapıp hakkında MİT'ten ve emniyetten FETÖ'cü olduğu iddiası bulunan personel vardır." dedi.

Kamuoyunda YAŞ'ın TSK'dan ihraç yetkisine sahip gibi yanlış bir algı bulunduğunu ifade eden Turhan, subay ve astsubayların TSK'dan ilişiğinin kesilmesinin Yüksek Disiplin Kurulu yoluyla yapıldığını kaydetti.

"2016 yılı YAŞ'ında FETÖ ile ilgili ciddi kıyım olacağı nedeniyle darbe yapıldığı" iddiasının doğru olmadığını savunan Turhan, TSK'daki terfi ve atama işlemlerine, YAŞ toplantısının işleyişine ilişkin ayrıntılı bilgi verdi.

Sanık Turhan, 15 Temmuz gecesi keskin nişancılara hedef olmamak için odasındaki eğitim kıyafetlerini giydiğini söyledi.

Turhan, "Genelkurmay Başkanı'nın sadece hava sahasını kapatmak, Metin Gürak Paşa'yı Zırhlı Birliklere göndermekle yetinmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Metin Gürak, Zırhlı Birliklere gidiyor ama kendi birliğinden Mamak'tan zırlı araçlar, tanklar çıkıyor. Genelkurmay Başkanı, basit bir mesajla bu işi engelleyebilirdi. Kuvvet ve ordu komutanlarına emir vererek bu işi engelleyebilirdi. Bunun bir eksiklik olduğunu, mutlaka ve mutlaka incelenmesi, dava konusu olması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Darbe yapılacağı yönünde mahiyetindeki personele bir duyuruda bulunduğu iddialarını da reddeden Turhan, MEDAS sisteminin şifrelerinin alınması için sistem odasının kapı anahtarının alınması emrinin de TSK'daki hiyerarşiye uygun olduğunu savundu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English