Son Dakika Haberler

Tarımsal üretimi güçlendirmek ve kırsal kalkınmaya katkı sunmak için Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinden gençler Şanlıurfa’da Genç Çiftçi Projesi Bölgesel Çalıştayında Buluştu.

Gençler Şanlıurfa’da buluştu
Proje ile ilgili açıklama yapan Proje Koordinatörü ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Danışmanı Ahmet Katıksız; "Biz, bu projeyi AB Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve GAP Gençlik Derneği işbirliği ile gerçekleştiriyoruz. Hayallerimiz var bizim, her birimizin yaşama dair hayalleri, ulaşmak istediği hedefleri ve mücadelelerimiz var bizim. Bazen karşılık bulan, bazen de bulamadığı karşılıkla yarım kalan hayaller, Üniversiteler okuyoruz, eğitim sistemi içerisinde yoğun bir maratona çocukluk ve gençlik dönemlerimizi veriyoruz, sonrasında yaşamımızı idame ettireceğimiz bir iş arayışına giriyoruz, hayallere ulaşmanın yolunu diplomayı almak olarak gördüğümüzden belki de sonrasında hayaller ve gerçekler arasındaki mesafe büyük bir boşluğa itiyor gençlerimizi, eskiden herkesin üniversite okumadığı veya okuyamadığı bir Türkiye varken ülkemizin 81 ilinde üniversitelerin açılmış olması herkesin bir şekilde üniversite okumasını sağlıyor. Fakat her üniversite mezununun kamudan iş beklemesi ve kırsal alanlardan kentlere göç ettikten sonra bir daha kırsala dönmek istememesi kentsel alanlardaki kabalıkları arttırırken kırsal alanlarında boşalmasına neden oluyor. Kırsalımız, köylerimiz boşalıyor bizim. Her göç eden genç kırsaldaki üretimin biraz daha azalmasına neden oluyor. Üretimden koptukça ekonomik açıdan yoksullaşıyoruz. Ortak bir motivasyona ihtiyacımız var bizim. Anadolu’nun yükünü hep birlikte sırtlayarak dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebileceğimiz bir motivasyona ihtiyacımız var.Bekliyoruz, değişimin ve dönüşümün gelip kendiliğinden bizi bulmasını bekliyoruz. Beklerken yanılıyoruz çünkü değişim ve dönüşüm üretim sürecinin içine giren toplumları bulurken biz çağrın gerisinde kalmaya devam ediyoruz. Genç Çiftçi Projesi AB Eğitim ve Gençlik Programları desteğiyle hayata geçirdiğimiz projemizle bir hayal koyduk ortaya; Ben, Sen, O, Yani Biz, yeni bir hikâye başlatmalıyız. Üretimdeki katma değeri arttırırken, her gün biraz daha biriken işsizlik rakamlarını minimize etmek için gençliğin kırsaldaki üretim sürecine dahil olmasını sağlamalıyız.Peki, gerçekten gençler kırsala döner mi? Gençler, tarımsal üretim sürecinin içinde yer almak ister mi?
Gençliğin toprağa dokunmak için ne tür ihtiyaç ve beklentileri var? Gençliğe ne tür destekler verilmeli ve nasıl politikalar ortaya konmalı? Şimdi biz ekibimizle yollara çıktık Anadolu’nun farklı bölgelerinde gençliğin tarımsal üretim süreci ve kırsal alandaki üretime dahil olmak için ne tür beklentileri ve ihtiyaçları var bunu bizatihi kendilerine sormak için, daha sonra 81 farklı ilimizden, farklı yaş aralıklarından, farklı kesimlerden gençlerimizi farklılıklarıyla bir araya Konya’da getirerek bölgesel çalıştay sonuçlarımızı kendileriyle paylaşarak, ortak bir sonuç bildirgesiyle beklenti ve ihtiyaçları ortaya koymaya çalışacağız. Hayallerimiz var bizim, her birimizin yaşama dair, Ve, yaşadığımız coğrafyaya dair hayalleri ve karşılık bulması için hayallerimizin yarım kalmaması için her birimizin ayrı ayrı sorumluluk üstlenmesi gerektiğini biliyoruz.  Bizler, sorumluluk üstlendikçe beklemek yerine değişim ve dönüşüm için mücadele ettikçe beklediğimiz değişim ve dönüşüm hepimizi bulacak. Aksi durumda her gün biraz daha dışa bağımlı hale gelen ve beklemekten öteye geçemeyen nesiller yetişecek." dedi.

Ahmet Katıksız şunları aktardı:

"Genç Çiftçi Projemiz daha önce gerçekleştirdiğimiz Sosyal Yoksulluk Projesinin bir sonucu. Dijital dünyada milyonların içinde olan ama gerçek yaşamda yalnız olan gençlerin yalnızlaşmasının bir nedeni de üretime yönelmemeleri olarak karşımıza çıkmıştı. Peki gençler üretmek için ne istiyor sorusunu sorarak karar alıcılarımıza ulaştırmak için bir politika belgesi hazırlamak adına başlattık bu yolculuğu. Öyle çok büyük hayallerimiz yok bizim, tarımsal üretim için Anadolu’nun farklı coğrafyalarından ilgili ve yetenekli birkaç gencin tarımsal ve kırsal alandaki üretime dahil olmasını sağlayabilirsek ve ülkemiz için rol model olabilecek gençlerin uzun vadede ortaya çıkmasını sağlayabilirsek başarıya ulaşmış olacağız.Çünkü biliyoruz ki bazen bir tek gencin ortaya koyduğu bir model ve yaklaşım oluşturduğu etkiyle binlerce gencin yaşamına etki edecek hareketliliği başlatabilir. Bizim hareketlenmeye, hareketlenip hayaller kurmaya ve kurduğumuz hayaller için emek vermeye ihtiyacımız var. Hayalimiz; üretmek için toprağa dokunmaya… Bugün Şanlıurfa’dayız farklı yaş aralıklarından, farklı eğitim seviyelerinden, farklı şehirerden bir araya gelen 30 temsilci gençler tarımsal üretime yönelmek için ne tür ihtiyaç ve beklentileri olduğunu kendilerinden alıyoruz. Ortaya çıkan sonuçları gerçekleştireceğimiz zirve sonrasında tüm kamuoyu ile paylaşacağız. Ben, projemize destek olan kurum kuruluşlara ve 26. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Hocamıza teşekkür ediyorum."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English