Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'Gelin gönüller yapalım, bu ramazan ve her zaman'

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yılın ramazan teması "Gelin gönüller yapalım, bu ramazan ve her zaman" başlığıyla "gönül yapmak" olarak belirlendi.

’Gelin gönüller yapalım, bu ramazan ve her zaman’
Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başkan Mehmet Görmez imzasıyla il müftülüklerine "Ramazan Ayı Hizmetleri Genelgesi" gönderildi.

Her yıl ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayata ışık tutan önemli bir değerin tema olarak belirlendiği kaydedilen genelgede, bu temanın ramazan boyunca etraflıca ele alınarak, toplumda duyarlılık ve bilinç oluşturmanın hedeflendiği ifade edildi.

Genelgede, bu yılın ramazan temasının "Gelin gönüller yapalım, bu ramazan ve her zaman" başlığıyla "gönül yapmak" olarak belirlendiği bildirildi.

İlk teravih namazının 5 Haziran Pazar günü kılınacağı, ilk sahura 6 Haziran Pazartesi günü kalkılacağının hatırlatıldığı genelgede, kişinin öncelikle kendine karşı dürüst ve saygılı olması, başta anne, baba, eş, çocuk, komşu, arkadaş, engelli, sığınmacı ve yetim olmak üzere toplumun bütün katmanlarına insani ve örnek yaklaşım göstermesinin önemi vurgulandı.

Hazreti Muhammed'in müminleri tanımlarken "Müslüman, kendisi ve başkalarıyla iyi geçinen kişidir. Başkalarıyla iyi geçinmeyen ve kendisiyle geçinilmeyen kişide hayır yoktur." ifadesini kullandığına işaret edilen genelgede, bununla, gönül kırmanın, insanı incitmenin, ona maddi ve manevi zarar vermenin, olgun bir müminin tavrı olmayacağının açıkça ortaya konulduğu kaydedildi.

Genelgede, kırık gönüllerin onarılması, kardeşlik bağlarının yeniden daha güçlü inşa edilmesi için belirlenen tema çerçevesinde ramazan ayı boyunca alınacak tedbirler ve yapılması öngörülen faaliyetler, şöyle sıralandı:

"İlahiyat fakültelerinin öğretim üyeleri, eğitim merkezi eğitim görevlileri, meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile emekli din görevlilerinin de uygun görülen camilerde vaaz etmeleri sağlanacak.

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle, il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde, yayla turizminin, mevsimlik işçi ve mültecilerin yoğun olduğu yerlerde ezan okunması, namaz kıldırılması, vaaz ve irşat hizmetleri sunulması hususunda gerekli tedbirler alınacak.

Vatandaşların ibadetlerini huzurla yerine getirebilmeleri için her türlü tedbir alınacak, camilerin temizlik ve bakımı yapılacak. Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici olmayacak, ibadetin huzur ve huşusunu bozmayacak. Sakal-ı Şerif bulunan camilerde ramazan ayında ziyaret günleri düzenlenebilecek. Camilerdeki vaaz, irşat, mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacak.

Ramazan ayını tatil yöreleri, sahil siteleri ve yaylalarda geçiren vatandaşlar ile mevsimlik işçilerin ibadetlerini rahat yerine getirebilmeleri ve çocukları için yaz Kur'an kursu düzenlenebilmesi için prefabrik ya da çadır mescit gibi gerekli tedbirler alınacak."

- Kadın ve engellilerin sorun yaşamaması sağlanacak

Kadın ve engellilerin ibadetleriyle ilgili sorun yaşamamaları için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtilen genelgede, engelliler için tedbirlerin alındığı camilerin halka duyurulacağı bildirildi.

Genelgede, şunlar kaydedildi:

"Güvenlik tedbirlerinin alınması şartıyla il ve ilçelerde en az bir cami, Kadir Gecesi'nde sabah namazına kadar açık tutulacak. Sabah ezanları, başkanlığımızın takvimine göre imsak vaktinde her camide aynı anda okunacak. Akşam ezanlarının vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacak. Ramazan boyunca personel görev başında bulunacak ve zaruri haller dışında hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek."

Bu yıl teravih namazlarının "iki rekatta bir selam verilerek" kıldırılacağı ifade edilen genelgede, imkanlar ölçüsünde her il ve ilçede en az bir camide hatimle teravih namazı kıldırılmasının sağlanacağına ve bu camilerin önceden cemaate duyurulacağına işaret edildi.

- İftar davetleri gösterişten uzak olacak

Ramazan boyunca müftü, vaiz ve diğer din görevlilerinin, huzurevi, hastane, cezaevi, çocuk ıslahevi ve yuvası gibi yerlere ziyaretler gerçekleştireceği, ihtiyaç sahiplerine destek vereceği bildirilen genelgede, şu ifadeler kullanıldı:

"Müftülükler, imkanlar ölçüsünde ihtiyaç sahipleri, huzurevlerindeki yaşlılar, rehabilitasyon merkezleri ve hastanelerdeki hastalar, engelliler, yuvalardaki çocuklar, cezaevlerindeki mahkumlar, mağdurlar, mevsimlik işçiler, mülteciler, yurtlarda barınan öğrenciler, emekli personel, cami dernek ve vakıf yöneticileri, dini ve hayri hizmetlere destek veren hayırseverler, muhtarlar ve mahalli idarecilere iftar verecek. İftar davetlerinin gösterişten uzak olmasına gayret edilecek.

Cami görevlilerinin, görev yerlerindeki yoksul, mülteci aileler ile varlıklı aileler arasında 'Kardeş Aile' uygulaması başlatmaları teşvik edilecek.

İmkanlar ölçüsünde mültecilerin yiyecek, giyecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması için imkanı olan vatandaşlar teşvik edilecek, iftar ve sahur sofraları kurulacak, onlara yönelik düzenlenecek sosyal ve kültürel faaliyetlere müftülüklerimiz katkı sağlayacak. Yerel durum ve özel şartlar dikkate alınarak dini danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sürdürülecek."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English