Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gazze'deki eski memurların göreve çağrılmasıyla başlayan Uzlaşı hükümeti-Hamas anlaşmazlığı

Uzlaşı hükümeti, Hamas'a bağlı işçi sendikaları tarafından Yerel Yönetim Bakanı Arac'ın bakanlığa girişine engel olunduğunu, Maliye ve Vakıflar bakanlıklarına bağlı memurların da iş yerlerine girişinin engellendiğini açıklarken, Hamas tarafı eski memurların işe geri dönüşünün 2011 Kahire Anlaşması'na aykırı olduğunu iddia ediyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
RAMALLAH (AA) - İslami Direniş Hareketi Hamas ile Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti arasında eski memurların tekrar işe dönmesi konusunda çıkan anlaşmazlık, çözüm yolu arayışı yerine karşılıklı suçlamalara dayanan açıklamalarla sürüyor.

Uzlaşı hükümeti tarafından Gazze'deki eski memurların göreve çağrılmasıyla başlayan kriz devam ediyor. Gazze'deki memurlar krizi olarak bilinen soruna ilişkin taraflar birbirini suçluyor.

Uzlaşı hükümeti, Hamas'ın bugün bakan ve memurların bakanlıklara girmesine izin vermediğini belirtirken, Hamas tarafı eski memurların işe geri dönüşünün 2011 Kahire Anlaşması'na aykırı olduğunu iddia ediyor.

Filistin Resmi Haber Ajansında (WAFA) yayınlanan açıklamasında, Uzlaşı Hükümeti Sözcüsü Yusuf Mahmud, Hamas'a bağlı işçi sendikaları tarafından Yerel Yönetim Bakanı Hüseyin el-Arac'ın bakanlığa girişine engel olunduğunu belirtti. Açıklamada, benzeri bir şekilde Maliye ve Vakıflar bakanlıklarına bağlı memurların da iş yerlerine girişinin engellendiği iddia edildi.

Memurların iş yerlerine girişinin engellenmesini "tehlikeli bir adım" olarak niteleyen Mahmud, hükümetin büyük bir esefle izlediği gelişmeleri, geçen ay imzalanan Uzlaşı Anlaşması'na aykırı davranmak ve verilen sözlerin yerine getirilmemesi şeklinde değerlendirdi.

Eski memurların işe geri alınması konusunun anlaşmada geçtiği şekliyle "Hükümetin Gazze'de yerini sağlamlaştırması" ifadesinin temelini oluşturduğunu belirten Mahmud, konunun Uzlaşı Anlaşmasına uygun tamamen hukuki olduğunu kaydetti.

Mahmud, Gazze'deki bazı bakanlıklarda çıkan kaosun sorumlusunun Hamas hareketi olduğunu vurguladı.

Öte yandan Hamas cephesi ise asıl suçlunun Uzlaşı Hükümeti olduğunu iddia ediyor. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum bugün yaptığı açıklamada, kaosun nedeninin Rami el-Hamdallah hükümetinin sorumsuz davranışından kaynaklandığını, bunun Kahire Anlaşması'na aykırı olduğunu söyledi.

Gazze'de 2006 yılında kurulan Hamas hükümetinin çalışmalarını engellemek amacıyla Ramallah'taki Filistin yönetimi, 14 Haziran 2007'de Gazze'deki memurlarının işe gitmemesi emrini vermişti. Bunun üzerine Hamas kendi memur kadrosunu oluşturarak Gazze'deki yönetimi kurma imkanı bulmuştu. Eski memurların geri dönüşü Uzlaşı hükümeti tarafından duyurulmuştu. Bu durum Hamas tarafından işe alınmış memurların işten atılma ihtimalini gündeme getirmiş ve başta Hamas olmak üzere Gazze'deki memurların tepkisine yol açmıştı.

Geçen süreçte Bakanlar Kurulu toplantısından sonra hükümetten yapılan yazılı açıklamada, "Memur İdare ve Hukuk Komitesi"nin Gazze'de göreve gelecek memurların dosyalarını soruşturmakla görevlendirildiği belirtilerek, kararın Kahire Anlaşması doğrultusunda uzlaşının bir parçası olduğu duyurulmuştu.

Hamas ve Fetih heyetleri, Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "Uzlaşı Anlaşması"nı imzalamıştı. Bu kapsamda, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, en geç 1 Aralık 2017'ye kadar Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de tüm görevlerini yerine getirecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English