Son Dakika Haberler

Cazeneuve: "Atina’ya, Yunan dostlarımıza güven mesajı vermek için geldim" "Fransa, Yunanistan’ın yeniden kalkınmaya yönelik cesur reformları sürdüreceğine inanıyor” Yunanistan Başbakanı Çipras: "Yunanistan’ın krizden çıkarak yeniden kalkınması Avrupa’daki krizin de sona ermesinde belirleyici rol oynayacak" "Yunanistan, egemenlik haklarını koruyor ve koruyacaktır. Ancak, aynı zamanda diyalog ve irtibat kanallarını da sürekli açık tutarak”

Anadolu Ajansı haberine göre;
ATİNA (AA) - Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve, Aleksis Çipras başkanlığındaki Yunan hükümetinin ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirterek, Yunanistan geleceğine güvendiğini söyledi.

Aralarında Fransa Maliye ve Ekonomi Bakanı Michel Sapin ile Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Harlem Desir'in de yer aldığı kalabalık bir heyet ile Atina'yı ziyaret eden Cazeneuve, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü.

Cazeneuve, Çipras ile Başbakanlık konutunda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Atina'ya, Yunan dostlarımıza güven mesajı vermek için geldim.” dedi.

Çipras başkanlığındaki Yunan hükümetinin ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik gerçekleştirdiği reformlara güvendiğini ifade eden Cazeneuve, “Çipras hükümeti Yunanistan'ın değişeceğine ilişkin tüm mesajları veriyor. Fransa Yunanistan'ın yeniden kalkınmaya yönelik cesur reformları sürdüreceğine inanıyor. Yunanistan çok zor durumlar ile başa çıkmak zorunda kaldı ve kendi vatandaşlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için zor kararlar aldı. Ancak, şimdi her türlü yatırım ve kalkınma beklentileri açık.” diye konuştu.

Cazeneuve, Yunanistan'ın 2015'te Avro kuşağından çıkma riski ile karşı karşıya kaldığında Fransa'nın buna karşı çıktığını ve Avrupalı ortaklarını ikna etmek için çaba gösterdiğini anlatarak, “Aleksis Çipras, bir kez daha sana tekrarlıyorum; Fransa, ikili ilişkilerimiz ve AB'nin kalkınma programları aracılığı ile her zaman Yunanistan'ın yanında olacak.” dedi.

Yunanistan'ın kalkınma programı ile ilgili ikinci değerlendirmeyi başarı ile tamamlayacağına dair inancını dile getiren Cazeneuve, bu konuda taraflar arasında siyasi iradenin mevcut olduğunu ancak 2016'daki Eurogroup toplantısında Yunanistan'ın borç sorunu ile ilgili üstlenilen yükümlülüklerin de yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa'daki sığınmacı krizine değinen Cazeneuve, Fransa'nın, Yunanistan'ın yanında olmak istediğini ancak bu konuda Avrupa'da daha geniş bir dayanışmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Cazeneuve, Fransa'nın yeniden yerleştirme programına katılan ilk ülke olduğunu ve Yunanistan'dan yaklaşık 3 bin sığınmacıyı kabul ettiğini belirterek, sığınmacı meselesinde giriş ülkelerinin yalnız kalmamaları için yeniden yerleştirme programının tüm Avrupa ülkelerinde uygulanmasının önem taşıdığını vurguladı.

- "Belirleyici rol oynayacak"

Başbakan Çipras da Yunanistan ve Fransa arasındaki ilişkilerin güçlü tarihi bağlardan kaynaklanan ortak değerlere dayandığını vurgulayarak, Fransa'nın, Yunanistan'ı en zor anlarında fiili olarak desteklediğini söyledi.

Fransız Başbakanın Atina ziyaretinin Yunanistan ve Avrupa için önemli kararların alınma aşamasında kritik bir dönemde gerçekleştiğini ifade eden Çipras, “Yunanistan'ın krizden çıkarak yeniden kalkınması Avrupa'daki krizin de sona ermesinde belirleyici rol oynayacak.” dedi.

Çipras, Yunanistan'ın kalkınma programı ile ilgili değerlendirmenin son aşamasına gelindiğini belirterek, kreditörler ile dürüst bir uzlaşma sağlandığını ve değerlendirmenin öngörülen tarihe kadar tamamlanacağını ümit ettiğini dile getirdi.

Yunanistan'ın destek ve yatırımlara ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Çipras, Fransa'nın bu aşamadaki desteğinin ve yatırımlarının büyük önem kazandığını kaydetti.

Çipras, Fransız mevkidaşı ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri de konuştuğunu ve kendisini Türk-Yunan ilişkileri konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Çipras, şöyle konuştu:

“Sayın Cazeneuve ile bölgedeki gelişmeleri, AB-Türkiye arasındaki bu zor sığınmacı anlaşmasının uygulanmasını ve Avrupa'nın rolünün güçlendirilmesini de konuştuk. Bu kapsamda, Kıbrıs sorununa BM kararları temelinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının sadece bölgemiz için değil Avrupa'nın tümü için önem taşıdığını belirttim. Türk-Yunan ilişkileri konusunda kendisini bilgilendirdim ve bu dönemde Ege'de, bölgemizdeki istikrar ve barışı dinamitleyen tartışmalar olmadan, uluslararası hukuka ve antlaşmalara saygılı olunması ihtiyacını vurguladım. Yunanistan, tabii ki egemenlik haklarını koruyor ve koruyacaktır. Ancak, aynı zamanda diyalog ve irtibat kanallarını da sürekli açık tutarak."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English