Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fındıkta mekanizasyon için tek köklü sistem önerisi

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam: "Çok köklü ocak sisteminin içine makine girmesinde ve çalışmasında zorluklar var. Mekanizasyon açısından fındıkta tek köklü sistemin daha uygun olduğu görülüyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
GİRESUN (AA) - Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, "Çok köklü ocak sisteminin içine makine girmesinde ve çalışmasında zorluklar var. Mekanizasyon açısından fındıkta tek köklü sistemin daha uygun olduğu görülüyor." dedi.

İslam, Fındık Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen programın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllardan beri fındıkta yetiştiricilik sisteminin geleneksel olduğunu söyledi.

Fındık çok köklü ocak sisteminin Türkiye'ye özgü geleneksel bir yetiştirme yöntemi olduğuna dikkati çeken İslam, "Avrupa'da da ocak sistemi var, özellikle İtalya'da ama onlardaki ocak sistemi tek köklü olarak yetişiyor. Bizde ise çok köklü ocak sistemi kullanılıyor." diye konuştu.

Tek köklü yetiştiricilikte üretim maliyetlerinin daha düşük olduğuna işaret eden İslam, şöyle devam etti:

"Hasat, budama, bakım işlemleri daha kolaylaşmaktadır. Makine kullanımına daha uygun. Çünkü çok köklü ocak sisteminin içine makine girmesinde ve çalışmasında zorluklar var. Mekanizasyon açısından tek köklü sistemin daha uygun olduğu görülüyor. Verimde aralarında çok fazla fark olmaz ama makine kullanımı ile işçilik maliyetleri azalacaktır."

Prof. Dr. Ali İslam, fındık bahçesi tesis ederken dikim aralıkları konusunda bölgenin ekolojik yapısına göre dikim yapılması gerektiğini anlatarak, "Bölgenin coğrafyası, iklim, toprağın özellikleri dikkate alınarak karar verilmesi gerekir. Aksi halde tüm bölgeler için 'şu sistem daha iyidir' denilemez." ifadesini kullandı.

Tamamen bölgenin iklim ve toprak yapısına göre uygulanan sistemlere ve fındık çeşitlerine göre bu kararı vermek gerektiğini vurgulayan İslam, "O nedenle bazı bölgede tek köklü, bazı bölgede çok köklü, bazı bölgede aşılı fındık da yetiştirilebilir. Bunun yere, ekolojiye, bakım-uygulama koşullarına, toprak derinliğine göre bir sistem oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle dikim sistemleri oldukça önemlidir." dedi.

İslam, tek köklü bahçelerde hastalık ve zararlılarla mücadelenin de daha kolay olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hastalık ve zararlılarla mücadelede mekanizasyona uygun bir dikim sistemi varsa elbette bu kolay olur. Makine sıra arasına girerse kolay ve ekonomik bir şekilde ilaçlama yapılır ancak girmediği zaman atomizer kullanacaksınız. Bu da oldukça yorucu ve maliyetli bir iş. Bu nedenle dikim sisteminin uygun olmadığı, yaşlanmış bahçelerde yeniden dikim yapılması, uygun yetiştirme sistemlerine geçmenin önemli olduğunu belirtiyoruz."




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English