Son Dakika Haberler

MARSİAD ile Düzce Ziraat Odası işbirliğinde gerçekleştirilen ve fındıkta görülen hastalıklar, pazar konusunda yaşanan sıkıntılar ve lisanslı depoculuk konularının görüşüldüğü "Fındık Çözüm Çalıştayı" Düzce'de gerçekleştirildi MARSİAD Başkanı Odabaş: "Fındığın kendi değerinin dışında, atıklarından elde edilen ürünler tarımla hayvancılığa olan yan etkileriyle birlikte fındıktan aslında 50 milyar dolar değil Türkiye'nin 100 milyar dolar civarında para kazanma imkanı vardır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
DÜZCE (AA) - Düzce'de fındık ürününde yaşanan hastalıkla mücadele ve yaşanan sorunların çözümü konularının görüşüldüğü Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) ile Düzce Ziraat Odası tarafından "Fındık Çözüm Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Düzce Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda konuşan MARSİAD Bahri Odabaş, ülkede yetişen fındıktan elde edilecek gelirin 100 milyar dolarlara çıkabileceğine dikkati çekti.

Allah'ın verdiği fındık nimetinin sorunlarına çözüm bulmak için toplandıklarını belirten Odabaş, "50 yıl boyunca külfete dönüştürülmesini nasıl durdururuz ve Allah'ın gerçek nimetini, nimet olarak insanlara nasıl sunabiliriz diye bir çalıştay tertip ettik." dedi.

Türkiye'de fındıktan yaklaşık 8 milyon kişinin gelir elde ettiğini hatırlatan Odabaş, şöyle konuştu:

"Yılda sadece ve sadece 2,5 milyar dolar kazanç kazanıyoruz ancak bizim fındığımızı işleyen, katma değerini ürüne dönüştüren Avrupalı birkaç firma sadece bir tanesi hepimizin bildiği bir üründen yılda 12,5 milyar dolar ihracat yapıyor. Kullandığı fındık bizim fındığımızın dörtte biridir. Yani 12,5 milyar doları 4 ile çarptığımız zaman 50 milyar dolar kendiliğinden ortaya çıkıyor. Ben inanıyorum ki bu ülkenin fındıktan 50 milyar dolar kazanma şansı var. Buna atıklarının da değerlendirileceğini eklersek, gerek dış kabuğundan gerek patoz atıklarından çok değerli ürünler ortaya çıkıyor. Fındığın kendi değerinin dışında atıklarından elde edilen ürünler, tarımla hayvancılığa olan yan etkileri ile birlikte fındıktan aslında 50 milyar dolar değil Türkiye'nin 100 milyar dolar civarında para kazanma imkanı vardır."

Fındık ürününün para ettiği zaman kentlere göç eden ailelerin tersine kendi köylerine döneceklerini savunan Odabaş, "Biz sadece fındıktan 100 milyar dolar gerçek ihracat yaptığımız zaman bu herkesin gelirinin iki katına çıkması demektir. Emekli işçi maaşlarının iki katına çıkması demektir." dedi.

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ise Türkiye genelinde toplam 7 milyon dekar alanda fındık üretimi yapıldığını, yıllara göre 550 bin ton ile 900 bin ton arasında ürün elde edildiğini söyledi.

Arazilerin küçük parçalı, işletmenin rekabet gücünün düşük olmasını, üreticinin kayıt tutmamasını zayıf yönler olarak nitelendiren Öztürk, "Fındık alanlarının fındık dışı kullanımına yönelik talepler, fındık alanlarının parçalanmasının devam etmesi, genç nüfusun fındık üretimi yapmak yerine şehirde yaşamak isteği, iklim değişikliklerine bağlı doğal afetler, tehditlerimizdir. Tüm çiftçilerimize gelir seviyeleri yüksek, bol kazançlı yıllar dilerim." diye konuştu.

Çalıştayda ayrıca, fındıkta görülen hastalıklar, pazar konusunda yaşanan sıkıntılar ve lisanslı depoculuk konuları görüşüldü.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English