Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filistinliler İngiltere'den "özür" bekliyor

FKÖ Mülteci İşleri Dairesi Başkanı el-Ağa: "İngiltere, Balfour Deklarasyonu yıl dönümünü kutlayacağına Filistin halkından özür dilemelidir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
GAZZE (AA) - Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İngiliz hükümetini, Balfour Deklarasyonu'nun yıl dönümünü kutlamaya hazırlanmak yerine Filistinlilerden özür dilemeye çağırdı.

FKÖ Mülteci İşleri Dairesi Başkanı Zekeriyya el-Ağa, yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere'nin, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülen Balfour Deklarasyonu'nun 100. yıl dönümünü kutlayacağını duyurmasını kınadı.

"İngiltere, Balfour Deklarasyonu yıl dönümünü kutlayacağına Filistin halkından özür dilemelidir." ifadesini kullanan Ağa, İngiliz hükümetinin özür dilemeyi reddetmesi ve İsrailli yetkililerle kutlama yapması durumunda İngiltere'nin uluslararası mahkemeler önünde yargılanmasına çalışacaklarını kaydetti.

Ağa, uluslararası toplumu, Filistin halkına yapılan tarihi adaletsizliğin sonlandırılması, İsrail'in işlediği suçlardan ötürü cezalandırılması ve Filistin toprakları üzerindeki işgalini sonlandırmaya zorlanması çağırdı.

- Balfour Deklarasyonu

İngiltere, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Alfred Balfour, bu desteği Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin'de İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında, bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

- May'den Netanyahu'ya davet

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da geçen yıl, İngiltere'den Balfour Deklarasyonu'yla ilgili özür talep etmişti. Abbas, "Bu utanç verici deklarasyonun 100'üncü yılına yaklaşırken, Filistin halkı adına Büyük Britanya'dan özür talep ediyoruz." demişti.

Filistinli gruplar dünya çapında düzenledikleri etkinliklerle özür çağrısına destek veriyor.

İngiliz hükümeti ise deklarasyonun 100. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Kutlamalar kapsamında İsrail Başbakanı Binyanim Netanyahu'nun da İngiliz mevkidaşı Theresa May'in davetlisi olarak 2 Kasım'da Londra'ya gitmesi bekleniyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English