Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filipinler'de Marawi'yi kuşatan Maute'den pazarlık talebi

DEAŞ bağlantılı terör örgütü Maute'nin liderlerinden Abdullah Maute, gözaltındaki anne ve babasının serbest bırakılması karşılığında rehin tuttukları rahibi salıvereceklerini duyurdu

Anadolu Ajansı haberine göre;
ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentini bir aydan uzun süredir kuşatma altında tutan terör örgütü DEAŞ bağlantılı Maute örgütünün liderlerinden Abdullah Maute, gözaltındaki anne ve babasının serbest bırakılması karşılığında, rehin tuttukları Rahip Teresito Suganob'un salıverileceğini açıkladı.

Maute, açıklamasında, Marawi kuşatıldıktan sonra beraberindeki 10 kişiyle Rahip Teresito Suganob'un katedralden kaçırıldığını belirtti. Anne ve babasının serbest bırakılması karşılığında Suganob'u salıvereceklerini ifade eden Maute, Moro İslami Kurtuluş Cephesinin (MİKC) pazarlık sürecine dahil olması durumunda da Marawi'den ayrılacaklarını bildirdi.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abe Abella da pazarlık teklifiyle ilgili teröristlerle müzakere edilemeyeceğine dair hükümet politikası olduğunu belirterek, kimsenin pazarlık yapma yetkisi bulunmadığını kaydetti.

Teröristlerin ve destekçilerinin eylemlerinin ağır olduğuna dikkati çeken Abella, bunlar nedeniyle sorumlu tutulmaları gerektiğini vurguladı.

Öte yandan pazar günü sekiz saatlik ateşkesin ilan edildiği kuşatma altındaki kentten 6 Marawili sağ kurtarılırken bir kişinin ise cansız bedeni bulundu.

Marawi'de kalan siviller için MİKC ile hükümetin çabalarıyla oluşturulan insani koridor sayesinde kurtarılanların sayısı da 200'e ulaştı.

MİKC'in başmüzakerecisi Muhacir İkbal, Sunstar gazetesine yaptığı açıklamada, Maute'nin talep ettiği arabuluculukla ilgili herhangi bir resmi talep gelmediğini, bunu medyadan duyduklarını söyledi.

İkbal, "Sivillerin çıkarları söz konusuysa bu imkansız değil. Talep olursa MİKC yönetimi bunu değerlendirecek." dedi.

Muhacir İkbal, Rappler haber sitesine yaptığı açıklamada da Maute militanlarına yönelik tarafların görüşebileceği bir anlaşmanın ayrıntılarını hazırlama noktasında temkinli olduklarını dile getirdi. İkbal, "Bunun bizim için çok fazla olduğunu düşünüyorum. Marawi'deki Maute ile ilgili durum çok hassas. Herhangi bir dengesizlik, idare etmesi zor bir şeylere yol açabilir. Çok temkinliyiz." ifadelerini kullandı.

MİKC'in faaliyetlerinin her zaman hükümetle koordineli yürütüleceğini söyleyen İkbal, özellikle de önemli konularda yaptıkları her şeyin görev tanımı kapsamında olması gerektiğini aktardı.

Orduya göre, Maute militanları Marawi'de 4 köyde saklanıyor.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 4 Haziran'da, rehineleri öldürseler bile Maute militanlarıyla görüşmeyeceğini açıklamıştı.

Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırılar düzenleyen Maute örgütü, Abdullah Maute ve kardeşi Ömer tarafından 2012'de kurulmuştu. Maute, Nisan 2015'te DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English