Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

FETÖ/PDY operasyonlarında geçen ay 433 kişiye gözaltı

Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik haziran ayındaki operasyonlarda 433 kişi gözaltına alındı.

FETÖ/PDY operasyonlarında geçen ay 433 kişiye gözaltı
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonların başladığı 2014'ten bu yana toplam 4 bin 444 şüpheli gözaltına alındı, bunlardan 982'si tutuklandı. Tutuklananların bir bölümü itirazlar üzerine ya da yargılama süreçlerinde serbest bırakıldı.

Bu yılın ilk 3 ayında toplam 675, nisan ayında 671, mayıs ayında ise 865 şüphelinin gözaltına alındığı FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonlarda haziranda da 433 kişi gözaltına alındı. Haziran ayında gözaltına alınan şüphelilerden 160'ı tutuklandı.

- Himmet paralarıyla 12 milyonluk vergi vurgunu

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, Konya'daki FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında Gevher Sultan Eğitim, Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı (GESAV) ve Mevlana Üniversitesinin banka hesaplarının incelenmesi sonucu milyonluk vergi kaçakçılığı yapıldığını tespit etti.

Vakfın kurucusu, üniversitenin de mütevelli heyeti başkanlığını yapan M.Y.G'nin, himmet parası olarak değerlendirilen 17 milyon lirayı kayıtlarına geçirdiği şirketi üzerinden üniversiteye bağışlayarak 12 milyon lirayı şirketin vergi matrahından düşürdüğü öne sürüldü.

- Açık artırmayla FETÖ/PDY'ye para toplamışlar

Edirne’de gerçekleştirilen FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda örgütün kaynak sağlama yöntemleri ve para trafiğine ilişkin bilgilere ulaşıldı.

Soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde, sohbet toplantılarının himmetle sonlandırıldığı, verilecek bedeli artırmak için açık artırmaya benzer usulle yüklü paralar toplandığı belirlendi.

Toplantıya katılanları bir anlamda psikolojik baskı altına almak amacıyla daha önce belirlenen bir kişinin, "himmet toplama"yı başlatırken "yüksek meblağda bağış yapıyormuş görüntüsü" vererek katılımcıları bu bedelin üzerine çıkmaları yönünde etkilediği tespit edildi.

- FETÖ/PDY'ye yönelik "himmet" operasyonu

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında finansal destek sağladıkları iddiasıyla, aralarında TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral'in de bulunduğu çoğunluğu iş adamlarından oluşan 51 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda şüphelilerden 29'u gözaltına alındı. 

Soruşturma kapsamında FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında para toplayan iş adamı V.S'nin, zimmetine 1 milyon lira geçirdiği öne sürülerek silahla yaralandığı belirlendi.

- İstanbul merkezli FETÖ/PDY operasyonu

Gazeteci Haydar Meriç'in, Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının anlaşılması üzerine düzmece bir raporla sol terör örgütü mensubu olarak dinlemeye alındığı, bu süreçte kaçırılarak öldürüldüğü ve olayla ilgili delillerin karartıldığı iddiasına ilişkin İstanbul merkezli 22 ilde başlatılan operasyonda, haklarında savcılıkça yakalama kararı çıkarılan 41 şüpheliden 35'i gözaltına alındı. Şüphelilerden 9'u tutuklandı.

Aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu gözaltındaki şüphelilerin Kırklareli Emniyet Müdürlüğünde görev yaptıkları sırada üst düzey bürokrat, siyasetçi ve STK temsilcilerini ''düzmece'' raporlarla usulsüz dinledikleri öne sürüldü.

- Çektikleri kredileri kurban paralarıyla ödemişler

FETÖ/PDY'ye finansman sağladıkları öne sürülen, aralarında şirket ve dernek yöneticilerinin de bulunduğu şüphelilere yönelik İstanbul merkezli Konya ve Kırklareli'de gerçekleştirilen operasyonun detayları da ortaya çıktı.

 Şüphelilerin, bazı bankalardan kredi olarak çektikleri milyonlarca lirayı örgütsel faaliyetlerde kullandıkları, kredilerin geri ödemesini vatandaşlar tarafından yardım kuruluşlarının banka hesaplarına yatırılan kurban paralarıyla yaptıkları, yardımsever vatandaşlara da kurbanlarının kesildiği yönünde bilgi verdikleri öne sürüldü.

- Emniyet genel müdür yardımcılarına "bilgi notu"yla kumpas 

İzmir'deki FETÖ/PDY soruşturması kapsamında hazırlanan ve mahkemece kabul edilen "emniyet müdürlerine kumpas" iddianamesinde, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya'nın 2009'da düzenlenen operasyonda, kim tarafından gönderildiği belli olmayan bilgi notuna dayanılarak son anda soruşturmaya dahil edildiği belirtildi.

- Kocaeli merkezli FETÖ/PDY operasyonu 

"FETÖ/PDY yöneticisi ve üyesi oldukları, terör örgütüne finansman sağladıkları" iddia edilen 88 kişiye yönelik Kocaeli, İstanbul, Bursa, Adana, Sakarya, Denizli ve Karabük'te belirlenen adreslere eş zamanlı operasyonda, aralarında Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ'ın da bulunduğu 65 kişi gözaltına alındı.

- FETÖ'ye 15 dakikada ABD vizesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, "terör örgütü üyesi olmak", "Terörizmin Finansmanı Hakkındaki Kanuna muhalefet" ve "zimmet" suçlarından 12 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, soruşturma sırasında "bilgi sahibi" olarak ifadesi alınan H.P,  2011'de "cemaat" adına ABD'ye davet edildiklerinde Aktif İşadamları Derneği adıyla ABD Büyükelçiliğine gittiklerinde, görevlilerin 15 dakikada vize işlemlerini hallederek pasaportlarını verdiğini ileri sürdü.

- FETÖ/PDY'ye "finansman" soruşturması

ABD'deki bir kuruluş aracılığıyla "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na finansman sağladıkları gerekçesiyle Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan 30 kişiden 22'si tutuklandı.

Şüphelilerin gönderecekleri parayı denetime takılmaması için 10 bin dolar sınırının bir dolar altı olan 9 bin 999 dolar olarak aktardıkları, "kar amacı gütmeyen kuruluş" görüntüsü altında faaliyet gösteren kuruluşun isminin de bizzat Fetullah Gülen tarafından konulduğu ve ağırlıklı olarak Bank Asya üzerinden para gönderilen kuruluşun, ABD'deki senato seçimlerine de kaynak aktardığı bildirildi.

- Siirt'teki FETÖ/PDY operasyonu

Siirt merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonda 58 evde yapılan aramada, terör örgütü PKK'ya ait propaganda içerikli belgeler ve fişlemek için kullanılan çeşitli dokümanlar ile dijital verilere el konuldu.

Bu doküman ve dijital veriler ışığında Bank Asya'da gerçekleştirilen aramada, yurt içi ve dışında kaynağı belli olmayan yüklü para transferlerine ilişkin dekontlar ele geçirildiği öğrenildi.

- FETÖ/PDY şüphelilerini izinsiz telefonla görüştüren emniyet müdürlerine ihraç 

Isparta'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan emniyet mensubu şüphelilerle izinsiz görüşen ve nezarethaneye gizlice soktukları telefonla şüphelilerin görüşme yapmalarını sağladıkları iddiasıyla 3 şube müdürü meslekten ihraç edildi.

Geçen ay, FETÖ/PDY'ye yönelik İstanbul, İzmir, Edirne, Adana ve Elazığ başta olmak üzere çeşitli illerde operasyonlar gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 433 kişi gözaltına alındı, bunlardan 160'ı tutuklandı. Operasyonlar kapsamında, çok sayıda okul, dershane ve yurdun bağlı olduğu 49 şirket ile vakfa da kayyum atandı.

- 2014-2015'te bin 800 dolayında kişi gözaltına alındı

FETÖ/PDY'ye yönelik 2014'te "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devlet bürokrasisinde, emniyette ve yargıda yapılanmak", "örgüte yakın kişilerin kamu kurumlarına ve TSK'ya yerleşmesini, yükselmesini sağlamak ve buralardaki bazı personelin tasfiyesini yapmak", "örgüte finansman sağlamak", "çıkarları doğrultusunda siyasetçileri, askerleri, iş adamlarını, bürokratları, emniyet personelini, gazetecileri, akademisyenleri usulsüz ve yasa dışı dinlemek", "KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak" gibi çok sayıda suçtan operasyon başlatılmıştı.

Operasyonlarda 2014 ve 2015'te 750'si polis, 80'i asker olmak üzere yaklaşık bin 800 dolayında kişi gözaltına alınmıştı. 2015 sonu itibarıyla aralarında FETÖ/PDY'nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 278 şüpheli cezaevinde bulunuyordu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • YS
    Yuh size
    8 yıl önce

    Şu ramazan gününde iftiraya devam ediyorsunuz. Hiç kimse mahkemelerce yargılanıp sonuçlanıncaya kadar suçlu olarak lanse edilemez. İddaaları siz kesin karara bağlayıp insanları terörist bile yapmışsınız. Allah sizi bildiği gibi yapsın.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English