Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'FETÖ paranın kokusunun olduğu her yere ulaşmaya çalıştı'

FETÖ elebaşı Gülen'in de aralarında yer aldığı 73 sanığın yargılandığı FETÖ/PDY çatı davasında dinlenilen gizli tanık "Kasırga", "Paranın kokusunun olduğu her yere cemaat ulaşmaya çalıştı." dedi.

’FETÖ paranın kokusunun olduğu her yere ulaşmaya çalıştı’
Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 73 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasında, gizli tanıklar "Kasırga" ve "Süphan"ın beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Alaeddin Kaya, Ali Çelik, Abdulkadir Aksoy ve Dilaver Azim ile bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Diğer tutuklu sanıklar Kazım Avcı, Hidayet Karaca ve İlhan İşbilen ise duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dahil oldu.

Duruşmada, iddianamede müşteki olarak yer alan Ülkü Ulusoy'a davaya katılma talebinde bulundu.

Ulusoy, okul yapılması için FETÖ üyelerine geçmişte maddi yardımda bulunduğunu ifade ederek, "Ben bu yapıyı 1996'da tanıdım. Eşim ölünce bana taziyeye geldiler. O tarihten sonra da hiç bırakmadılar. 'Eşim okul yaptırmak istiyordu' dedim, 'Biz yaptırırız, sen bize para ver biz okul yaparız' dediler. Kandırıldım, binlerce talebe yetişiyor diye ben de para verdim. Güzel bir nesil yetişiyor diyerek yardım yaptım. Ama niyetleri başkaymış, maalesef kandırılmışım." ifadelerini kullandı.

Gizli tanık beyanları

Katılma talebinin ardından gizli tanık "Süphan"ın, sanık Dilaver Azim hakkındaki beyanları dinlenildi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde gizli tanık Kasırga'nın beyanları dinlenildi.

Geçmişte "cemaat" içerisinde yer aldığını belirten Kasırga, "Yaklaşık 10 yıl önce devlete karşı bir paralel devlet yapılanmasının olduğunu gördüm. Bunun üzerine bu yapıyı kendi irademle bıraktım." dedi.

Zaman zaman FETÖ adına himmet toplantılarına katıldığını, esnaf mütevellisinde bulunduğunu anlatan Kasırga, FETÖ'nün adliye ve bürokrasi gibi pek çok alanda mütevelli heyetlerinin olduğunu ve eğitim öğretim yönünden yardımcı olabilecek insanları kazandırmaya çalıştığını söyledi.

Samanyolu Kolejleri'nin kuruluşuna ilişkin bilgisi de sorulan Kasırga, "Bunlar tamamen halkın okul ihtiyacı olan fakir kesimin ihtiyacı olarak lanse edildi. Burada okuyan öğrencilerin elinden tutuldu. Sermaye ve insan gücü arttıkça devletin kurumlarında da teşekkül ettiler." dedi.

Mahkeme Başkanı Giray'ın, "Cemaatin amacı, ideolojisi nedir?" sorusu üzerine gizli tanık Kasırga, "Bize yansıtılan amacı Türkiye'de okula ihtiyacı olan yerlerde eğitim seferberliği sağlamak, içinde esnafın ve yerel halkın da olduğu bir beraberlik ortamı sağlamak ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak olan bir yapıydı. Sonradan adliyede, mülkiyede sapmalar oldu. Burada bir beyin takımı varsa asıl hedefi onlar biliyordu." yanıtını verdi.

Davanın sanıkları Naci Tosun, İsmail Büyükçelebi, Harun Tokak, Cemil Koca, Mehmet Ali Büyükçelebi'nin doğrudan FETÖ elebaşı Gülen'e bağlı olan kişiler olduğunu, bu kişilerin geçmişte "Ankara imamı" olarak görev aldığını öne süren Kasırga, "Paranın kokusunun olduğu her yere cemaat ulaşmaya çalıştı. Nerede para kazanacak, insan kazanacak bir şey var ise cemaat oralarda faaliyet göstermiştir." dedi.

Mahkeme Başkanı Giray'ın davanın sanıklarını sorduğu Kasırga, şu bilgileri verdi:

"Mustafa Özcan, cemaatin üst düzeylerindendir, 90'lı yıllarda İstanbul imamlığı yaptı. Akın İpek, FETÖ'nün ciddi şekilde desteklediği bir iş adamıdır, Ankara mütevellisinden görev verilmiştir. Alaeddin Kaya'nın mütevellide olduğunu biliyorum. Hocanın teveccüh gösterdiği birkaç isimden birisi olduğunu düşünüyorum. Hocaya bağlı, onun verdiği talimatlar doğrultusunda üst düzey bürokratlarla görüştüğünü biliyorum. İlhan İşbilen, Fetullah Gülen'i ziyarete gittiğimizde yanında bulunuyordu. Bank Asya'da görev aldığını biliyorum. Kazım Avcı, Gülen'le akrabalık bağından dolayı cemaat ona saygı gösterir, kendisi de aktif değildir, üst düzeyde olduğunu düşünmüyorum. Birkaç sefer siyasete atılacak oldu ama cemaat bunu engelledi diye biliyorum."

Duruşmaya yarın gizli tanıkların dinlenilmesiyle devam edilecek.

İddianame

İddianamede, aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu sanıkların, "anayasayı ihlale teşebbüs etmek" ve "hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "siyasi ve askeri casusluk", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirmek", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "nitelikli dolandırıcılık", "zimmet", "terör örgütü faaliyeti çerçevesinde resmi belgede sahtecilik" ve "suç gelirlerini aklamak" suçlarından 132 yıl 1'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

FETÖ çatı iddianamesinde, FETÖ/PDY'nin, devlet kurumlarını ele geçirmek, anayasal düzeni yıkarak yerine otoriter, totaliter bir "cemaat oligarşisi/zümre hakimiyetine dayanan devlet düzeni" kurmak ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçlarına ulaşmak için kurulduğu ifade ediliyor.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English