Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Fedakar hasta" 70 yaşında böbrek nakli oldu

İzmir'de 11 yıldır diyalize giren ve 4 yıl önce bağışlanan organın kendisi yerine genç bir hastaya takılmasını isteyen 70 yaşındaki Kemal Kolay yüzüne gülen ikinci yaş ile sağlığına kavuştu Kolay: "Mutlu haberi aldığımda yine organ nakli bekleyen genç bir hasta varsa sıramı ona verme kararı almıştım. Bekleyen hastalar 60-70 yaşlarındaysa naklin kendime yapılmasını istedim. Doktorlar da böbreğin bana takılması gerektiğini söyledi ve nakil oldum"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - TEZCAN EKİZLER - İzmir'de uzun süre beklediği böbrek 4 yıl önce bulunan ancak bunun daha genç bir hastaya nakledilmesini isteyen Kemal Kolay'ın yüzüne ikinci şans 70 yaşında güldü. Kolay, beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

Eski adı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü olan kurumda operatör olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrılan iki çocuk babası Kemal Kolay, 2004 yılında böbrek ameliyatı oldu.

Böbreklerinden biri işlevsiz kalan Kolay, 2006 yılında diyalize girmeye başladı.

Çocuklarının ileriki yaşlarda sorun yaşamaması böbrek bağışında bulunma teklifini kabul etmeyen Kolay'a mutlu haber 2013 yılında geldi.

Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın bağışlanan böbreğinin nakledilmesi için yakınlarıyla hastaneye giden Kolay, organın genç biri için daha uygun olduğunu öğrenince sırasını 28 yaşındaki hastaya verdi.

Yaptığı fedakarlık ile genç bir hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayan Kolay, 4 yıl boyunca yeniden kadavradan yapılacak organ bağışını bekledi.

- 4 yıl sonra ikinci şans

Menemen ilçesinde beyin ölümü gerçekleşen 49 yaşındaki hastanın organlarının bağışlanmasıyla Kolay'ın yüzüne şans ikinci kez güldü.

70 yaşındaki Kolay, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen nakille sağlığına kavuştu.

- "Genç hastalar böbrek beklerken nakil olmayı istemedim"

Kemal Kolay, böbrek nakli bekleyen çok fazla genç bulunduğunu bu nedenle yaşının ilerlemiş olmasından dolayı kendisine nakil yapılmasına sıcak bakmadığını anlattı.

Hayati fonksiyonlarının tehlikeye girmesi ve doktorların ısrarı üzerine nakil olduğunu kaydeden Kolay, şöyle konuştu:

"Diyalize girerken, böbrek hastası gençlerin o durumunu görmek beni çok üzüyordu. Benim için ilk uygun böbrek bulununca organın Yalçın isminde genç bir hastaya takılmasını istedim. 'Bu arkadaşın yaşı küçük, evlenecek, çocuk sahibi olacak, bizler için bundan sonra olsa da olur olmasa da olur.' dedim. Doktor, 'eğer ameliyatta bir sorun çıkarsa böbreği size takarız' dedi. Ben ameliyat sırasında bir sorun olmaması için dua ettim. Nakil sonrasında bu hasta aradı ve çok teşekkür etti.

İkinci kez mutlu haberi aldığımda eğer ki yine organ nakli bekleyen genç bir hasta varsa sıramı ona verme kararı almıştım. Bekleyen hastalar 60-70 yaşlarındaysa naklin kendime yapılmasını istedim. Doktorlar da böbreğin bana takılması gerektiğini söyledi ve nakil oldum."

Yıllar sonra yeniden sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Kolay, çevresindekilere organ bağışının önemini anlatacağını dile getirdi.

- "Kemal Kolay çok fedekar bir hasta"

Nakil operasyonunu gerçekleştiren hastanenin organ nakli sorumlusu Opr. Dr. Ahmet Er, uzun süredir kurumda tedavi gören Kolay'ın çok fedakar bir hasta olduğunu, 4 yıl önce bulunan uygun böbreğin, hiç düşünmeden genç bir hastaya takılmasını istediğini söyledi.

Kolay'ın böbrek nakliyle sağlığına kavuştuğunu vurgulayan Er, hastasının sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu belirtti.

Türkiye'de organ bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına işaret eden Er, "Avrupa'da canlıdan nakil az, kadavradan çok. Bizde ise durum tam tersi. Bu konuda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu konuda herkese görev düşmekte. Ölümden sonra toprak olan organların yaşayanlara birer can olması gerekir. Hedefimiz kadavradan organ teminini artırmak." diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English