Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Faslı uzmanlar Batı Sahra görüşmelerinden umutlu değil

Faslı uluslararası ilişkiler uzmanı Selman Bunaman: "Cenevre'de yapılması planlanan görüşmeler, Batı Sahra sorununun çözümü için bir fırsat olabilir ancak stratejik bir dönüşüm yaşanacağı gibi büyük beklentiler içine girilmemeli" El-Ayn Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi Said es-Sadigi: "Batı Sahra meselesi, bölgesel karmaşık bir sistemin parçası. Bölgedeki durumlardan ayrı olarak çözülmesi mümkün değil"

Anadolu Ajansı haberine göre;
RABAT (AA) - MUHAMMED BENDERİS - Faslı uzmanlar, Batı Sahra sorunu konusunda Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Horst Köhler'in çağrısıyla Cenevre'de yapılması planlanan görüşmelerden umutlu değil.

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden uzmanlar, BM Genel Sekreteri'nin Batı Sahra Özel Temsilcisi Köhler'in Fas, Cezayir, Polisario Cephesi ve Moritanya'yı 4-5 Aralık tarihlerinde Cenevre'ye davet etmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Faslı uluslararası ilişkiler uzmanı Selman Bunaman, Cenevre'deki görüşmelerin Batı Sahra sorununun çözümü konusunda bir dönüm noktası olmasının zor göründüğünü belirtti.

Bunaman, "Cenevre'de yapılması planlanan görüşmeler, Batı Sahra sorununun çözümü için bir fırsat olabilir ancak stratejik bir dönüşüm yaşanacağı gibi büyük beklentiler içine girilmemeli." dedi.

Taraflar arasında ortak ve birleştirici bir zemin eksikliğine dikkati çeken Bunaman, bazı bölgesel ve uluslararası kesimlerin de durumun bu şekilde sürmesini istediğini, köklü bir çözüm istemediğini savundu.

- "Fas-Arap-Afrika ekseninde ele alınmalı"

Bunaman, mesele Fas-Arap-Afrika ekseninde ele alınmadığı müddetçe Cenevre'deki görüşmelerin formaliteden öteye gitmeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Fas'taki Abdulmalik es-Saidi Üniversitesi'nden Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi Muhammed el-Umrani Buhabeze ise Cenevre'de planlanan görüşmelere ilişkin, "Aslında doğrudan müzakere daveti değil, anlaşmazlığa taraf ülkelerin tutumunu öğrenme girişimi." yorumunu yaptı.

Buhabeze, tarafların tutumu konusunda nabız yoklama fırsatı verecek görüşmelerin bir yandan da BM Özel Temsilcisi Köhler'in diplomatik çalışmalarının pazarlanması olduğunu kaydetti.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki El-Ayn Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Görevlisi Said es-Sadigi de Cenevre'de bir görüşme gerçekleşmesi durumunda bunun önemli sonuçlar vermeyeceğini, başarılı olması için uygun şartların bulunmadığını ifade etti.

Sorunun çok boyutlu yapısına dikkati çeken Faslı uzman Sadigi, "Batı Sahra meselesi, bölgesel karmaşık bir sistemin parçası. Bölgedeki durumlardan ayrı olarak çözülmesi mümkün değil." dedi.

- Batı Sahra sorunu

Fas'ın, 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik hâlâ devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletlerin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English