Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi" Viyana'da açıldı

Türkiye Viyana Büyükelçisi Göğüş: "İlk kez 2013 yılında UKSD tarafından İstanbul Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen bu sergi, gerek Sultan Abdülaziz'in sanatkar kimliğini ortaya koyması, gerek Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanlığı arasındaki etkileşime ışık tutması bakımından önemlidir" Polonya Viyana Büyükelçisi Lorkowski: "Ortalama bir Viyanalıya Türkiye ve Polonya'yı sorsanız, aklına gelen ilk cevap, 'Viyana Kuşatması' geliyor. Polonya ve Türkiye olarak geçen sene dip

Anadolu Ajansı haberine göre;
VİYANA (AA) - Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in resimlerinin yer aldığı "Eskizlerden Tablolara Sultan Abdülaziz Resim Sergisi", Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği'nin (UKSD), Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle Avusturya'nın başkenti Viyana'da sanatseverlerle buluştu.

Viyana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen sergi açılışında konuşan Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, 13 Mart'ta Ankara'da düzenlenen terör saldırısı nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Ankara'daki hain saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve geride kalanlara dayanma gücü diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.

Göğüş, 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in eskizlerinin yer aldığı "Eskizlerden Yağlıboyalara Sultan Abdülaziz Sergisi"nin Viyana'da sergilenmesinin önemine değinerek, şunları söyledi:

"UKSD'nin Yunus Emre Enstitüsü ve Başbakanlık Tanıtma Fonu iş birliği ile düzenlediği bu müstesna sergiyi Viyanalılarla buluşturmaktan memnuniyet duyuyoruz. İlk kez 2013 yılında UKSD tarafından İstanbul Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen bu sergi, gerek Sultan Abdülaziz'in sanatkar kimliğini ortaya koyması, gerek Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanlığı arasındaki etkileşime ışık tutması bakımından önemlidir."

Sultan Abdülaziz'in Avrupa ülkelerini ilk ziyaret eden padişah olduğuna dikkati çeken Göğüş, Abdülaziz'in Fransa İmparatoru 3. Napolyon'un daveti üzerine 1867 yılında gerçekleştirdiği bir buçuk aylık seyahat kapsamında Paris'te düzenlenen Uluslararası Sergi'nin açılışına şeref konuğu olarak katıldığı, dönüş yolunda Londra ve Viyana'yı ziyaret ettiği bilgisini paylaştı.

- "Sanatçılarımız bir arada çalışmış"

Açılışa katılan Polonya Viyana Büyükelçisi Artur Lorkowski AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide Polonyalı ressam Chlebowski'nin çizdiği Sultan Abdülaziz'in portresinin yer aldığını hatırlatarak, "Ortalama bir Viyanalıya Türkiye ve Polonya'yı sorsanız, aklına gelen ilk cevap, 'Viyana Kuşatması' geliyor. Polonya ve Türkiye olarak geçen sene diplomatik bağlantılarımızın 600. yılını kutladık. Bu sergiyle Türkiye ile sadece diplomatik bağlarımızın olmadığını, aynı zamanda sanatçılarımızın da bir arada çalıştığını görmüş oluyoruz. Sergiyi düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum."

UKSD Derneği Başkanı Mustafa Hilmi Baş da, "Sergimizin Viyanalı kültür ve sanat insanlarının belleğinde olumlu izler bırakmasını umuyoruz" diyerek, şunları aktardı:

"İlkini İstanbul'da yaptığımız serginin yolculuğu devam edecek. Viyana'dan sonra Sultan Abdülaziz'in ziyaret ettiği diğer Avrupa başkentlerinde tekrar edilmesinin anlamlı olacağını düşündük. Nisan ayında Londra'da, mayıs ayında ise Paris'te sergileyeceğiz. Yine Yunus Emre Enstitüsü'nün merkezlerinde, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle beraber sergiyi Avrupa'nın kültür çevrelerinin dikkatine sunacağız."

Viyana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Mevlüt Bulut, UKSD ve Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile çalışmalar yapmaktan mutluluk duyduklarını aktararak, "Bugün bu serginin açılışını merkezimizde yapmaktan gurur duyuyoruz. 32. Osmanlı padişahı Abdülaziz'in öncesinde Fransa, sonrasında Londra, sonra da Viyana'ya gelmesi hasebiyle bizim için çok anlamlı bir sergi" diye konuştu.

Bulut, 2014 Nisan ayından beri birçok kültür sanat faaliyeti düzenlediklerini ifade ederek şunları dile getirdi:

"Sinema akşamları, müzik akşamları düzenliyoruz ama bu sergi diğer programlardan daha anlamlı bizim için. Sergiyi Türk Büyükelçimiz ve Polonya Büyükelçisi ile birlikte açtık. Biliyoruz ki Sultan Abdülaziz sarayda Polonyalı ressam Chlebowski ile çok güzel diyalog kurmuş. Sayın Polonya Büyükelçisi de açılışını onurlandırdılar. Avrupanın barış ve sanat başkenti diyebileceğimiz bir yerde böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük kıvanç duyuyoruz."

- "Padişahın diğer eskizlerini bulmak sanat tarihçilerimizin işi"

Sergi küratörü Mehmet Lutfi Şen ise, Abdülaziz'in büyük bir ressam olduğu düşüncesini paylaşarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Abdülaziz, Batılı anlamda Türk resminin tarihini değiştiriyor. Şeker Ahmet Paşa'dan 60-70 yıl önce benzerleri dünyanın büyük ressamlarında görülebilecek çalışmalar yaptığı görülüyor. Sergideki eskizleri Leonardo da Vinci, Michelangelo ile karşılaştırabilecekleri düzeyde eserler. Tabii ki Abdülaziz bir cihan padişahıydı, bizim padişahlarımız sanatın hamisi olmakla kalmıyorlar, hemen hemen her padişahımız bir sanatla ilgileniyor. İlgilenmek lafı da çok yetersiz, ilgilendikleri sanat disiplinlerinin zirve eserlerini de ortaya koyuyorlar."

Sultan Abdülaziz'in hat ve musiki alanında başarılı çalışmaları olduğuna değinen Şen, sergiyle birlikte başarılı bir ressam olduğunun da gün yüzüne çıktığını söyledi.

Şen, serginin bir takım araştırmalara da neden olacağını savunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Sergideki eskizleri, Dolmabahçe Sarayı'nda anonim olarak kayıtlı, imzası olmayan yağlıboya tablolarla birlikte sergiliyoruz. Bundan sonrası sanat tarihçileri ve araştırmacılarının işi. Padişahın sadece 67 eskizi olmadığını biz biliyoruz, buraya getirdiğimiz eskizlerden birisi İstanbul Askeri Müzesi'nde sergilenmekte olan ve Sultan Abdülaziz'in oğlu tarafından kardeşine 'Babamın eseri' diye hediye ettiği bir eskiz. Padişahın diğer eskizlerini bulmak ve burada sergilediğimiz eskizlerin diğer yağlıboyalarının izini sürmek artık sanat tarihçilerimizin işi."

Serginin gördüğü diplomatik ilginin önemine işaret eden Şen, sergiyi Viyana'da bulunan herkesin görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Viyanalı sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği sergi açılışında, ney sanatçısı Kemal Karaöz, tanbur sanatçısı Özer Özel ve klasik kemençe sanatçısı Aslıhan Özel, Sultan Abdülaziz'in bestelerini Viyana'da ilk kez seslendirdiler.

Sergi, 30 Mart'a kadar görülebilecek.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English