Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Eski IRA lideri McGuinness'in hayatını kaybetmesi

Eski Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcısı ve IRA komutanlarından McGuinness için memleketi Derry'de cenaze töreni düzenlendi

Anadolu Ajansı haberine göre;
LONDRA (AA) - Ender görülen bir kalp rahatsızlığından dolayı önceki gün hayatını kaybeden eski Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness, memleketi Kuzey İrlanda'nın Derry bölgesinde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

McGuinness'e saygılarını son defa sunmak isteyen binlerce kişi törene katılarak, cenaze kortejinin geçtiği alanlara geldi. Bazı katılımcıların da evlerinin pencere ve balkonlarından töreni takip ettiği görüldü.

Kortej güzergahına bağlı olarak McGuinness'in tabutu Westland Sokağı'ndaki evinden Long Tower'daki St Columba's Kilisesine taşındı. Kortejin geçtiği yerlerde vatandaşlar alkış tuttu.

Kilisedeki ayine yoğun katılım sebebiyle yüzlerce vatandaş, ayini kilisenin dışından takip etti.

McGuiness, Derry Kent Mezarlığında toprağa verilecek.

Ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden McGuinness 66 yaşında, nadir görülen bir kalp hastalığından yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

McGuinness'in, Kuzey İrlanda'da ay başında yapılan erken seçime giden süreçte kamuoyu önüne çıkmaması dikkati çekmişti.

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti, McGuinness'in başbakan yardımcılığından 9 Ocak'ta istifa etmesiyle bozulmuştu. McGuinness, takip eden günlerde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek siyaseti de bırakmış ve IRA'nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein Partisi'nin Kuzey İrlanda liderliğini Michelle O'Neill'e devretmişti.

- Kuzey İrlanda sorunu

Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile bağlarını sürdürmesini isteyen Protestan birlik yanlıları ile ülkenin İrlanda Cumhuriyeti'nin bir parçası olmasını isteyen Katolikler arasındaki anlaşmazlık ve şiddet eylemleri 1970'lerden bu yana çok sayıda kişinin hayatına mal oldu.

Soruna siyasi çözüm arayışları çerçevesinde İngiltere ve İrlanda hükümetleri ile Kuzey İrlanda'daki partilerin sürdürdüğü barış görüşmeleri, 1998 tarihli Belfast (Hayırlı Cuma) Anlaşması ile yeni bir döneme girdi.

Kuzey İrlanda barış sürecinde kilometre taşı olarak nitelendirilen anlaşmada, ülkenin yönetiminde iktidarın birlik ve bağımsızlık yanlıları arasında paylaşılmasını da içeren, istikrarlı bir siyasi düzenin kurulmasına yönelik adımlar yer alıyor.

Süreç içinde Belfast Anlaşması'nın uygulamaya konulması yönünde önemli adımlar atılsa da Kuzey İrlanda'da yaşayan Protestan ve Katoliklerin zaman zaman sürtüşmeleri ve IRA ile ilişkilendirilen bazı örgütlerin eylemlerini sürdürmesi, sorunun bütünüyle çözülmediğini de ortaya koyuyor.

IRA, 2005 yılında silah bırakarak Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile bağlarını koparması amacıyla sürdürdüğü şiddet eylemlerine son vermişti. IRA'nın siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein, İngiltere, İrlanda ve Kuzey İrlanda parlamentolarında temsil ediliyor.

- Barış sürecinin aktörü

Bağımsızlık taraftarlarını temsilen 2007'de Kuzey İrlanda Bölgesel Yönetimi Başbakan Yardımcısı olan Martin McGuinness, Gerry Adams'la barış sürecinde de başrolü oynamıştı.

Kuzey İrlanda'da 1960'lı yıllarda ilk gerginlikler başladığında kasap çırağı olarak çalışan McGuinness, henüz 21 yaşındayken, yaşadığı kent Derry'de IRA'nın 1 numaralı ismi oldu. McGuinness'in ismi 1972'de BBC muhabiri Tom Mangold'a Derry'de verdiği TV röportajıyla tanındı.

McGuinness, İngiltere ile IRA arasındaki ilk gizli görüşmelere katıldığında 22 yaşındaydı.

Başarısızlıkla sonuçlanan bu ilk görüşmelerden sonra 1970'li ve 1980'li yıllarda da IRA içinde daha üst düzey konuma gelen McGuinness, aralarında dönemin İngiltere başbakanı Margaret Thatcher'a bombalı suikast girişiminin de bulunduğu ses getiren eylemlere imza atmıştı.

- Tarihi tokalaşma

McGuinness, 2012 yılında Kuzey İrlanda'da İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile bir araya gelmiş ve el sıkışmıştı.

Bu buluşma eski bir IRA komutanı ve Sinn Fein yetkilisinin ilk kez bir İngiliz monarkıyla el sıkışması sebebiyle İngiltere ve İrlanda arasındaki ilişkiler için tarihi gelişme olarak nitelendirilmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English