Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ertuğrul Fırkateyninden dünyadaki en eski mermiler çıkarıldı

Ertuğrul Fırkateyni Ekip Başkanı Turanlı, Ertuğrul kazılarında 17 metre derinlikten iki top mermisi çıkarıldığını belirterek, "Bunların özelliği ilk defa zırh delen olarak 1860'lı yıllarda çıkarılan mermi türleri olması." dedi.

Ertuğrul Fırkateyninden dünyadaki en eski mermiler çıkarıldı
Bodrum Karya Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) ve Ertuğrul Fırkateyni Ekip Başkanı Tufan Turanlı, Ertuğrul kazılarında 17 metre derinlikten iki top mermisi çıkarıldığını belirterek, "Bunların özelliği ilk defa zırh delen olarak 1860'lı yıllarda çıkarılan mermi türleri olması." dedi.

Türk ve Japon araştırmacıların ortak çalışmalarıyla, 2007 yılından bu yana devam eden Ertuğrul Fırkateyni kazı çalışmaları Japonya'da devam ediyor.

Çalışmalara ilişkin AA muhabirine bilgi veren Turanlı, bu yıl 5 Ocak'ta başlayan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Su altı çalışmaları kadar laboratuvar çalışmalarının da önemli olduğunu vurgulayan Turanlı, çıkan eserlerin bakımı için, suyun altında harcadıkları her bir saat için suyun üstünde 20 saat çalıştıklarını dile getirdi.

"Bunların özelliği, ilk defa zırh delen olarak 1860'lı yıllarda çıkarılan mermi türleri olması"
Önceki günlerde su altından iki top mermisi çıkardıklarını ifade eden Turanlı, bunun daha fazlalarının cephanelikte olduğunu kaydetti.

"Ertuğrul kazılarında 17 metre derinlikten iki top mermisi çıkarıldı. Bunların özelliği, ilk defa zırh delen olarak 1860'lı yıllarda çıkarılan mermi türleri olması. Çıkartılan mermiler dünyadaki en eski ve piyasada kalmayan, kullanılmayan mermiler. Diğer mermilerin çıkarılması içinde çalışmalarımız devam edecek." diyen Turanlı, şöyle devam etti:

"Çıkartılan top mermisi 28 santimetre çapında. Çıkarılan eserler ve çalışmalara ilişkin Japonya'daki okullarda eğitimler veriyoruz. Hedefimiz bu eserleri sadece çıkarmak değil, bunları bilhassa Japon halkıyla paylaşabilmek. Hem okullara laboratuvarlarımızı açıyor, hem de geçici Ertuğrul laboratuvarlarında bunları toplayıp anlatıyoruz. Ana hedefim, Ertuğrul'un anısını, denizciler kadar gazilerimizi kurtaran Japon dostlarımızın anısını ve hikayesini, tüm dünyada anlatabilmek. Bununla ilgili daha birçok girişimlerimiz olacak."

Çalışmaların mayıs sonuna kadar devam edeceğini aktaran Turanlı, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'a desteğinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English