Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Eriyen stentin, uygun kullanımda başarı oranı yüksek"

Medipol Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Eriyen stent, uygun damar yapısına sahip hastalarda, kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde takıldığında yüksek başarı oranına sahip." dedi.

“Eriyen stentin, uygun kullanımda başarı oranı yüksek“
Prof. Dr. Boztosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eriyen stentlerin, ilaçlı metal stentlere benzemekle birlikte, içerik olarak metalden üretilmediğini, dikişlerin de yapısında kullanılan bir maddeden yapıldığını anlattı.

Kalp damar hastalığını tedavi edebilmek amacıyla tasarlanan bu stentlerin bulundurduğu ilaç sayesinde, damarın yeniden tıkamasını engellediğini dile getiren Boztosun, şunları kaydetti:

"Bu stentler, damar açılıp tedavi edildikten sonra 2-3 yıl içinde biyolojik olarak tamamen kaybolmakta ve yerleştirilmiş olduğu damarın sağlıklı ve yabancı materyalden arınmış olmasını sağlamaktadır. Eriyen stent, uygun damar yapısına sahip hastalarda, kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde takıldığında yüksek başarı oranına sahip. Eriyen stentler, hastanın hayatının daha sonraki aşamasında kalp damarına tekrar müdahaleye gerek duyulduğunda, bölgeye tekrar stent takabilme kolaylığı sağlıyor."

Boztosun, ayrıca ileride gerekebilecek bir baypas durumunda metal stentin olduğu bölgeye ameliyat yapılmasının zor olduğunu belirterek, "Eriyen stent sayesinde tıkalı olan damara bu müdahaleyi yapmak daha kolaydır. Öte yandan eriyen stentlerin ilk kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren, yerleştirme tekniğinin de gelişmesiyle uygun kişi ve teknik kullanımı sonucunda metal ilaçlı stentlerle benzer sonuçların elde edildiği görülmektedir." diye konuştu.

- "Başarı oranlarımız metal ilaçlı stentlerle benzer düzeyde"

Prof. Dr. Boztosun, hastaların takiplerini de yakından yaptıklarını ve olumsuz sonuçlarla çok düşük oranda karşılaştıklarını aktararak, "Başarı oranlarımız metal ilaçlı stentlerle benzer düzeyde bulunuyor. Bu başarımızı da doğru hasta seçimine ve doğru yerleştirme tekniğinin kullanımına bağlıyorum. Ayrıca bu konuya ilişkin devam eden çalışmaların sonuçları açıklandıkça konu üzerindeki şüphelerin zamanla daha da azalacağını düşünmekteyim." ifadelerini kullandı.

Amerika Gıda ve ilaç Kurumunun (FDA) eriyen stent kullanımına ilişkin açıklamasını da değinen Boztosun, "Eriyen stentlerde damarda pıhtılaşma riskinin diğer ilaçlı metal stentlere göre zaman içerisinde artığı yönündeki bilgiler ışığında FDA'a bir uyarı metni yayınladı. Kamuoyunda 'eriyen stentler yasaklandı' olarak yorumlanan bu metinde, eriyen stentlerin özellikle küçük çaplı damarlarda uygulanılmasından kaçınılması ve kullanım kılavuzunda önerilen uygun stent yerleştirme tekniğinin kullanılarak bu işlemin yapılması gerektiği belirtilmekteydi. Eriyen stentlerin tamamen yasaklandığı, kullanılmaması gerektiği bilgisi bu yüzden doğru olmayıp, haberler bu stentleri kullanırken dikkat edilmesi gerektiği şeklinde yorumlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English