Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Erbil'de tedavi gören Musullu siviller yaşadıkları dramı anlattı

DEAŞ'ın kimyasal silah saldırısında yaralanan Musullu Yusuf: "Havan toplarının düşmesinden sonra sarımsak kokusuna benzer bir koku gelmeye başladı. Sonra vücudumuzun yanmaya başladığını gördük" DEAŞ'ın saldırısında gözünü ve bacağını kaybeden Ahmed: "Doktorlar, gözümün iyileşebileceğini ancak tedavinin burada mümkün olmadığını söylediler" Hastanede 10 yaşındaki oğlunun başından ayrılmayan Cabbar: "Irak ordusu mahallemize yaklaşınca DEAŞ bizi dışarı çıkarıp 'canlı kalkan' olarak kullanmak isted

Anadolu Ajansı haberine göre;
ERBİL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Irak'ta terör örgütü DEAŞ'a karşı operasyonların sürdüğü Musul'daki çatışmalar sırasında yaralanan sivillerin büyük bölümü Erbil'de tedavi ediliyor.

Erbil'deki "Batı Hastanesi", yaklaşık 6 aydır devam eden operasyonlar nedeniyle Musullu yaralılarla dolup taşıyor.

Musul'daki operasyonlar sırasında DEAŞ'ın bombalı araç saldırıları, mayın patlaması ya da iki ateş arasında kalarak yaralanan siviller, en yakın hastane olarak buraya sevk ediliyor. Hastanenin acil servisi dahil birçok ünitesinde Musullu yaralılar tedavi görüyor.

- DEAŞ'ın kimyasal saldırısında yaralandı

Erbil'deki hastanede şifa bekleyen Musullu siviller, çatışma ortamında yaşadıkları büyük dramı AA muhabirine anlattı.

Musul'un doğu yakasındaki Akeda Mahallesi sakinlerinden Osman Yusuf, geçen hafta evinin önüne yaklaşık 10 havan topunun isabet ettiğini söyledi.

Daha önce de birçok kez DEAŞ'ın havan saldırısına maruz kaldıklarını belirten Yusuf, çok geçmeden ortaya yayılan kokudan bu sefer farklı bir saldırıyla karşı karşıya kaldıklarını anladıklarını ifade etti.

Yusuf, "Havan toplarının düşmesinden sonra sarımsak kokusuna benzer bir koku gelmeye başladı. Sonra vücudumuzun yanmaya başladığını gördük." dedi.

Ambulansla Erbil'e sevk edildiklerini dile getiren Yusuf, DEAŞ'ın kimyasal silah saldırısında ailesinden 4 kişinin yaralandığını, kendisinin de bacak ve kollarında yanıkların meydana geldiğini aktardı.

- Gözünü ve bacağını kaybetti

Musul'un batı yakasından Kamil Ahmed de oturdukları Mamun Mahallesi'nin yaklaşık bir ay önce DEAŞ'tan kurtarılmasına rağmen militanların ara sıra saldırılara devam ettiğini söyledi.

"Evimin önündeyken yaklaşık 10 metre ileride DEAŞ'a ait bir araç patladı." diyen Ahmed, 4 kişinin öldüğü saldırıda bir gözünü ve bacağını kaybettiğini dile getirdi.

Erbil'deki tedavi imkanlarının çok kısıtlı olmasından yakınan Ahmed, "Doktorlar, gözümün iyileşebileceğini ancak tedavinin burada mümkün olmadığını söylediler." diye konuştu.

Ahmed, başka bir ülkeye gidip tedavi olmak istediğini ancak maddi durumunun buna imkan vermediğini kaydetti.

- DEAŞ "canlı kalkan" olarak kullandı

Hastanede 10 yaşındaki oğlunun başından ayrılmayan Mahmud Cabbar'ın hikayesi de büyük bir dram niteliğinde.

Batı yakasına operasyon başladıktan sonra 17 gün boyunca ailesiyle evden çıkmadıklarını belirten Cabbar, "Irak ordusu mahallemize yaklaşınca DEAŞ bizi dışarı çıkarıp 'canlı kalkan' olarak kullanmak istedi. Militanlar bizi öne sürüp, arkamızda saklanıyordu. Bu arada güvenlik güçlerine de ateş açıyorlardı. O esnada birçok sivil hayatını kaybetti. Ancak ben, 12 kişilik ailemi güvenli bir sokağa ulaştırmayı başardım." dedi.

Büyük bir sevinçle güvenlik güçlerinin olduğu istikamete kaçmaya başladıklarını söyleyen Cabbar, sonrasında ailesinin başına gelenleri şöyle anlattı:

"Tam kurtulduk derken maalesef korktuğumuz başımıza geldi. Güvenli bölgelere doğru kaçmaya çalışırken mayına bastık. Ailemin 6 üyesini kaybettim, diğer 6'sı da yaralandı. Şimdi tek başıma onların tedavisi ile uğraşıyorum."

Musul'u kurtarma operasyonunun başladığı 17 Ekim 2016'dan bu yana birçok sivil çatışmaların ortasında kalarak ya da patlamalar sonucu hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, operasyonun sürdüğü kentin batı yakasında ve DEAŞ'ın elinde tuttuğu eski yerleşim merkezinde yaklaşık 600 bin sivil mahsur durumda bulunuyor.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English