Son Dakika Haberler

Engellilerin kaliteli bir yaşam sürmesi amacıyla birbiri ardına yapılan düzenlemeler, hem engellilerin hem de ailelerinin hayatında büyük değişim sağlıyor Batman'da yaşayan bedensel engelli Hayrettin Kaya akülü aracıyla özgürlüğüne kavuşurken, Turan Cangir de bağlanan maaşla çocuklarını okutuyor Hayrettin Kaya: "Daha önce evden dışarı çıkamıyorduk, maaşımız, tekerlekli sandalyemiz yoktu ama artık öyle değil. Allah devletimizden razı olsun. Bu maaş sayesinde artık hiç kimseye muhtaç değiliz" Tur

Anadolu Ajansı haberine göre;
BATMAN (AA) - SELMAN TÜR - Türkiye'de engellilerin kaliteli bir yaşam sürmesi amacıyla birbiri ardına yapılan düzenlemelerle, hem engellilerin hem de ailelerinin hayatında olumlu değişimler yaşanıyor. Batman'da yaşayan bedensel engelli Hayrettin Kaya ve Turan Cangir'in hayatı da, devletin sağladığı imkanlarla değişti.

Engelliler Kanunu'nun 2005 yılında çıkarılmasının ardından, Anayasa'nın 10'uncu maddesine "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz" ifadesinin eklenmesi, bundan sonra atılacak adımların başlangıcı oldu.

İstihdam konusunda da büyük gelişme sağlanırken, onbinlerce engellinin devlet kadrolarında ve özel sektörde istihdam edildiği bir sürece geçildi. Maaş artışı, evde bakım ve sağlık hizmeti, ağır durumdaki yakınlarına bakmakla yükümlülere ödenen maaş, eğitim olanakları, vergi indirimi, erken emeklilik olanağı gibi düzenlemelerle engellilerin yaşamı, daha konforlu hale getirildi.

- Kaya: "Yatıp kalkıp devlete dua ediyorum"

Bedensel engelli Hayrettin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 10-15 yılda sağlanan desteklerle neredeyse engellilerin önündeki tüm engellerin kalktığını dile getirdi.

"Yatıp kalkıp devlete dua ediyorum" ifadesini kullanan Kaya, daha önce engelli maaşı ve tekerlekli sandalyesi olmadığını, devletin engellilere sağladığı imkanlar sayesinde, hem maaşa hem de tekerlekli sandalyeye kavuştuğunu söyledi.

Engellilerin maddi açıdan güçlendiklerini, toplumun bakış açısının da bu anlamda değiştiğini ifade eden Kaya, sıkıntılarının kalmadığını kaydetti.

Batman Valiliğinden aldığı akülü tekerlekli sandalye sayesinde, artık eve hapsolmaktan kurtulduğunu anlatan Kaya, "Daha önce engelliler olarak evden dışarı çıkamıyorduk, imkan yoktu, maaşımız yoktu, tekerlekli sandalyemiz yoktu, hiçbir şey yoktu, gezip dolaşamıyorduk ancak artık öyle değil. Devletimiz akülü sandalye verdi, motosiklet verdi, bakıcı maaşı bağlandı. Allah onları başımızdan eksik etmesin. Allah Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. Artık 'biz de varız' diyebiliyoruz. Allah devletimizden razı olsun, Allah devletimize zeval vermesin. Bu maaş sayesinde artık hiç kimseye muhtaç değiliz." şeklinde konuştu.

- Cangir: "Hayat bizim için artık çok güzel"

Eşi de kendisi gibi bedensel engelli olan 4 çocuk babası Turan Cangir ise devletin hem kendisine hem de eşine maaş bağladığını söyledi.

Devletin sağladığı imkanlardan memnuniyet duyduklarını anlatan Cangir, aldıkları engelli maaşıyla hem evlerini geçindirdiklerini hem de çocuklarını okutabildiklerini dile getirdi.

Valiliğin, hem kendisine hem de eşine tekerlekli sandalye verdiğini aktaran Cangir, ayrıca yine Valilikçe verilen engelli motosikletiyle ailece gezmeye çıkabildiklerini ifade etti.

Durumlarından memnun olduklarını belirten Cangir, "Devlet bakıyor bize, Allah onlardan razı olsun. Daha önce imkanımız yoktu ama şimdi imkanımız var. Motosikletimiz, engelli araçlarımız var. Hayat bizim için artık çok güzel. Önceki yıllarda destek yoktu ama şimdi motosikletimizi, engelli araçlarımızı bile bize devlet veriyor. Verilen motosiklet, bizim için ayak oldu ayrıca 3 ayda bir engelli maaşı alıyoruz." diye konuştu.

- Çoban: "Engellilere bakış açısı değişti"

Batman'da faaliyet gösteren Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Başkanı Vedat Çoban da devletin engellilere her tür desteği sağladığını söyledi.

"Ülkemiz her alanda olduğu gibi engellilere yönelik desteklerde de sıçrama yaptı. Hükümetin engelliye verdiği desteklerle engellilere bakış açısı değişti" diyen Çoban, şöyle devam etti:

"Daha önce engelliler evinden çıkmazken, kimi zaman bir ekmeğe muhtaçken, şu anda evde bakım hizmetinden, evde sağlık hizmetine, maaştan, istihdama kadar saymakla bitmeyecek kadar destek var artık. Bugün devletin sağladığı desteklerle engelliler, evlerinin başköşesine oturtuldu. Devletimizin sağlamış olduğu imkanlarla engellilerimiz, eğitim başta olmak üzere her türlü imkana kavuştu. Allah devletimizden razı olsun."

Çoban, aile gelir düzeyi dikkate alınıp engelli maaşı alamayanların da bu hakka kavuşmasını temenni ettiklerini söyledi.

- Batman'da 8 bin 251 engelliye maaş ödemesi

Aile Sosyal Politikalar Batman İl Müdürü Ümit Çiçek ise engelli vatandaşların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla Evde Bakım Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirtti.

Batman'da şu anda 6 bin 204 engelli yakınının yardım aldığını, kurum olarak yardım alan kişilerin evlerini ziyaret ettiklerini dile getiren Çiçek, bu ziyaretlerde, engellinin bakım ihtiyaçlarının giderilip giderilmediğinin denetlendiğini aktardı.

Çiçek, bakıma muhtaç engelliler için kentte geçen yıl, 68 milyon liraya yakın ödeme yapıldığını, 8 bin 251 engelliye Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 41 milyon lira maaş ödendiğini, 6 bin 204 engelli yakınına da Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce 68 milyon lira evde bakım hizmeti ödemesi yapıldığını sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English