Son Dakika Haberler

"Benzinde vergi hariç uluslararası fiyat yüzde 44,4 düştü, Türkiye'de yüzde 42,1 düştü. Dolardaki artış tabii ki bizim dolarla alıp lira ile sattığımız ürünün oranını etkiler. Aradaki fark buradan kaynaklanıyor. Bu, Türkiye'de 32,5 civarında düştü" "6 ay içerisinde benzinde 9 kez toplam 81 kuruş, 7 kez de motorinde toplam 71 kuruş indirime gidilince 280 liraya dolan 55 litrelik bir benzin deposu şu anda 236 liraya doluyor. 246 lira dolan motorin de 207 liraya doluyor" "Hangi gerekçeyle ve sebe

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "6 ay içerisinde benzinde 9 kez toplam 81 kuruş, 7 kez de motorinde toplam 71 kuruş indirime gidilince 280 liraya dolan 55 litrelik bir benzin deposu şu anda 236 liraya doluyor. 246 lira dolan motorin de 207 liraya doluyor" dedi.

Yıldız, Anadolu Ajansının basın sponsoru olduğu Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI) 2014 Enerji Oscar Ödülleri için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'deki siyasi istikrara ve bunun sürdürülebilir oluşuna duyulan güvenin daha arttığını söyledi.

Yatırımların devam edeceğini, rehavete kapılınmayacağını dile getiren Yıldız, "Şu anda enerji arz güvenliğimizle alakalı arz fazlamız olsa da yatırımları devam ettireceğiz. Türkiye büyümeye, ilerlemeye devam edecek. Hangi gerekçeyle ve sebeple olursa olsun Türkiye'nin istikrarını bozmaya dönük bütün çabalar sonuçsuz kalacak" diye konuştu. 

Sektörün büyüklüğünün 98 milyar lirası petrol ürünleri, 12,4 milyar lirası LPG, 1,2 milyar lirası siyah ürünler  olmak üzere yaklaşık 112 milyar lira ulaştığına dikkati çeken Yıldız, sektörün 60 milyar liralık bir vergi oluşturduğunu belirtti. 

Türkiye'de araç sayısının son 12 yılda 8,6 milyondan 18,6 milyona çıktığını dile getiren Yıldız, araç sayısının her yıl yaklaşık 1 milyon civarında arttığını bildirdi. Yıldız, enerji kalemlerinin ithalatının yarıdan fazlasının ulaştırmada tüketildiğini kaydetti.

Uluslararası siyaset ve ilişkilerden arındırılamayacak büyük enerji projelerinin hayata geçmesinin birçok dengeyi değiştireceğini vurgulayan Yıldız, bu süreçte Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanacağını aktardı. Yıldız, "Mevcut ve yeni gelişecek projelerin, ister Karadeniz'de ister Akdeniz'de olsun, bunların her birisinin getirisini tek tek kilometrekare, kilometrekare değerlendirmemiz lazım. Bunların yakinen takipçisi olacağız. Bunların her birisinin Türkiye'deki enerji yapılanması, tedariki, kaynakların çeşitlendirilmesiyle alakalı son derece faydası olacak" değerlendirmesini yaptı.

-Depolar ucuza doluyor-

Ham petrol fiyatlarında yaşanan gerilemeye de değinen Yıldız, zaman zaman piyasada tartışılan veya algıyla gerçeği ayrı yerlere koymaya çalışan bir kısım gayretler gördüklerini anlattı. Yıldız, şunları kaydetti:

"Algı şu: Acaba bu indirimler gerçekten yansıtılıyor mu? Ham petrolün fiyatındaki düşüş oranıyla petrol ürünlerinin düşüş oranları aynı değil. Dünyada da bu böyle. Biz de Akdeniz Havzası'ndaki piyasada yer alan bir ülkeyiz. Son 6 ay içerisinde 115 dolardan başlayan ham petrol varil fiyatı bugün 60 dolarlara geldi. Bunun sürdürülebilir oluşu çok önemli. Biz 30 dolara inse de tüketici ülke olarak seviniriz ama üreticilerin bir kısımı belirli bir maliyetin altına indikten sonra üretimlerini durduruyorlar. O zaman arz düşüyor, arz düştüğü içinde fiyatlar yükseliyor." 

Petrolde sürdürülebilir fiyatın önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, bunun nerede duracağı, nerede dalgalanacağıyla alakalı önümüzdeki sürecin son derece önemli olduğu ifade etti.

Akaryakıt ürünlerine yansıyan indirimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldız, şöyle konuştu:

"Benzinde vergi hariç uluslararası fiyat yüzde 44,4 düştü, Türkiye'de yüzde 42,1 düştü. Dolardaki artış tabii ki bizim dolarla alıp lira ile sattığımız ürünün oranını etkiler. Aradaki fark buradan kaynaklanıyor. Ama bu İtalya'da da İspanya'da da böyle. Motorinde ise yüzde 36,8 düştü. Bu, Türkiye'de 32,5 civarında düştü. 

Şuna bakmamız lazım: 55 litrelik depoyu 6 ay önce kaça dolduruyorduk, şimdi kaça dolduruyoruz? Kimse, dağıtıcı şirketler, üreticiler, rafineri sahipleri, bayiler bunu karşılıklı istismar etmeyecekler. Bu vatandaşımızın, sanayicimizin hakkı olan bir şeyse o zaten verilecek. Mekanizmada böyle işliyor. 

6 ay içerisinde benzinde 9 kez toplam 81 kuruş, 7 kez de motorinde toplam 71 kuruş indirime gidilince 280 liraya dolan 55 litrelik bir benzin deposu şu anda 236 liraya doluyor. 246 lira dolan motorin de 207 liraya doluyor. 6 ay içerisinde 5,5 milyar dolarlık rakam vatandaşa otomatik fiyatlama mekanizmasıyla aktarıldı. Bu da dünya piyasalarından kaynaklandı."

-Diğer konuşmalar-

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya da çevrenin kalkınmaya, kalkınmanın da çevre fetişizmine feda edilmemesi gerektiğini söyledi.

Soma ve Ermenek'te yaşanan maden kazaları sonunda işletmelerin, "mevzuata uygun hareket ettikleri ve suçsuz oldukları" şeklinde kendilerini savunduklarını dile getiren Kaya, mevzuatta bilinenlerin ötesine geçmenin de bir ahlaki görev olduğunu belirtti.

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, konuşmasında, enerjinin, sürdürülebilir kalkınmada ve ülkelerin refah seviyelerinin artmasında çok önemli yeri olduğunu ifade etti.

Bir ülkenin büyümesinin ölçüsünün enerji tüketimiyle doğru orantılı olduğunu dile getiren Mazıcıoğlu, Türkiye'nin birincil elektrik tüketiminde birçok Avrupa ülkesinden daha iyi konumda olduğuna dikkati çekti.

Yenilenebilir enerji alanında Türkiye'nin son yıllarda önemli atılımlar yaptığına değinen Mazıcıoğlu, bu alanda yapılan yasal düzenlemelerle özel sektör yatırımlarının arttığını kaydetti.

Törene, çok sayıda kamu üst düzey yetkilisi, akademik ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile enerji sektörünün önde gelen profesyonelleri katıldı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English