Son Dakika Haberler

Türkiye genelinde lise öğrencilerinin kullandığı ve “Liselerarası haberleşme platformu” adıyla çıkan telefon uygulamasında özellikle kız öğrenciler adına açılan hesaplar üzerinden yapılan yazışmalar Emniyet'i harekete geçirdi.

Emniyeti harekete geçiren uygulama!
Birçok küçük yaştaki çocuğun ölümüyle sonuçlanan sosyal paylaşım sitelerine bir yenisi daha eklendi. “Liselerarası haberleşme platformu" olarak çıkartılan uygulamayı telefonları ve bilgisayarları aracılığıyla kullanan Türkiye genelindeki, çoğunluğunu özel lise öğrencilerinin oluşturduğu hakaret içerikli paylaşımlar öğrenci velilerini ve okul yöneticilerini harekete geçirdi.

Son günlerde Cumhuriyet Savcılıklarına ve Emniyet'e yapılan suç duyurularının ardından çalışma başlatıldı.

İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü de gelen şikâyetleri değerlendirerek çalışma başlattı. Yaşları 12- 17 arasında değişen çocukların kız öğrenciler adına açtıkları hesaplar üzerinden yaptıkları paylaşımlar ise polisin takibine alındı.

Emniyet uyardı

Emniyet yetkilileri, son zamanlarda tehlikeli hale gelen sosyal paylaşım sitelerindeki bu tür paylaşımlarla ilgili aileleri, “Çocuklarınızı bu tür uygulamalardan uzak tutun. Olası bir yazışma gördüğünüzde de mutlaka Cumhuriyet savcılıklarına ya da ilinizde bulunan emniyet müdürlüklerine başvurun" diye uyardı. Paylaşımları yapanlarla ilgili olarak da önümüzdeki günlerde gözaltı operasyonlarının başlayacağı öğrenildi.

İnternetten hakarete 2 yıl hapis cezası

İfade özgürlüğünün yasalar tarafından güvence altına alındığını söyleyen Avukat Sümeyye Öcal, “Nitekim Anayasa'nın 25.maddesinde “Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir" deniyor. Ancak ifade özgülüğü sınırsız değildir. Hakaret suçu ve cezası TCK Madde 125'te belirtilmiştir. Hakaret suçunu işleyenler hakkında 3 ay ile 2 yılı arası hapis cezasına hükmedilir. Bu tür suçların yayın yoluyla işlenmesi ceza yaptırımını arttırıcı etken olarak değerlendirilir. TCK 106 maddesine göre bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Habere konu olayı yaptığımız izahatlarla incelediğimizde hem kişilik hakkı hem de şahıs varlığına yapılan saldırılar ile başkaca suçlar işlenerek mağdur olanların savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekir" dedi.

“Kullanımı kontrolden çıktı"

Bilişim Güvenliği Uzmanı Osman Demircan, program hakkında aileleri uyararak, “Her ne kadar liseler arası bilgi paylaşımı temel alınarak tasarlanmış olsa da şu an kullanımı tamamen kontrolden çıkmış durumda. Liseler arası dedikodu ve iftira uygulamasına dönmüş durumda" dedi.

“Suç teşkil edecek paylaşımlar var"

“Öğrencilerin birbirlerine karşı yaptıkları ağır hakaretler, iftiralar, kişisel verilerin gizliliği kapsamında suç teşkil edebilecek anonim paylaşımlar, ağır küfürlü konuşma, öğretmenleri hedef göstererek hakaret içerikli paylaşımlar öğretmenleri ve velileri çileden çıkartmış durumda. Okullar arasında ciddi kavgalar çıktığı da duyduğumuz şeyler arasında" diyen Demircan, “İnternet üzerinde birçok sosyal platformda ağır eleştirilere maruz kalan program yüzünden gelişme çağındaki çocukların ruhsal gelişiminde olumsuz etkiler bırakabilir. İsim belirtilerek yapılan ağır iftiralara maruz kalan ve kendini savunma ortamı bulamayan bu çocuklar utanma, depresyon ve birçok psikolojik sorun ile karşı karşıya gelebilir. Uygulamanın bir özelliği olarak yazılanların ürün geliştirici dışında silinemiyor olması da bu depresif durumun sürekliliğin uzamasına neden olacaktır" diye konuştu.

"Dava süreçleri başlayabilir"

Velilere düşen görevin çocuklarının telefonundan bu uygulamayı kaldırmak olduğuna değinen Demircan, “Program bu şekilde kullanılmaya devam ettiği sürece yakın zamanda dava süreçleri başlayabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • R
    Recep
    7 yıl önce

    Durum kötüye gidiyor.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English