Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Ekonomik kalkınmanın sırrı becerilerde"

Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Hanushek: "Kalkınma için ulusların becerilerini geliştirmesi gerekir. Bu becerilerin artırılması için eğitimin süresi değil kalitesi artırılmalı" "Eğer Türkiye PISA matematik sınavında Romanya ve Bulgaristan seviyesinde olursa bu milli gelirde yüzde 5,4 artışa neden olur" "Öğretmen kalitesinin merkezi sistemle ölçülmesi, onlara hesap verme sorumluluğunun yüklenmesi, yerel düzeyde karar mekanizmasının oluşturulması ve doğrudan performans tekniklerinin geliştiri

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Dünyanın önde gelen eğitim ekonomistlerinden, Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Eric Hanushek, ülkelerin milli gelirlerini yükseltmek için becerilerini geliştirmesi gerektiğini belirterek, "Bu becerilerin artırılması için eğitimin süresi değil kalitesi artırılmalı." dedi.

Hanushek, TED Üniversitesinde “Beceriler ve Ulusların Ekonomik Geleceği” konulu bir sunum yaptı.

En Az Gelişmiş Ülkeler'in, BM 2030 kalkınma hedeflerine ulaşabilmelerinin ekonomik büyüme ile gerçekleşeceğini belirten Hanushek, büyümenin ise ülkelerin eğitim sistemine bağlı olduğunu dile getirdi.

Hanushek, milli gelirini yükselten Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerin eğitim kalitesine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli göstergelerden biri olan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sınavında yüksek başarı elde eden ülkelerin zamanla ekonomik büyümesi de öteki ülkelere göre fazla oluyor. Eğer Türkiye PISA matematik sınavında Romanya ve Bulgaristan seviyesinde olursa milli gelirde yüzde 5,4 artışa neden olur." değerlendirmesinde bulundu.

PISA sınavında Türk öğrencilerin yüzde 36'sının basit düzeydeki sorulara cevap vermeye zorlandıklarını hatırlatan Hanushek, bunun iyileştirilmesi için uluslararası temel becerileri sağlayacak en az 15 yıllık geliştirme planına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Hanushek, insanların becerilerin artmasıyla yeni gelişmelere daha kolay adapte olduklarına dikkati çekerek, "Yapılan çalışmalar temel becerilerin geliştirilmesiyle ülkelerin milli gelirine yüzde 4'lük bir katkı sağladığını gösteriyor. Kalkınma için ulusların becerilerini geliştirmesi gerekir. Bu becerilerin artırılması için eğitimin süresi değil kalitesi artırılmalı." diye konuştu. Hanuskek, eğitime ayrılan kaynağın büyüklüğünden ziyade söz konusu desteğin nasıl kullanıldığının daha önemli olduğunun altını çizdi.

Öğretmenlerin, eğitimin kalitesinin artırılması hususunda en önemli faktör olduğuna işaret eden Hanushek, "Öğretmen kalitesinin merkezi sistemle ölçülmesi, onlara hesap verme sorumluluğunun yüklenmesi, yerel düzeyde karar mekanizmasının oluşturulması ve doğrudan performans tekniklerinin geliştirilmesi eğitimin kalitesine katkı önemli yapar." ifadelerini kullandı.

Hanushek, eğitim sisteminde iyileşmenin kararlılıkla mümkün olacağını sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English