Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dünya starlarını giydiren Konyalı tasarımcının Türkiye defilesi

İngiltere'de yaşayan ve Türkiye'yi uluslarası platformarlada tanıtma hedefiyle pek çok defileye imza atan tasarımcı Zeynep Kartal, ülkesindeki ilk gösterisini Konya ve İstanbul'da gerçekleştirecek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle Konya ve İstanbul'da yapılacak defilelerin geliri, kimsesiz çocuklara bağışlanacak Moda tasarımcısı Kartal: "Beni en çok heyecanlandıran Türkiye defilesi. Ülkeme ve kendi doğduğum büyüdüğüm şehre katkıda bulunmak çok heyecan veriyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - AYŞE HUMEYRA ATILGAN - İngiltere'de yaşayan ve Türkiye'yi uluslarası platformarlada tanıtma hedefiyle pek çok defileye imza atan tasarımcı Zeynep Kartal, kendi ülkesinde ilk kez sergileyeceği koleksiyonun heyecanını yaşıyor. 

Konya doğumlu olan ancak tekstil hayatının "en büyük deneyimlerini" Bursa'da edinen Kartal, 9 yıldır İngiltere'nin Manchester şehrinde yaşıyor. Yılda iki kez düzenlenen Londra Moda Haftası'nda, defileleri yer alan Kartal'ın çalıştığı isimler arasında, Pixie Lott, Amanda Holden, Cheryl Cole, Tess Daly, Nikki Sandrson ile Alex Curran ve Coleen Rooney gibi ünlü futbolcu eşleri ve İngiltere'nin uzun soluklu dizilerinden Coronation Street'in starları bulunuyor. 

Tasarımcı Kartal, bugüne kadar İngiltere'de pek çok yardım defilesi düzenledi. Bunların arasında David Beckham Derneği adına, dünyada çok az kişide bulunan "situs ambiguus" (iç organların karın ve göğüs içinde ters yerleşimi) hastalığıyla mücadele eden 19 yaşındaki Kirsty Howard yararına düzenlediği defile de yer alıyor. 

Gelecek yıl nisanda Konya, ardından da İstanbul'da iki büyük yardım defilesine hazırlanan moda tasarımcısı Kartal, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.  

İki çocuk annesi olduğunu belirten Kartal, Anadolu'dan Avrupa'ya uzanan yolculuğunu şöyle anlattı:

"Moda tasarımına başlama yaşım aslında 10. İlkokul beşe giderken, halam ve ablamla birlikte halk eğitim kurslarına gidip, elbise dikmeye çalışırdım. Bir defasında annemin gelinliğinin bir parçasını bozup, kesip bir elbise yapmıştım. Sonra stilistlik okumaya karar verdim. Ancak o zamanlar, stilistlik kavramı bilinmiyordu... Daha sonra eşimin işi sebebiyle Manchester'a gittik. Ben de dil öğrenmek için yeniden moda tasarımı okudum. İngiltere'ye yerleşmeye karar verince kendi markamı yaratmaya karar verdim. Artık Zeynep Kartal, İngiltere'de kabul görmüş bir isim."

İngiltere'de yaşadığını ancak kendisinin bir Müslüman ve Türk olduğu bilgisinin sık sık İngiltere basınında da vurguladığını aktaran Kartal, memleketi Konya'nın başarılı insanlar yetiştiren bir yer olduğunu kaydetti. 

Babasının zaman zaman "Kızım, sen dünyayı giydiriyo?r?sun ancak Konya için ne yaptın?" diye sitem ettiğini anlatan Kartal, "Babam çok aydın bir insandır, insan ne kadar büyüse de herhalde babasına kendini kanıtlamak istiyor" diye konuştu. 

Kartal, her koleksiyonun heyecan verici olduğunu ancak Türkiye'deki defilenin kendisi için ayrı bir önem taşıdığını dile getirerek, "İngiltere'de yaşadığım için orada defile düzenlemek işimin bir parçası gibi. Ancak şimdi kendi ülkemde kendi insanlarıma yardım edeceğim. Bu yüzden çok heyecanlıyım" dedi. 

- "Defilelerden elde edilen gelirler kimsesiz çocuklar yararına kullanılacak"

"Artık yardım defilesi deyince, insanların aklına ben geliyorum" ifadelerini kullanan Kartal, Türkiye'deki defilelerin de yardım amaçlı düzenlendiğini söyledi. 

Zeynep Kartal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle Konya ve İstanbul'da düzenlenecek defilelerden elde edilen gelirin kimsesiz çocuklar yararına kullanılacağını vurguladı. 

Bu defilelerdeki koleksiyonun, Konya ve Türk kültürünü yansıtan çizimlerden oluşa?ca?ğını belirten Kartal, bu organizasyonlarda Türk ve yabancı modellerin yer alacağını kaydetti. 

Pek çok İngiliz ve Rus dergisine de konu olan tasarımcı Kartal, şunları söyledi: 

"İngiltere'de yaşıyor oluşum ve basının beni desteklemesi, işlerimi çok kolaylaştırdı. Belki de bur?a?da olsam bu başarıyı yakalayamazdım. Türkiye'de de çok başarılı tasarımcılar var, ama yeterince cesaretli değiller sanırım, yeterince atılım yapılmıyor bu alanda. Belki de onları önleyen sebepler vardır."

Kartal, Türkiye'nin tasarımda ve modada çok iyi yerlerde olduğunu, Avrupa'dan bir farkı olmadığını anlatarak, "Biz Müslüman bir ülkeyiz ama Avrupalı bir ülkeyiz. İşte ben bunu Avrupalılara anlatmaya çalışıyorum" dedi. 

Türkler ile yabancılar için tasarladığı kıyafetlerin çok farklı olduğunun altını çizen Kartal, İngilizlerin sınır tanımadığını, Türk müşterilerle çalışmanın ise biraz daha zor olduğunu kaydetti.

Kartal, ipeğin dünya kadınlarını buluşturan ortak nokta olduğunu vurgulayarak, "Kadın denilince akla ipek gelir, benim bütün koleksiyonum ipek ve nakıştan oluşur ki bunlar kadına kendini özel hissettiren şeylerdir. Benim çizimlerim kadınların duygularını, düşüncelerini, hayallerini gerçeğe dönüştürüyor" diye konuştu. 

Zeynep Kartal'ın Türkiyede'ki ajansı olan ve İstanbul ile Konya'daki defilelerinin tüm organizasyonunu üstlenen Medya Doktoru Yapım Firma Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Uğurlu ise yapacakları iki ayrı defilenin ülkenin uluslararası platformlarda tanıtınımına büyük katkı sağlayacağını söyledi. 

Uğurlu, "Gücü keşfetmek ve bu gücün yurt dışında keşfedilmesini sağlamak adına bu defileleri yapacagiz. Yaptığımız defileler magazinsel değil kültürel olacak. Gelenek ve ananelerimize uygun, herkese hitap edecek defileler yapmaya özeniyoruz" dedi. 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English