Son Dakika Haberler

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 1 Ocak ile 14 Aralık arasında dünya genelinde 53 gazetecinin öldürüldüğünü ve yaptığı haber nedeniyle öldürülen gazeteci sayısının da bir önceki yıla göre neredeyse 2 kat arttığını bildirdi.

Dünya genelinde 53 gazeteci öldürüldü
New York merkezli örgütün yıllık raporunda, 1 Ocak ve 14 Aralık arasında dünya genelinde en az 53 gazetecinin öldürüldüğü ifade edildi.

Önceki yıla göre öldürülen gazeteci sayısının yaklaşık iki kat arttığı belirtilen raporda, ölen basın mensuplarından 34'ünün yaptığı haber nedeniyle hedef alındığı vurgulandı.

Raporda, söz konusu dönemde 11 gazeteci çatışma ortasında ya da çapraz ateşte kalarak yaşamını yitirirken, 8 gazeteci de şiddet eylemlerine dönüşen protestoları izlemek gibi tehlikeli görevler esnasında hayatını kaybetti.

Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı'nın ekimde Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğüne işaret edilen raporda, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın sıkı muhalifi olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kaşıkçı cinayetinin talimatının verilmesinden Veliaht Prens bin Selman'ı sorumlu tutan raporlara yönelik muallak tutumuna ve "her halükarda ABD, Suudi Arabistan'ın sarsılmaz ortağı olarak kalmak niyetindedir." şeklindeki sözlerine yer verildi.

Aşırılıkçıların gazetecileri hedef alan saldırılarını arttırdığı vurgulanan raporda, bu yıl en fazla gazetecinin Afganistan'da öldürüldüğü bilgisi yer aldı.

Öldürülen gazeteci sayısının Afganistan'da 13, Suriye'de 9, Meksika'da 4, Yemen'de 3, Brezilya'da 2 olduğu bilgisine yer verilen raporda, Irak'ta 2012'den bu yana ilk kez öldürülen gazeteci tespit edilmediğinin altı çizildi.

Raporda ayrıca Gazze Şeridi'ndeki protestoları izleyen 2 Filistinli gazetecinin İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldüğü anımsatıldı.

Diğer yandan, Slovakya'da yolsuzluk iddialarıyla ilgili haberler yapan 27 yaşındaki araştırmacı Jan Kuciak'ın da vurularak öldürüldüğüne dikkati çekilen raporda, ABD'nin Annapolis kentinde faaliyet gösteren yerel gazete Capital Gazette'nin haber merkezine 28 Temmuz'da düzenlenen silahlı saldırıda, 4 gazeteci ve bir pazarlama elemanının öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, ABD tarihinde medyayı hedef alan en ölümcül saldırılardan biri olarak kayıtlara geçti.

En tehlikeli mesleğin canlı yayın muhabirliği olduğu ve öldürülen gazetecilerden çoğunun siyaset alanında haberler yaptığı vurgulanan raporda, 3 Rus gazetecinin, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kimliği belirsiz kişilerce öldürüldükleri bilgisi paylaşıldı.

Raporda, Kolombiya'da 2, Hindistan'da 4, Libya, Somali ve Pakistan'da da birer gazetecinin yaptığı haber nedeniyle öldürülen gazeteciler arasında yer aldığı ifade edildi.

Bu yıl öldürülen gazeteci sayısının son 3 yılın en yükseği olduğu belirtilen raporda, CPJ'nin bu yıl içinde öldürülen diğer 23 gazeteciyle ilgili araştırmalarını sürdürdüğü ancak şimdiye kadar bu vakaların gazetecilikle ilişkili olup olmadığının teyit edilemediği bildirildi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English