Son Dakika Haberler

"Yılbaşı, noel gibi konularda toplumda bir tartışma yaşanır. Gönül ister ki her sene bu mevsimler geldiğinde bu tartışmayı yapmak yerine iç içe geçmiş insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren bir milat olsun her yılbaşı" "Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek, birleştirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Yılbaşı, noel gibi konularda toplumda bir tartışma yaşanır. Gönül ister ki her sene bu mevsimler geldiğinde bu tartışmayı yapmak yerine iç içe geçmiş insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren bir milat olsun her yılbaşı" dedi.

Görmez, Altındağ İlçe Müftülüğü yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmasına, 2 gün sonra idrak edilecek Mevlit Kandili'ni kutlayarak başladı.

Mekanların ve binaların değişmesinin önemli olduğunu belirten Görmez, estetik ve güzel olmasının da dinin emirleri arasında yer aldığını ifade etti.

Görmez, "Ancak sadece mekanların, binaların değil, mühim olan yaptığımız hizmetlerin muhtevasını değiştirmemiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak son yıllarda bütün görev tanımlarını yeniden değiştirmek için uğraştıklarına dikkati çeken Görmez, şöyle konuştu:

"Cami, sadece namaz kılma mekanı değil. İmam, sadece namaz kıldırmak için orada değildir. Toplumun bütün dertleriyle dertlenen, gözyaşlarını dindiren, sokak çocuklarıyla ilgilenen, yetimle fakirle dost olan, onunla kardeş olan, nerede derdi olan bir vatandaşımız, bir insanımız varsa hemen onun yanına gidip, onunla hemdert olan bir insandır, din gönüllüsüdür. Atanmış din görevlisi yok, adanmış din gönüllüsü olmalı. Bizim tanımımız bu. Hiç kimse namaz kıldırmak için sadece orada o vazifeyi ifa etmez."

-"Müftü, sıradan bir bürokrat değil"

Namazın Allah'ın emri olduğunu vurgulayan Görmez, "Aynı şekilde müftü sıradan bir bürokrat değil. İmamların amiri, Diyanet'in o ildeki, o ilçedeki idarecisi değil, sadece o şehrin bütün dini hayatı, bütün manevi hayatıyla ilgilenen, kadınlarla, çocuklarla, gençlerle, ailelerle, onların her türlü sorunlarıyla ilgilenen, Din-i Mübin-i İslam'ın o rahmet mesajını her tarafa ulaştıran insandır aynı zamanda. Onun için mühim olan bu görev tanımlarımızı değiştirmemiz. Müftülükler, sıradan bir devlet dairesi değildir, asla olmamalıdır. Her türlü vatandaşın girdiği, derdiğini anlattığı, derdine çare aradığı, derdine derman aradığı bir mekan olmalıdır aynı zamanda. Orası bir şefkat yuvası, orası bir merhamet ocağı olmalıdır. Yüce dinimiz bize bunu emretmiştir" şeklinde konuştu.

Görmez, yolda insanlara eziyet veren bir şeyi kaldırıp, yerine koymayı imanın tarifi içine yerleştirmiş bir peygamberin ümmeti olduklarını dile getirdi. Ülkenin her tarafında bu görev tanımlarını değiştirmeye çalıştıklarına işaret eden Görmez, din hizmetinin sadece namaz, oruç ve hac gibi ibadetlere indirgenemeyeceğini anlattı. 

-"Yılbaşı, insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren milat olsun"

Görmez, yılbaşı konusuna da değinerek, miladi takvime göre bugün 2014'ün sona erdiğini ve yeni bir yılın başladığını söyledi.

Her yıl bu mevsim geldiğinde toplumda bir tartışma yaşandığını anımsatan Görmez, "Bu tartışmayla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı en küçük bir imada bulunduğunda, hutbesinde, vaazında bir cümle sarf ettiğinde de o dahi tartışma konusu olur. Yılbaşı, noel gibi konularda toplumda bir tartışma yaşanır. Gönül ister ki her sene bu mevsimler geldiğinde bu tartışmayı yapmak yerine iç içe geçmiş insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren bir milat olsun her yılbaşı" şeklinde görüşlerini dile getirdi. 

-Yeni yıl mesajı

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının, kim ne derse desin, müftüleriyle, vaizleriyle, imamlarıyla bu konudaki şefkatli ve dostça tavsiyelerini, nasihatlerini yapmaya devam edeceğini aktardı.

Diyanet İşleri Başkanlığının konuya ilişkin dostça uyarısını paylaşan Görmez, şunları kaydetti:

"Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek, birleştirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez. Hele hele bütün bunların da noel, çam ağacı, kumar, içki, spor toto, loto gibi insanı kendisinden ve Rabbinden uzaklaştıracak davranışlarla birleşerek, birleştirilerek, toplumun yozlaşmasına izin veren bir geleneğin oluşmasına, Diyanet İşleri Başkanlığı daima bunun doğru olmadığını, şefkatli bir şekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder. Pagan kültürü, tüketim kültürü, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürü meydana getirmesinin doğru olmadığını söylemeye devam ederiz. Bunun, noel ve çam ağacının gölgesinde yapılması hiçbir dine ve hiçbir inanca göre de doğru olduğunu ortaya koymaz. Bunu açıkça ifade etmek isterim." 

Geride bırakılan yılın içinde yaşanan acıların sona ermesini dileyen Görmez, gelecek yılların da insanlığa barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de Türkiye'nin her bakımdan değiştiğini belirtti.

Diyanete ve müftülüklere yakışan bu tesislerin yapılmasının da son derece önem arz ettiğini kaydeden İşler, yeni hizmet binasının yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Öte yandan, tören öncesinde, vatandaşlara Kur'an-ı Kerim ve çocuklara yönelik dini kitaplar dağıtıldı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English