Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Dilek Makinesi", Londra Tasarım Bienali'nde

Dilek ağacından esinlenilen proje, çok disiplinli tasarım stüdyosu Autoban tarafından hazılandı 30'dan fazla ülkenin katılacağı bienal, 7-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilec

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Bu yıl ilk kez düzenlenecek "Utopia by Design" (Tasarımla Ütopya) temalı Londra Tasarım Bienali'nde, Türkiye'den "Dilek Makinesi" adlı proje yer alacak.


İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği ve çok disiplinli tasarım stüdyosu Autoban tarafından hazırlanan projenin detayları, The Marmara Hotel'de gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı.

Toplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV'nin 2004 yılından bu yana, uluslararası festival ve bienallerde organizasyonlar düzenlediğini söyledi.

İKSV'nin, Türkiye koordinasyonu konusunda görev alması önerisinin Londra Tasarım Bienali'nden geldiğini aktaran Eczacıbaşı, "Sanatçılarımızın uluslararası platforma çıkmaları, kalıcı ve sağlam ilişkiler geliştirmeleri çok değerli. Londra, tasarım açısından dünyanın en önde gelen kentlerinden biri. Bu bienal de benzerlerinden ayrılan, ilginç bir etkinlik olacağı için bizim için ayrıca önem taşıyor. İstanbul Tasarım Bienali gibi, tasarımı bir kültürel öge olarak alan ve işleyen bir bienal." dedi.

Projenin küratöryel danışmanlarından, Koleksiyon Marka ve Tasarım Direktörü Koray Malhan ise ilk olarak tasarımla değil, fikirle gitmeye karar verdiklerini dile getirdi.

- "Sürecin kendisi, ütopya fikrini yerine getirdi"

Malhan, izleyiciyi işin içine dahil eden ve her bakanın başka bir şey düşünebileceği bir proje hayal ettiklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Tasarımı evrensel bir çizgide ileriye götürebiliriz. Bu, insanla ilgili bir şey. Tüm ülkelerin anlayabileceği bir tasarım. Ütopya gibi. Tasarımı da insan kafasının çalışma biçiminin yansımalarından birisi. Çok güzel bir şey çıkacağını düşünüyordum ama açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Güzel fikirlerin gerçekle materyalize edilmesi çok çok güzel bir performans. Sürecin kendisi, ütopya fikrini zaten yerine getirdi."

Autoban'ın kurucularından Seyhan Özdemir de bildik ve tanıdık formları, çağdaş bir dille, kullanıcıyı işin içine katarak, zengin deneyimlerle hikayenin ortasına almayı hedefleyen bir bakış açıları olduğunu kaydetti.

- Bienal teması, Thomas More'un "Ütopya"sından

Londra Tasarım Bienali'nde Thomas More'un klasik eseri "Ütopya"nın yayımlanışının 500. yıl dönümü dolayısıyla Tasarımla Ütopya teması seçildiğine değinen Özdemir, yansımalı bir mekanda, izleyicinin umutlarını, ütopyalarını ve dileklerini yazdığı kağıdı hava basıncıyla çalışan pnömatik bir sistemle, bilinmeyen bir hedefe göndermelerini sağlayarak, birçok kültürde yeri olan dilek ağacı metaforunu oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Toplantıda ayrıca Autoban kurucularından Sefer Çağlar ile küratöryel danışmanlardan, sanatçı Paul McMillen, mimar Zehra Uçar ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova da konuşmacı olarak yer aldı.

Farklı uzmanların bir araya geldiği disiplinlerarası ve kolektif bir çalışma olan "Dilek Makinesi", bienal mekanı için özel tasarlanmış, gerçek, etkileşimli ve kusursuz işleyen mekanik bir sistem oluşturmayı amaçlıyor.



Dünyanın 30'dan fazla ülkesinin proje sergileyeceği bienal, heyecan verici ve yenilikçi tasarımcıları bir araya getirerek bir münazara, tartışma ve işbirliği platformu oluşturmayı ve dünyayı daha iyi bir yer kılmaya katkı sunabilecek bir fikir laboratuvarı olmayı hedefliyor.

Somerset House'un tamamına yayılacak olan Londra Tasarım Bienali, 7-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English