Son Dakika Haberler

Uzmanlar, ABD'nin bölgede rekabet halinde olduğu aktörleri zaafa uğratmak için zaman zaman DEAŞ'ı kullanabileceğini, bu durumun da Washington yönetiminin DEAŞ ile mücadele konusunda samimiyetini ciddi düzeyde sorgulatacağını belirtti ORSAM Uzmanı Orhan: "Şu anda ABD ve PKK/YPG de Rakka'daki savaşçıları bu alana (Deyrizor) doğru yönlendirerek burada rejim ve İranlı güçlerin daha büyük sıkıntı yaşamasını umuyor diye düşünüyorum" "Rakka'da olduğu gibi ABD'nin rekabet halinde olduğu Suriye ve Irak'

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Terör örgütü DEAŞ'ın, militanlarının Rakka'dan tahliye edilmesi için PKK/PYD ile yaptığı gizli anlaşmayı değerlendiren uzmanlar, ABD'nin bölgede rekabet halinde olduğu aktörleri zaafa uğratmak için zaman zaman DEAŞ'ı kullanabileceğine dikkati çekti. Uzmanlar, bu durumun Washington yönetiminin DEAŞ ile mücadele konusunda samimiyetini ciddi düzeyde sorgulatacağının altını çizdi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Oytun Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin doğusundaki petrol bölgeleri ve Irak - Suriye sınırının kontrolü için Beşşar Esed rejimi ile ABD destekli PKK/PYD arasında rekabet olduğunu belirtti.

Rejimin son dönemde Deyrizor kent merkezini ele geçirerek daha ön plana çıktığını dile getiren Orhan, "Şu anda ABD ve PKK/YPG de Rakka'daki savaşçıları bu alana doğru yönlendirerek burada rejim ve İranlı güçlerin daha büyük sıkıntı yaşamasını umuyor diye düşünüyorum. Diğer taraftan Rakka'yı daha fazla çatışmaya gerek kalmadan ele geçirmek için attığı bir adım." dedi.

Söz konusu iki terör örgütünün farklı motivasyonlarla hareket ettiğine, çok farklı siyasal hedefleri olduğuna dikkati çeken Orhan, ikisi arasındaki iş birliğinin halihazırdaki gibi taktiksel düzeyde olacağını vurguladı. Orhan, DEAŞ'ın Suriye ve hatta Irak’ta sonuna doğru yaklaşıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Rakka'da olduğu gibi ABD'nin rekabet halinde olduğu Suriye ve Irak'taki aktörleri zaafa uğratmak için zaman zaman yine DEAŞ kullanılmak istenebilir, önü açılabilir, dolaylı bir şekilde destek verilebilir. Ama bu ABD'nin özellikle DEAŞ ile mücadele konusunda samimiyetini ciddi düzeyde sorgulatır. Çünkü DEAŞ'ın araçsallaştırıldığı, ABD'nin bölgedeki hedeflerine ulaşmak için bir manivela olarak kullanıldığı sıkça dile getiriliyordu. Bu son anlaşma da bu iddiayı biraz daha güçlendirdi. ABD istese bu savaşçıları elemine ederek DEAŞ'ı gerçek anlamda daha zayıflatacak şekilde pozisyon alabilirdi. Ama bunu seçmedi. Demek ki büyük bir tehdit olarak görmediği için daha çok rejime doğru yönlendirmeye çalıştı DEAŞ'ı."

- "İyi" ile "kötü"yü ayırt etmek zor

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Onulduran da ABD'de Vietnam Savaşı'ndan bu yana asker göndermenin tartışmalı bir konu olduğunu, son olarak Irak Savaşı sırasında 250-300 bin asker göndermelerinin olumsuz neticelendiğini hatırlattı. Bu nedenle Washington yönetiminin mümkün oldukça mahalli güçleri kullanarak çözüme gittiklerini kaydeden Onulduran, bu durumda esas meselenin bölgede hangi grupların "iyi", hangi grupların "kötü" olduğunu ayırt etmek olduğunun altını çizdi.

"Amerikalıların ellerinde nispeten onlara yardımcı olmaya çalışan Kürt güçleri var. Hangi grubun adamı olduğuna çok da fazla bakmak istemiyorlar." diyen Onulduran, ince eleyip sık dokumaları halinde kendi askerlerini yollamak zorunda kalacaklarını ve ABD'nin bunu istemediğini anlattı. Rakka'nın da içinde yer aldığı bölgenin çok kaygan bir zeminde olduğunu dile getiren Onulduran, şöyle devam etti:

"Bölgede kendi başına, kabile reisi gibi duranların düzgün orduları yok. Böyle olduğu için bir sabah kalkıyorsunuz PYD ile dost olmuşlar. Ertesi gün orada paylaşılmaya çalışılan zenginlikler dolayısıyla menfaat söz konusu olduğunda düşman oluveriyorlar. Dolayısıyla yaptılarsa şaşmam. İnkar da etmiyorlar, o halde doğrudur."

ABD'nin desteğini alan terör örgütü PKK/PYD, 17 Ekim'de DEAŞ'ın Suriye'deki kalesi Rakka kent merkezini ele geçirmişti.

DEAŞ, militanlarının kenti tahliye etmesi için PKK/PYD ile anlaşma yapmıştı.

AA'nın 15 Ekim'de duyurduğu anlaşma neticesinde, PKK/PYD, DEAŞ'ın yerli terörist savaşçılarının güvenli şekilde kenti terk etmesine izin vermişti.

ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Eric Pahon, anlaşmaya ilişkin dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunun parçası olmadıkları ancak saygı duyduklarını bildirmişti.

Dışişleri Bakanlığı da "Söz konusu anlaşma, bir terör örgütüyle mücadelenin başka bir terör örgütüyle yürütülmesi halinde bu terör örgütlerinin eninde sonunda birbiriyle iş birliğine gideceği gerçeğinin yeni bir örneği olmuştur." açıklamasını yapmıştı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English