Son Dakika Haberler

MKÜ Ziraat Fakültesi'nde, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında dallı darı bitkisinden biyobenzin üretildi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çeliktaş: "Fosil olmayan organik maddeden, hammadesi şeker pancarı, mısır, buğday, şeker gibi nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin çürümesiyle alternatif bir yakıt elde ediyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
HATAY (AA) - HALİT DEMİR - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi'nde, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, dallı darı bitkisinden biyobenzin üretildi.

Dünyada nüfusun hızlı artışı karşısında kömür, petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen kaynaklar yerine yenilenebilir enerji kaynağı arayışı da giderek hız kazanıyor.

MKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiz Çeliktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyokütle bitkilerinden şeker ve alkol üretme projesinin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBiTAK) tarafından kabul edildiğini ve 1,5 milyon lira destek alındığını söyledi.

Kullanılan farklı enerji kaynaklarının yenilenemeyen doğal kaynaklardan elde edildiğini ifade eden Çeliktaş, bu nedenle dünyanın birçok yerinde biyokütle bitkilerinin ön plana çıkmaya başladığını bildirdi.

Dünyanın, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda arayış içerisinde olduğunu vurgulayan Çeliktaş, şunları kaydetti:

"Bugün kullanılmakta olan pek çok enerji kaynağı, yenilenemeyen doğal kaynaklarımızdan elde edilmektedir. Bir süre sonra bunların yok olacağı  varsayımı, bütün dünyada bilim insanlarını yenilenebilen, ekolojik dengeyi bozmayacak, daha çevreci enerji kaynakları arayışına sevk etti. Ayrıca bugün dünyamızın yaşamakta olduğu sorunların başında iklim değişikliği ve küresel ısınma diye adlandırdığımız ekolojik problemler geliyor. Bunu tetikleyen en büyük unsurlardan biri yenilenemeyen enerji kaynaklarından ortaya çıkan karbon salınımlarıdır. Dünyada bununla ilgili yoğun çalışma yürütülüyor."

Çeliktaş, Türkiye'de biyokütle bitkilerinden yakıt üretilmesi konusunda TÜBİTAK tarafından 2013 vizyonu kapsamında alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bilimsel çalışma yapılması ve Ar-Ge çalışmaları yürütülmesinin öncelikli hedef olarak belirlendiğine dikkati çekti.

TÜBİTAK'ın enerji bitkileri ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında yaptığı çağrı üzerine proje sunduklarını aktaran Çeliktaş, şu bilgileri verdi:

"Biyoyakıt üretimine hammade hazırlığı konusunda bir çalışma yürütüyoruz. Biyolojik materyalden, fosil olmayan organik maddeden hammadesi şeker pancarı, mısır, buğday, şeker gibi nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin çürümesiyle alternatif bir yakıt olarak biyobenzin elde ediyoruz. Projemizin üzerine kurulduğu dallı darı, dünyada biyoyakıt üretiminde kullanılan model bir bitkidir. Dallı darı bitkisi, Güney Amerika'da yakıt üretiminde çok tercih edilen bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen etanol, belli oranlarda benzinle karıştırılarak araç yakıtı olarak kullanılıyor. Biz de laboratuvarımızda tarla koşullarında adaptasyonunu sağladığımız genotiplerden hasat ettiğimiz ürünlerden, değişik kimyasal analizlerini yaparak potansiyel yakıt elde ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız dallı darı bitkisinden potansiyel verim olarak 1 dekar alanda 1 tondan 380 litre yakıt karışımı elde ediyoruz. Fotosentez yapan bitkiler, güneşten aldıkları fiziksel enerjiyi kimyasal enerji olarak depoluyor. Bu bitkilerin bünyelerindeki biyokütle glikozunu tekrar şeker formatına dönüştürüyoruz. Daha sonra bu şekeri alkol çürütülmesiyle mayalayarak biyobenzin elde ediyoruz."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English