Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" paneli

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum: "Bu anayasa değişikliği size bir şey soracak. Ve bu soracağı şey emin olun Türkiye’nin Osmanlı’dan gelen iki yüz yıllık modernleşme tarihindeki en önemli soru. İlk kez Türkiye’de halka 'nasıl bir siyasi sistemde yaşamak istiyorsunuz' sorusu soruluyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliğiyle millete bir şey sorulacağını belirterek, "Ve bu soracağı şey emin olun Türkiye'nin Osmanlı'dan gelen iki yüz yıllık modernleşme tarihindeki en önemli soru. Nedir bu soru? İlk kez Türkiye'de halka 'nasıl bir siyasi sistemde yaşamak istiyorsunuz' sorusu soruluyor." dedi.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" panelinde konuşan Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve anayasa tartışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Siyaset biliminde de siyaset sosyolojisinde de anayasacılık pratiğinde de Türkiye toplumu kadar anayasal sisteme kafa yormuş ikinci bir toplum olmadığını vurgulayan Uçum, "Türkiye'de tartışıldığı kadar anayasa hiçbir ülkede tartışılmamıştır. Anayasayı tartışmak demek, devletle toplumun ilişkisini tartışmak demektir. Eğer bir ülkede halkın, milletin devletle bir problemi olmazsa durduk yere niye anayasa tartışsın? Demek ki bu anayasa tartışmasına ve bu anayasa tartışmalarının ortaya çıkardığı değişikliklere başka bir gözle bakmak gerekiyor. Bu değişiklik işte bizim devletle olan ilişkimizde yeni bir tez öneriyor, yeni bir sistem öneriyor. Ve bu önerisinde dikkat etmemiz gereken nokta, bu değişiklik ne getiriyor ne götürüyor? Esas sorulması gereken soru budur." şeklinde konuştu.

1982 yılında kabul edilen Anayasa'da bugüne kadar yürürlüğe giren tam 18 değişiklik yapıldığını ve bunlardan hiçbirinde de halka sorulmadığını dile getiren Uçum, 2007'deki Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik yapılan anayasa değişikliğiyle Türkiye'deki reform sürecinin tohumunun atıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum, şöyle devam etti:

"2014'te halkın cumhurbaşkanını seçmesiyle bu reformun siyasi koşulları oluşturuldu. 2007'de hukuki koşulları oluşmuştu. 10 Ağustos 2014'te ise halk Cumhurbaşkanlığı makamına siyasi olarak el koydu. Bir anlamda Cumhurbaşkanlığı makamına Erdoğan'la birlikte halk içeri girerek 'o pozisyon artık benimdir' dedi. Ve şimdi bir kez daha size sorulacak, bu anayasa değişikliği size bir şey soracak. Ve bu soracağı şey emin olun Türkiye'nin Osmanlı'dan gelen iki yüz yıllık modernleşme tarihindeki en önemli soru. Nedir bu soru? İlk kez Türkiye'de halka 'nasıl bir siyasi sistemde yaşamak istiyorsunuz' sorusu soruluyor."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English