Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi davası

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Aydın: "Sanıkların, kasıtlarının 'suikast iradesi' değil, 'alıkoyma iradesi' olduğu yönünde açıklamaları var. Biz buradaki iradenin alıkoyma iradesi değil, suikast iradesi olduğunu dosyadaki delillerle ve hukuki gerekçelerle izah ettik" "Cumhurbaşkanına suikast suçu isnat edilen bir kişinin hiçbir şekilde bulunduğu devlet tarafından 'bu suç siyasi suçtur' gerekçesiyle iadesi talebinin reddedilmeyeceğine dair uluslararası sözleşmeler var. ABD ile suçluların iadesi

Anadolu Ajansı haberine göre;
MUĞLA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Erdoğan'a suikast girişimi suçundan yargılanan sanıkların, kasıtlarının suikast iradesi değil, alıkoyma iradesi olduğu yönünde beyanlarının bulunduğunu, kendilerinin de buradaki iradenin alıkoyma iradesi değil, suikast iradesi olduğunu dosyadaki delillerle ve hukuki gerekçelerle izah ettiklerini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında ara kararın ardından müşteki avukatları esas hakkında beyanlarını sunmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, aylardır süren duruşmalarda söz hakkının kendilerine geldiğini söyledi.

Duruşmada söylemek istedikleri birçok şeyi usul kuralları gereği ayrıntılı aktarma imkanlarının olmadığını belirten Aydın, sanıkların bütün savunmalarında ortak bazı hususlar yer aldığına dikkati çekti.

Sanıkların, Cumhurbaşkanına suikast suçu açısından kasıtlarının suikast iradesi değil, alıkoyma iradesi olduğu yönünde beyanları bulunduğuna işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

"Biz buradaki iradenin alıkoyma iradesi değil, suikast iradesi olduğunu dosyadaki delillerle ve hukuki gerekçelerle izah ettik. Yine bir kısım sanıkların özellikle alt rütbedeki sanıkların verilen emir doğrultusunda olay mahalline geldiklerini, eyleme iştirak ettiklerini, kendilerine herhangi bir hukuki sorumluluk, cezai sorumluluk yöneltilemeyeceği yönünde savunmaları vardı. Biz de bunun hukuki dayanaktan yoksun olduğu, suç teşkil eden emrin hiçbir şekilde yerine getirilemeyeceği hususunda gerekçeler arz ettik."

Sanıkların neden örgüt üyesi sayılmaları gerektiği konusunu da mahkemeye aktardıklarını anlatan Aydın, sanıkların silahlanması ve geliş tarzının hiçbir şekilde askeri teamüllere, kurallara uygun olmadığını söyledi.

Aydın, bunun ancak FETÖ'nün örgütsel planlaması ve hiyerarşisi dahilinde yapılabilecek bir operasyon olduğunu da gerekçeleriyle izah ettiklerini vurguladı. Aydın, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanına suikast suçu isnat edilen bir kişinin hiçbir şekilde bulunduğu devlet tarafından 'bu suç siyasi suçtur' gerekçesiyle iadesi talebinin reddedilmeyeceğine dair uluslararası sözleşmeler var. Bizim, ABD ile suçluların iadesine ilişkin yaptığımız anlaşmada da bu hüküm var. Darbe suçu genelde siyasi suç olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Fetullah Gülen'in darbeden sorumlu olması, ilgili devletler tarafından siyasi suç sayılıp iadesine hukuken engel görülebilir ama Cumhurbaşkanına suikast suçu hiçbir şekilde uluslararası anlaşmalarda ve Amerika ile aramızdaki ikili anlaşmada da iade talebi hukuken reddedilemeyecek bir suçtur. Sanıkların özellikle bazı konuların üzerinde önemle durmaları, Fetullah Gülen'in iadesini engellemeye yönelik bir örgütsel dayanışma olduğu sonucunu ortaya çıkartıyor."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English