Son Dakika Haberler

"Kuzey Irak'ta yaşananı Kuzey Suriye'de yaşamak istemiyoruz" "911 kilometrelik sınırın içinde ve dışında bize tehdit oluşturacak ne varsa, biz bu işin içinde olma kararlılığındayız" "Partinin başkanları, 'Bizim PKK ile ilişkimiz yok, PKK'nın da bizimle ilişkisi yok' açıklamaları oldu. Buna herhalde kimse inanmaz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'ta yaşananı Kuzey Suriye'de yaşamak istemediklerini belirterek,  "911 kilometrelik sınırın içinde ve dışında bize tehdit oluşturacak ne varsa, biz bu işin içinde olma kararlılığındayız" dedi.

Erdoğan, 24 ve 360 televizyon kanallarının ortak canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 PYD'nin ilk kurulduğu andan itibaren zaten terör örgütü olduğunu ifade eden Erdoğan, bunun içinde yaklaşık bin 400 PKK'lı terörist bulunduğunu, onlarla birlikte bu sürecin başladığını söyledi. Erdoğan, "Biz bu mücadeleyi verirken, biliyoruz ki ülkemizin sınırları bunların da tehdidi altındadır. Gerekli tedbirleri biz bunlara karşı almak durumundayız" dedi.

"PYD'nin terör örgütü olup olmadığıyla ilgili başta Batı ülkeleri olmak üzere görüş ayrılığı olduğu yazılıyor. O zaman bu görüş ayrılığı giderilemedi mi?" sorusu üzerine Erdoğan, ikili görüşmelerinde bunları A'dan Z'ye anlattığını belirtti.

Erdoğan, en son Belçika ziyaretinde liderlere bunları anlattığını dile getirerek, "Biz konuştuğumuz zaman söyleyecek hiçbir şeyleri yok. Bayan Şansölye buraya geldi. Kendisiyle bu konuları enine boyuna konuştuk. Alınan netice var mı, örneğin Almanya'da. Maalesef Almanya'da alınan netice yok, sadece konuşuluyor. Bunlar, bu çalışmalarını bu ülkelerde sürdürmeye devam ediyor" diye konuştu.

- "Kimseden izin almaya ihtiyacımız yok"

Erdoğan'a, PYD'nin Talebyad'ı kanton bölge ilan etmesiyle ilgili olarak  "Oldu bittiye müsaade etmeyiz. Gerekeni yaparız" dediği anımsatılarak,  gerekenden kastın ne olduğu soruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekeni yapmayı söylemenin, bunların hepsinin bir takvim olduğunu, açıklanamayacağını, uygulanacağını kaydetti. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Fırat'ın geçilmek istendiğine işaret ederek, "Askerimiz anında hava harekatıyla işi bitirdi, bu bir uyarıdır. Kendine çeki düzen ver, eğer bunu farklı yerlerde de yapacak olursan Türkiye olarak bizim kimseden izin almaya ihtiyacımız yok. Gereği neyse, gereğini orada da yaparız" görüşünü dile getirdi.

 Talebyad'ın yüzde 90 kadarının Araplardan, yüzde 5 kadarının Türkmenlerden oluştuğunu, bunun dışında da Kürtlerin bulunduğunu anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Burada Kürt halkı yok. Buraya 150, 200 tane Kürt terörist yerleştirdiler, DAİŞ buradan zaten çıkmıştı, ondan sonra PYD kalktı bir kanton olarak ilan etti. Bu kadar kolay mı bu iş ya? Burada yaşayan bir halk var, o halkı bunlar tehdit ediyorlar, tehdit sonucunda kalkıp 'Burası bir kantondur' diyor. Bir yere kadar. Eğer bunlar kendileri buralardan çekilir, 'Burası Arapların, Türkmenlerindir, böyle bir kanton falan diye bizim bir derdimiz yok' deme noktasına gelirse mesele yok. Ancak yok bu anlayış böyle devam edecek olursa işte o zaman gereği neyse yapılır, yapılmalıdır.

Bunu eğer biz yapmazsak yarın biz buralarda ciddi sıkıntıları çekebiliriz. Kuzey Irak'ta yaşananı biz Kuzey Suriye'de yaşamak istemiyoruz. PYD aslında burada bir etnik temizliğin içindedir. Etnik temizliğin içinde burada Araplar, Türkmenler var. Bizim buna müsaade etmemiz mümkün değil. Onun için de şu anda hassas bazı koridorlar var ki bu koridorları zaten kontrol altında tutmak suretiyle de bu süreç ciddi manada takip ediliyor. 911 kilometrelik sınırın içinde ve dışında bize tehdit oluşturacak ne varsa biz bu işin içinde olma kararlılığındayız."

- "Obama'nın kampanyasını yürüten ekip"

Erdoğan, terör kartının, oy oranını artırmak için kullanılıp kullanılmadığının sorulmasına karşılık seçimlerde malum partinin kampanya yönetimini, ABD Başkanı Barack Obama'nın kampanyasını yürüten ekibin yaptığını ifade etti.

Erdoğan, ekibin İstanbul'da, bunların ileri gelenleriyle görüşmeler yaptığını, bu görüşmelerde malum medya gruplarının biraraya geldiğini belirterek,  şöyle devam etti:

"Bu medya grupları ki bunlar şu anda zaten bizim bu ülkede terörle mücadelede yanımızda değil, hep karşımızda olan ekip. Bunların kimler olduğunu söylememe gerek yok. Enteresan olan taraf şu; bu tür eylemlerin olabileceğini, yapılması gereğini, hatta bu çok daha öteye gitmek suretiyle, bu ölümlerin olabileceğini orada söylüyor. Bunun dışında ayrıca mesela malum partiyle, terör örgütünün ilişkisinin olmadığı, tam tersine birbirleriyle adeta düşman pozisyonunda olduklarını ifade etme noktasına geliyorlar. Bununla ilgili geçenlerde, bu partinin başkanlarının açıklamaları oldu 'Bizim PKK ile ilişkimiz yok, PKK'nın da bizimle ilişkisi yok' Buna herhalde kimse inanmaz.

Şimdi bunu söylerken bazı vatandaşlar bakıyorsun diyorlar ki 'Adam barış diyor, siz bu mesaja niye aynı şekilde cevap vermiyorsunuz?' Kardeşim nasıl bu yalan ifadeye biz kalkıp da uyacağız. Batı'da 'barış' diyen bu kişi, 6, 7, 8 Ekim'de milleti sokağa döken kişi değil mi? 50'ye aşkın kişinin ölümünden sorumlu olan kişi değil mi? Orada ölen kimdi? Öldüren kimdi? Hepsi de benim Kürt kardeşlerimdi. Şimdi siz böyle bir isme veya böyle bir ifadeye nasıl uyacaksınız. O kampanyayı yürüten ekip diyor ki 'Yalanı, iftirayı sürekli kullanın, çünkü yalan sürekli kullanıldığında bu daha sonra doğruya dönüşür' diyor. Bunların hepsinin bizde bilgileri var. Bunu bakıyorsunuz aynen uyguluyorlar."

- "Bunların seçim kampanyalarını yürütme şekli bu"

Bunun bir anlamda suç duyurusu gibi olduğunun söylenmesi üzerine Erdoğan, burada suç üstü olayının çok önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, bu işin faillerinin ortada dolaştığını belirterek, "6, 7, 8 Ekim'de milleti sokağa döken kimdi, açıkça bunu söylemedi mi o malum partinin başındaki kişi? Aynı şekilde Diyarbakır'da, Suruç'taki açıklamalar ve oralardaki bütün bu tahrikler apaçık ortada. Fakat burada dokunulmazlık zırhına bürünmek suretiyle bir süreç işliyor. Burada kalkıp da birilerinin yargıya suç duyurusunda bulunmasına gerek yok ki. Çünkü oradan da birşey bekliyor. Bunların biraz da seçim kampanyalarını yürütme şekli bu" diye konuştu.

- "Batı'nın gönderdiği tipler..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu'dan kanaat önderleriyle toplantılarında neler söylendiğinin sorulması üzerine, 200'e yakın kanaat önderiyle biraraya geldiğini anlattı.

Bu kişilerle çok geniş görüşmelerde bulunduğunu, birebir, uzun uzun görüşmeler yaptığının da olduğunu vurgulayan Erdoğan, bölgedeki sıkıntıları üç aşağı beş yukarı bildiklerini, ancak bilmediklerini kanaat önderlerinin farklı şekilde anlattığını söyledi.

Erdoğan, belli bir aşiretin başının, "Ben 160 bin lira haraç verdim. Sonra 60 bin lira daha verdim" dediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bu sadece bu zata ait değil. Esnafa diyorlar ki, '30'ar bin lira vereceksiniz' Bunların para kaynağı neresidir demeye gerek yok. Bugün söylediler bana, '1 yıl boyunca, bir esnaf var 5 bin lira kazanamadı ama 10 bin lira haraç istediler, buldu buluşturdu onu verdi' diyor. 'Ne yapayım öldürsünler mi beni' diyormuş. Bir şey daha söylüyorlar, 'Döneceksin HDP'ye üye olacaksın ondan sonra da teşkilat zaten bize üye olup olmadığını bildirecek, olmadığın takdirde bunun da bedeli bellidir.' Böyle bir çalışma yapılıyor.

Hala bu seçim kampanyalarını takip eden Batılılar, işin bu boyutunu hiç görmüyor. O kalkıyor, 'A partisi televizyonlarda şöyle, gazetelerde böyle' İnsan hayatı var burada, sen insan hayatını niye konuşmuyorsun? Sen bunu takip ediyor musun? Gelip bunu soruşturuyor musun? Raporlarına kaydediyor musun? Yok. Böyle bir adalet anlayışı, böyle bir vicdan olur mu? Batı'nın gönderdiği tipler, AB'nin, AGİT'in şunun, bunun, hepsinin bir defa ön kabulleri, önyargıları var. Bu ön kabullerle geliyorlar. Fakat bu ön kabullerinin hiçbirisi bizim ülkemizde inşallah sökmeyecek.

Görüştüğüm bütün aşiret reisleri, kanat önderleriyle, umutluyum onlar yine onları tehdit edecekler biliyorum, fakat inanıyorum ki bunların bu kadar dertli olması yeni bir çıkış yolunun habercisi olabilir. "

(Sürecek)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English