Son Dakika Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığının "sanatkar" belgesine sahip çömlek ustasının ürettiği Osmanlı arması, Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Mustafa Kemal Atatürk portreli, birbirinden özel tasarım çömlek ve küpler, görenleri hayran bırakıyor Çömlek ustası Yaşar: "El sanatları Türkiye genelinde bitmek üzere. Çömlekçilik mesleğini nasıl canlandırırım düşüncesiyle hazırladığım tasarımla hem bu mesleği yaşatıyorum hem de Bilecik'in tarihinini yansıtıyorum"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Kültür ve Turizm Bakanlığının "sanatkar" belgesine sahip çömlek ustası Salim Yaşar'ın ürettiği birbirinden özel tasarım çömlek ve küpler, görenlerin beğenisini topluyor. 

Bulgaristan'dan gelen göçmenler tarafından yaklaşık 150 yıl önce kurulan Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyünde, usta ellerde yoğrulup şekillendirilen toprak, vazo, biblo, testi gibi sanat eserlerine dönüştürülüyor.

Çömlek ustası Salim Yaşar da kişisel tasarımlarla geçimini sağlarken hem kaybolmaya yüz tutan mesleğini yaşatmanın mücadelesini veriyor hem de Bilecik'in tarihine ışık tutuyor.

Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yaşında babasının yanında öğrendiği mesleği 73 yaşında olmasına rağmen yaşatmaya çalıştığını ve o günden bugüne, ensesinde babasının çamurlu ellerinin izini hissettiğini söyledi.

Almanya'daki porselen fabrikasında 1969'dan 1984'e kadar çalışarak mesleğini geliştirdiğini, 5 yıl da istek üzerine Vietnam'da çömlekçilik kursu verdiğini anlatan Yaşar, "Vietnam'da çömlekçilik var ama kalıp dökümle yapılıyor. Ben orada elle yapmasını öğrettim. Türkiye'ye döndüğümde yine mesleğime devam ettim, büyük firmalarla çalıştım. Türkiye içerisinde çeşitli kurslar verdim ve fuarlara katıldım. Kültür ve Turizm Bakanlığının açmış olduğu 'Altın Eller Fuarı' yarışmasında birinci oldum ve sanatkar belgesine sahip oldum. O günden bu güne Bilecik'i tanıtmak için mesleğimi devam ettiriyorum" diye konuştu.

- "Özel tasarım hazırladım"

Yaşar, ticari anlamda çömlekçiliğin yapıldığı Kınık köyünde, işlerin 2004 yılına kadar çok iyi gittiğini ifade ederek, 80 olan atölye sayısının şimdilerde 20'ye kadar düştüğüne dikkat çekti.

Söz konusu mesleği tekrar yaşatmak ve Bilecik'in tarihini anlatmak için özel tasarımlar hazırladığını anlatan Yaşar, şöyle konuştu:

"Çeşitli fuarlara ve etkinliklere katılıyorum. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) düzenlediği kurslara katıldım. El sanatları Türkiye genelinde bitmek üzere. Çömlekçilik mesleğini nasıl canlandırırım düşüncesiyle hazırladığım tasarımla hem mesleği yaşatıyorum hem de Bilecik'in tarihinini yansıtıyorum. 

Osmanlı armasını, hazırladığım kalıba çıkardım ve yapmış olduğum küpler üzerine monte ettim. Daha sonra Şeyh Edebali'nin, Ertuğrul Gazi'nin ve Osman Gazi'nin portrelerinin kalıplarını çıkartarak küplerin üzerine yapıştırıyorum. Şeyh Edebali'nin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünü de yansıtıyoruz ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün portresini de yapıyorum. Bu tasarım büyük ilgi gördü."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English