Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Çocuk ve ilk gençlik edebiyatı gelecek için yatırım"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Turşucu: "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarıyla ilgili olarak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, onur konukluğu görüşmelerimiz devam ediyor" "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 2005 yılından beri uygulamada olan, TEDA projesi aracılığıyla, 2001 eserin Türkçe dışındaki dillerde yayımlanmasına destek vermişiz. Şimdiye kadar 65 farklı ülke, 59 farklı dilde bin 550'nin üzerinde eser yayımlanmış vaziyette" "Çocuk yayıncılığı ve i

Anadolu Ajansı haberine göre;
BOLOGNA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarıyla ilgili olarak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde onur konuğu olabiliriz, görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde muhtemelen açıklanır." dedi.

Dünyanın en büyük çocuk yayınları organizasyonu olan Bologna Çocuk Kitapları Fuarı'nda AA muhabirine açıklama yapan Turşucu, çocuk ve ilk gençlik edebiyatının, gelecek için yatırım niteliğinde olduğunu söyledi.

Çocuk yayıncılığı ve ilk gençlik edebiyatıyla alakalı sağlam kitap içeriklerine ihtiyaç olduğunun altını çizen Turşucu, "Hem telif eserle hem illüstrasyonlarla ilgili içerik gerekiyor. Özellikle çocuk edebiyatında, kitapların içerisinde barındırdığı yazı kadar, belki ondan daha önemlisi, cazibesini ortaya çıkaracak olan çizimlerdir." ifadelerini kullandı.

Turşucu, bu yıl Almanya'nın onur konuğu olduğu "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı"yla ilgili olarak, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde onur konuğu olabiliriz, görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde muhtemelen açıklanır. Bu onur konukluğunun protokolünü imzaladığımızda aslında sadece onur konukluğuna çalışmayacağız. Bunu bahane kılıp, her sene bir lig, bir gömlek üste çıkmanın vesilesi olarak da vurgulayacağız" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün, uluslararası kitap fuarlarında Türk katılımcılara mihmandarlık yaptığına vurgu yapan Turşucu şunları söyledi:

"Bu fuarlarda elde edilen girişimler neticesinde, bizim eserlerimiz de başka ülkelerin dillerine çevrilerek o yayıncılık piyasasında yer bulmaya başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak 2005 yılından beri uygulamada olan, TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) projesi aracılığıyla, 2001 eserin Türkçe dışındaki dillerde yayımlanmasına destek vermişiz. Şimdiye kadar 65 farklı ülke, 59 farklı dilde bin 550'nin üzerinde eser yayımlanmış vaziyette. Bunun meyvelerini yavaş yavaş topluyoruz."

Hamdi Turşucu, devlet ve özel sektör iş birliğinin en iyi işlediği kurumlardan biri olduklarına dikkati çekerek, "Diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızı da dahil ederek, daha çok özel sektör yayıncılık camiamızın ön planda bulunduğu bir yaklaşımla ve kollektif bir bilinçle bu büyük fuarları tahkim ediyoruz. Bu fuarlarda, yayıncılık camiamızın uluslararası platformlara açılarak, daha üst liglere doğru kalitelerini, fonksiyonlarını taşımalarına aracılık edilmiş oluyor. Kitap fuarlarını sadece ticari marifetlerimizi gösterme alanı olarak görmüyoruz. Aynı zamanda dünyaya açılımın, kendi kültürümüzü, edebiyatımızı ve medeniyetimizi ifade etmenin önemli platformları olarak da görüyoruz." şeklinde konuştu.

Okuma alışkanlıklarının önemine değinen Turşucu, "Her sene Türkiye'de yayımlanan kitap sayısı da kitap çeşidi sayısı da artıyor. Geçen seneden itibaren 56 bin 414 ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası) sayısına ulaştık. Bu sayıyla, İtalya'nın ardından 10. sıradayız. Kişi başına böldüğümüzde de 11. sıradayız. Yani sağlam bir yerdeyiz. Halk kütüphanelerine gelen okuyucu sayısı ve ödünç alınan materyaller üzerinden okuma alışkanlıklarına baktığımızda, 30 yaş altındaki genç ve çocukların oranı yüzde 70'in üzerinde. Yurt dışında, özellikle gelişmiş ülkelerde, kitap okuma alışkanlıkları çoğunlukla belli bir yaşın üzerindeki kitlede." ifadelerine yer verdi.

Uluslararası yayınevleri, çizer, yazar ve çevirmenleri buluşturan "Bologna Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı", yarın sona erecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English