Son Dakika Haberler

"Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Anayasa çalışmaları ile 12 Eylül darbe yasalarını eş zamanlı ele almak, Mecliste de bu yasaları değiştirmek bizim teklifimizdir. Ama öyle görülüyor ki hükümet sadece tüketilmesi gerekli bir süreç olarak görüyor uzlaşma komisyonu sürecini"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yeni anayasa sürecine ilişkin, "Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Anayasa çalışmaları ile 12 Eylül darbe yasalarını eş zamanlı ele almak, Mecliste de bu yasaları değiştirmek bizim teklifimizdir. Ama öyle görülüyor ki hükümet sadece tüketilmesi gerekli bir süreç olarak görüyor uzlaşma komisyonu sürecini" dedi.

Bekaroğlu, partisinin iş kazaları inceleme ve izleme komisyonu üyeleri İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ile TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, Esenyurt'ta bir inşaat alanında yük asansörünün düşmesi sonucu meydana gelen ve üç işçinin hayatını kaybettiği kazaya değerlendirdi.

Olayın bir iş kazası değil, cinayet olduğunu ileri süren Bekaroğlu, şunları söyledi:

"Bu inşaat Fi Yapı diye bir inşaat. Firma burayı alıyor, 10 kat üzerinden ruhsatlanıyor ama maketlerde 30 kat gibi hayali bir şekilde daireler satıyor. Daha sonra anlaşmazlıklar yaşanıyor. Hak sahipleri mahkemeye veriyor, defalarca inşaat mühürleniyor, tekrar açılıyor. Bütün bunlar devam ederken nasıl oluyorsa Fi Yapı, 30 kat üzerinden tekrar ruhsat alıyor. Gerekli iş güvenliği tedbirleri alınmadığı için defalarca mühürleniyor ama yine çalışıyor. Şu anda bu inşaat kayyum tarafından yürütülüyor."

Kazanın ardından olay yerine giden Sibel Özdemir de Ağrı'dan gelen, biri Anadolu Lisesi öğrencisi üç gencin kazada hayatlarını kaybettiklerine işaret ederek, ilk izlenimlerinde, kazanın ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik nedeniyle meydana geldiği sonucuna vardıklarını söyledi.

Günlük 80 liraya çalışan bu gençlerin güvenliksiz bir alanda çalışma ve hayat mücadelesi verdiklerini belirten Özdemir, "Bu alan devletin atadığı kayyum tarafından yönetilen bir alan. Şantiye alanını incelediğimiz zaman işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda hiçbir ortamın olmadığını gördük. İşçilerin güvenliği, barınması, yaşam alanı, temel ihtiyaçlarının karşılanması, eğitimleri alanında hiçbir düzenlemenin oluşturulmadığını gördük" diye konuştu.

Çalışma sürelerinin uzun olduğunu ve işçilerin bu baskı altında kendi kaderlerine terk edildiklerini ifade eden Özdemir, Türkiye'de çok sayıda iş kazası ve işçi ölümleri yaşandığını dile getirdi. Özdemir, "2015 yılında bin 700 işçi hayatını iş kazalarında kaybetti. 2016 Ocak ayında ise 110 işçi iş kazalarında yaşamını kaybetti" dedi.

İş kazalarının en fazla olduğu sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini kaydeden Özdemir, bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Milletvekili Bekaroğlu, gazetecilerin Irak'taki gelişmelere ilişkin bir sorusu üzerine, Irak'ın iç işleri ile ilgili Türkiye'de siyaset yapanların değerlendirmede bulunmasını ilkesel olarak doğru bulmadığını belirtti.

Bekaroğlu, "Ama genel olarak komşularımızda olup biten her şeyin Türkiye'yi ilgilendirdiğinin altını çizmek isterim. Irak'ta, Suriye'de yaşanan krizlerin, istikrarsızlığın bizi nasıl etkilediğini biliyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti'nin izlemiş olduğu yanlış politikalar dolayısıyla çok ağır faturalar ödediğimizi söyleriz. Ama 'Irak Kürtleri şöyle yapmalı, böyle yapmalı' diye bir şey söylemeye kendimi mezun görmüyorum" karşılığını verdi.

Anayasa Mutabakat Komisyonu'ndan beklentilerinin ne olduğu sorusunu Bekaroğlu, şöyle yanıtladı:

"Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Anayasa çalışmaları ile 12 Eylül darbe yasalarını eş zamanlı ele almak, Mecliste de bu yasaları değiştirmek bizim teklifimizdir. Ama öyle görülüyor ki hükümet sadece tüketilmesi gerekli bir süreç olarak görüyor uzlaşma komisyonu sürecini. Dolayısıyla burada partiler ama başta AK Parti, bir samimiyet sınavı verecek. Eğer Türkiye sadece başkanlık kelimesine takılırsa 24. Dönem'de olduğu gibi 26. Dönem'de de boşa bir mesai harcanır, Türkiye'ye yazık olur."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English