Son Dakika Haberler

Senato, Çekya Başbakanı Andrej Babiş'in yolsuzluk suçlamaları nedeniyle devam eden adli süreç sonuçlanmadan görevini sürdürmesinin kabul edilmez olduğunu açıkladı

Anadolu Ajansı haberine göre;
PRAG (AA) - İki meclisli Çekya'da Senato, "Başbakan Andrej Babiş'in yolsuzluk suçlamaları nedeniyle devam eden adli süreç tamamlanmadan görevini sürdürmesinin kabul edilemeyeceği" yönünde görüş bildirdi.

Sınırlı yetkilere sahip "Yüksek Meclis" olarak da adlandırılan Senato üyesi 81 senatörün 59'u Başbakan Babiş'in Avrupa Birliği (AB) fonlarında usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle hakkında açılan soruşturma sonuçlanana kadar görevinden ayrılmasının daha doğru olacağı yönünde tavır aldı.

Senatör Milos Vystrcil, Çekya basınına yaptığı açıklamada, koalisyon hükümetinin her iki ortağının konuyu ciddi bir şekilde ele alması gerektiğinin altını çizerek, "Hakkında soruşturma yürütülen bir başbakanın ülkeyi yönetiyor olmasının, Çekya'nın menfaatine olup olmadığının iyi düşünülmesi gerekiyor." yorumunda bulundu.

- Güvenoyu talebi

Başbakan Babiş'in yolsuzluk iddialarıyla anılmasına tepki gösteren muhalefet partileri, gelecek hafta mecliste güvenoyu oylaması talep etti.

Çekya'da geçen yıl düzenlenen genel seçimlerden yaklaşık 8 ay sonra kurulabilen azınlık hükümetinin devrilmesi halinde ülkede tekrar hükümet krizinin yaşanabileceği belirtiliyor.

- "Ülkede hükümet krizi yok"

Gayri Memnun Halk Hareketi (ANO) Genel Başkanı ve Başbakan Andrej Babiş ise hakkındaki iddialara sert tepki göstererek, yapılan suçlamaların "yalan olduğunu" söyledi.

Babiş, söz konusu suçlamalara ilişkin geçen yıl mahkemenin takipsizlik kararı aldığını hatırlatarak, "Ülkede bir hükümet krizi söz konusu değil. Şunu iyi bilin ki hiçbir şekilde istifa etmeyeceğim." diye konuştu.

- Yolsuzluk iddiaları

Slovak asıllı ülkenin en zengin iş insanı Babiş'in 2007 - 2008'de Avrupa Birliği'nin (AB) küçük ve orta seviyeli işletmelere verdiği fonları şaibeli yollarla alarak "Leylek kafesi" adında bir eğlence ve sağlık merkezi yapımı için kullandığı iddiasıyla 2017'nin Mayıs ayında hakkında soruşturma başlatılmış, ancak yeterli delil bulunmadığı için takipsizlik kararı verilmişti.

Babiş'in Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da yaşamaya zorladığı iddia edilen büyük oğlu, bu ayın başında ulusal yayın yapan Seznam televizyonuna, babasının yolsuzluk yaptığını ve kendisini de susturmak için Kırım'a kaçırttığı yönünde iddialarda bulunmuştu.

Bunun üzerine Çekya polisi hem kaçırma hem de yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturma başlatmıştı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English