Son Dakika Haberler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (2): "(Münbiç modeli) Siyasi çözüm olduğu zaman Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü, güvenliği bakımından önemli" "(ABD'nin terör örgütü PKK/YPG'ye verilen silahları toplama sözü) Bunun en sağlıklı yöntemi Münbiç'ten ayrılırken bu silahların alınması. Bu konuda Pompeo silahların alınacağını söyledi. Mutabakatımızda da bu var" "(FETÖ konusunda ABD ile) En geç temmuz içinde Ankara'da kapsamlı bir toplantı olacak. Bunun içinde Adalet, İçişleri, Dışişleri

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile kurulan ve FETÖ meselesini de ele alacak çalışma grubunun en geç temmuz içinde Ankara'da kapsamlı bir toplantı yapacağını belirterek "Bunun içinde Adalet, İçişleri, Dışişleri bakanlıklarımız ve istihbaratımız var." dedi.

NTV yayınına konuk olan Çavuşoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Münbiç'te Türk askerinin devriye faaliyetine başlamasına yönelik, bu konunun, terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde doğudan batıya bir terör koridoru oluşturmak istemesi nedeniyle hassas olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Burada YPG/ PKK Münbiç'ten çıkacak. Silahlar ellerinden alınacak ve burada ABD ve Türkiye birlikte devriye gezecek. Münbiç herhangi başka bir tehdit altında olmayacak ve sonra Münbiç'i istikrara kavuşturma çalışmaları başlayacak." diye konuştu.

Münbiç'ten YPG/PKK'nın çekilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Bu bizim güvenliğimiz bakımından da önemli, biraz önce söylediğimiz terör koridorunun engellenmesi bakımından da önemli." ifadesini kullandı.

Münbiç'in bir model olduğunu ve Türkiye'deki Suriyelilerin ve Suriye içinde başka yerlere göç etmek zorunda kalanların geri dönmeleri için de önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bu model, Münbiç bittikten sonra Rakka dahil YPG/PKK'nın kontrol ettiği tüm alanlar için, Fırat'ın doğusu için de önemli." dedi.

Çavuşoğlu, Suriye'nin çok etnik yapılı, çok kültürlü ve farklı kimliklerin yaşadığı bir ülke olduğunu ifade ederek "(Münbiç modeli) Siyasi çözüm olduğu zaman Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü, güvenliği bakımından önemli." diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasındaki en büyük problemin güven problemi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bunun da ABD'nin hatalarından kaynaklandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD'nin bir müttefikine karşı yaptığı çok ciddi bir yanlıştır, hatadır. Hata üstüne hata yaptılar. Bu Münbiç'te birlikte çalışma esasen ilişkilerimizin normalleşmesi bakımından, güvenin yeniden tesis edilmesi bakımından bir başlangıç. Her şey birden oldu bitti diyemeyiz. Diğer alanlardaki iş birliğimizi de görmemiz lazım."

Çavuşoğlu, ABD ile Münbiç'teki ortak uygulamanın başladığını ve iyi gittiğini kaydederek "Herhangi endişe duyacak bir şey yok ama daha bunu bir başlangıç olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Münbiç'teki uygulamanın birkaç ay süreceğini ifade eden Çavuşoğlu, uygulama safhasının sürdüğünü ve şimdiden Türk askerinin bölgeye naklinin başladığını ve bu adımların devamının da geleceğini bildirdi.

- Terör örgütünün elinden silahların alınması

Çavuşoğlu, Suriye'nin istikrarı ve güvenliği için çaba sarf eden herkesle iş birliği yapabileceklerini belirterek "ABD ile şu anda anlaşamadığımız konular var. Rusya ile de anlaşamadığımız konular var. Ama bunların hiçbirisi birbirine alternatif değil." diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ve ulusal güvenlik danışmanlarının terör örgütü PKK/YPG'ye verilen silahları toplayacaklarını söylediklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Bunun en sağlıklı yöntemi Münbiç'ten ayrılırken bu silahların alınması. Bu konuda (ABD Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo silahların alınacağını söyledi. Mutabakatımızda da bu var." diye konuştu.

Münbiç modelinin Fırat'ın doğusundaki yerleşim yerlerine uygulanmaya başladığı zaman buralardan çıkarılan teröristlerden silahlarının alınması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "YPG'nin sadece bu bölgeden çıkması önemli değil. Silahlarıyla beraber nereye gidecek? Bazı terör grupları silahlarıyla beraber yine diğer kuşatılmış bölgelerden, Halep dahil, İdlib'e gönderildi." dedi.

Çavuşoğlu, böylece bu teröristlerle sahada mücadele edilmek zorunda kalındığını, oradaki halkın da bu durumdan rahatsız olduğunu ve teröristlerin elinden silahların alınması gerektiğini vurguladı.

İdlib'e girildiğinde baskı altındaki birçok grubun güveni gördükçe terör örgütünden kopmaya başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusunda da durumun aynı olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, var olan yapılanmayla mücadele ettiklerini söyledi.

- "Kandil'de emin adımlarla ilerliyoruz"

Kandil'e yönelik operasyonu değerlendiren Çavuşoğlu, Türk askerinin gayet emin adımlarla ilerlediğini aktardı. Söz konusu bataklık sebebiyle Türkiye'nin terörün hedefi olduğunu ve çok şehit verdiğini anlatan Çavuşoğlu, bunun seçimle hiçbir ilgisi olmadığının altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, milli konularda bile ucuz siyaseti tercih edenlerin olduğunu belirterek "PKK'lıların, yandaşlarının desteğini alabilmek için de bu milli konularda zigzag çiziyorlar. Bu doğru değil." diye konuştu.

ABD ile söz konusu terör örgütüyle mücadele konusunda da bir çalışma grubu kurduklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, terör örgütünün Irak sınırları içinde olması nedeniyle Bağdat'ın desteğinin önemli olduğunu dile getirdi. Örgütün en büyük tehdidinin Erbil'e yönelik olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, PKK'nın buradan temizlenmesinin hem Irak'ın geleceği hem de Kuzey Irak'taki Kürtler için önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, örgütün İran için de ciddi bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi.

Bölgenin Irak sınırları içinde olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, buralarda bölge temizlense de ertesi gün örgütün tekrar geleceğini anlatarak "Irak'ın güçlerinin kontrolü ele geçirmesi ve teröristlerin tekrar gelmesine müsaade etmemesi lazım." ifadelerini kullandı.

- "FETÖ'nün Almanya için de tehdit olduğunu gördüler"

ABD ile terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ve diğer FETÖ mensuplarının iadesi konusunda bir ilerleme sağlanıp sağlanmadığına yönelik soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, iade için resmi talepte bulunduklarını hatırlattı. ABD'den FETÖ mensuplarının kanunları ihlal etmesi nedeniyle bir soruşturma açmasını talep ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Daha önce büyükelçimizin verdiği bilgiyi Pompeo toplantımızda teyit etti. 'Ben dışişleri bakanı olarak içeriğini bilemem, bilmem doğru olmaz' dedi ama FBI'ın ciddi ve kapsamlı bir soruşturma açtığını söyledi. Esasen 20 kadar eyalette FBI'ın soruşturma başlattığını büyükelçimiz de söylemişti. Zaten ciddi ve gerçek bir soruşturmada tüm ihlaller ortaya çıkar. Bu, diğer ülkeler için de geçerli. 'FETÖ okullarını kapatın' derken, sadece bize tehdit olduğu için değil, bizim kurumlarımıza eğitim yoluyla sızdı, sizin için de önemli. Bazı ülkeler bu tehdidi iyi gördüler, tedbir aldılar. Bazıları gördüler, tedbir alamıyorlar, biraz geç kaldıklarını düşünüyorlar. Pompeo, 'Sizden iade ile ilgili gelen her bilgi ve belgeyi çok ciddiye aldığımızı bilmenizi isterim' dedi. 'Bu işi daha ciddiye alıyoruz' demek istiyorlar. Almanya'da da son zamanlara FETÖ ile ilgili araştırmalar çıkmaya başladı. Bizimle de görüştü bu araştırmayı yapan gazeteciler. Artık Almanya için de bir tehdit olduğunu görmeye başladılar."

ABD ile çalışma grubu kurduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, FETÖ meselesini de alacak söz konusu çalışma grubunun 4 Haziran'dan sonra ön toplantısını yaptığını belirtti. Çavuşoğlu, "En geç temmuz içinde Ankara'da kapsamlı bir toplantı olacak. Bunun içinde Adalet, İçişleri, Dışişleri bakanlıklarımız ve istihbaratımız var." şeklinde konuştu.

- "Ben ülkemi korumak zorundayım"

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemlerini alması ve akabinde ABD ile yaşanan gerilimin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Batı'nın alışkın olduğu "belli bir çemberin içinde hareket etsin" anlayışına karşılık, çemberin dışına çıktığını söyledi.

"Ben senden daha güçlüyüm" yaklaşımının doğru olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu tavrın ilişkileri etkilediğini belirtti.

Çavuşoğlu, ABD'den Patriot alınmamasının sorumlusunun Türkiye olmadığını ifade ederek "Sen satmak istemedin ya da satamadın, kongreden onay alamadın. Şimdi satma garantisi ver, ben yeni savunma sistemlerini senden, müttefikimden alayım. Tercih de ederim ama satmadın ve başkasından alamazsın. O zaman beni kim koruyacak? Ben ülkemi, hava sahamı, topraklarımı ve milletimi korumak zorundayım. F-35 konusunda da zaten kongrede bazı girişimler oldu, mektuplar yazıldı ama 21 Haziran'da ilk teslim yapılacak. Tabii F-35'in mülkiyeti bize geçiyor ama orada eğitim süreci var. Bu sürece geçiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ABD ve NATO'nun güvenliğini tehdit edecek hiçbir oluşumun içinde olmayacağının altını çizen Çavuşoğlu, S-400 alırken de NATO ve diğer müttefiklerin düşman olarak tanımlanmaması için her türlü şartı ortaya koyduklarını vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, Avusturya'nın Türkiye'ye yönelik tavrına ilişkin olarak, bu ülkenin kararlarını yok saydıklarını ve Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı sırasında gerçekleştirecekleri faaliyetleri yok hükmünde sayacaklarını ancak ülkeyi tamamen yok saymanın doğru olmayacağını dile getirdi.

- "Çalışmaların sonunda Timmermans ile bir araya geleceğiz"

AB ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, 18 Mart anlaşmasının vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasına da bağlandığını, vize serbestisinin gerçekleşmemesi nedeniyle geri kabul anlaşmasını da yürürlüğe koymadıklarını hatırlattı.

Çavuşoğlu, pasaporta ilişkin kriterin karşılandığını belirterek "Yani hepsi birbirine bağlı. AB ile vize sürecinde 7 kriter kalmıştı, şimdi 6 kriter kaldı." dedi. Geri kalan kriterler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, bu sürecin tamamlanmasının ardından AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile bir araya geleceklerini söyledi.

Yurt dışında oy kullanımında son gün olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, katılım oranının yüzde 50'ye yaklaştığını belirtti. Temsilciliğin olmadığı yerlerde sandık açamadıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, ileride elektronik oya geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yurt dışındaki vatandaşlara çağrı yapan Çavuşoğlu, "Lütfen demokratik hakkınızı kullanın. Türkiye'nin yönetiminde söz sahibi olun." dedi.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English